Медия без
политическа реклама

Босна и Херцеговина ще получи статут на кандидат за членство в ЕС

12 Окт. 2022
Pixabay

Европейската комисия препоръча Босна и Херцеговина да получи официален статут на страна кандидатка за членство в Европейския съюз. Условието е да извърши някои реформи, предава Euronews.

''Вятърът на промяната отново задуха в Европа и ние трябва да уловим този импулс'', каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Босна и Херцеговина прекара почти две десетилетия в списъка на чакащите за статут на кандидат, припомня Euronews. Страната за първи път беше идентифицирана като ''потенциален'' кандидат за членство през юни 2003 г. и подаде официалното си заявление през февруари 2016 г. През юни тази година Европейският съвет потвърди, че е готов да предостави на Босна и Херцеговина статут на кандидат и поиска от Европейската комисия да докладва за изпълнението на 14 ключови приоритета, обхващащи области като демокрация, върховенство на закона, основни права и реформа на публичната администрация. Докладът за 2022 г. бе представен в сряда следобед от Оливер Вархели, европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването.

Предполага, че условията към Босна и Херцеговина, изисквани от Комисията, ще се съсредоточат върху съдебната реформа, предотвратяването на конфликти на интереси, борбата с корупцията и организираната престъпност, управлението на миграцията, свободата на медиите и създаването на превантивни механизми срещу изтезанията и малтретирането. Препоръката трябва да бъде одобрена от 27-те страни от ЕС с гласуване с единодушие.

Ако лидерите на ЕС одобрят кандидатурата на Босна и Херцаговина, държавата ще се присъедини към Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Турция, Украйна и Молдова като официални страни кандидатки.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?