Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британският премиер уволни председателя на Консервативната партия

Причината е данъчен скандал

29 Яну. 2023
БГНЕС
Надим Захауи

Риши Сунак уволни председателя на Консервативната партия Надим Захауи от поста му в правителството след като разследване на данъчните дела на Захауи е установило "сериозно нарушение" на министерските правила, съобщи правителството на Великобритания.

Според доклад Захауи е скрил, че е бил обект на конфликт на интереси и по-специално факта, че е бил разследван от данъчните власти през 2022 г., както и че по-късно е платил неустойка за забавено плащане на стойност 5 млн. паунда. Това е сериозно нарушение на министерския кодекс, който определя стандартите на поведение, които се очакват от министрите и как те изпълняват своите задължения.

Риши Сунак назначи Захауи като министър без портфейл с обещанието да осигури "почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво". Преди това Захауи е бил в кабинета и при Лиз Тръс, и при Борис Джонсън, където е отговарял за данъчната агенция на Обединеното кралство. 

Роден в Багдад в кюрдско семейство, Захауи е съосновател на международната агенция  за пазарни проучвания YouGov, на която бе главен изпълнителен директор до февруари 2010 г.

Опозиционните партии заявиха, че Сунак е действал бавно, а лейбъристите казаха, че правителството е "затънало в мръсотия". Те призоваха Сунак да разкрие повече подробности за това какво е знаел и откога е знаел за случая със Захауи. Председателят на Шотландската консервативна партия защити премиера и заяви, че Сунак е действал решително, след като е станало ясно, че Захауи е нарушил министерския кодекс.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?