facebook
twitter

Чужбина

Авторитарните държави изместиха заплахата от тероризма

ЕС не е подготвен за ерата на съперничество между великите държави
578
ЕПА/БГНЕС
Председателят на конференцията в Мюнхен Волфганг Ишингер призова на пресконференция в Берлин тези, които вземат политическите решения в ЕС, да направят повече за запазване на либералния международен ред.

Старият световен ред се срина, а новият се създава на фона на растящо съперничество между САЩ, Китай и Русия, сочи докладът на Мюнхенската конференция по сигурността, която разглежда основните заплахи и вакуума на лидерство, съобщи "Дойче веле". Всяка година през зимата в столицата на Бавария се събират десетки световни лидери, военни и експерти, за да обсъдят въпросите на сигурността. От 2015 г. Мюнхенската конференция, която този път ще се проведе от 15 до 17 февруари, е предхождана от публикацията на доклад за основните тенденции в света, който т.г. е озаглавен „Големият пъзел: кой ще вземе частите?“.

Основната част от над 100-страничния доклад продължава главните теми от предишните години: изострянето на отношенията между Запада и Русия, новата външна политика на САЩ начело с Доналд Тръмп, включително конфликта му с Китай, и мястото на Европа във всичко това. Завръщането на авторитарните супердържави е главното предизвикателство за либералния световен ред, изтласквайки на заден план тероризма, който доминира през последните две десетилетия.

Но ако Китай за САЩ са „дългосрочно предизвикателство“, Русия е въпрос на по-близка перспектива. Докладът споменава и за делото "Скрипал", и за „ескалацията на враждебните действия в киберпространството“, и конфликта в Керченския проток. „Действията на Русия могат да бъдат интерпретирани като опит да се демонстрира, че тя, както и преди, е по-силна, отколкото мисли Западът, и че тя ще остане незаменима държава, чиито интереси трябва да бъдат отчитани“, се казва в доклада. В спора около Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), за чието нарушаване САЩ и НАТО обвиниха Русия, Москва има „по-комфортна позиция“, смятат авторите. „Изглежда, Москва разчита, че НАТО няма да успее да се договори за разполагането на нови американски ракети в Европа“, отбелязват те.

Отделен аспект – новата роля на САЩ на фона на изявленията на президента Доналд Тръмп, че Вашингтон не желае повече да бъде „световен полицай“. По тази причина докладът предрича „големи безредици“ през втората половина от президентския мандат на Тръмп и призовава големите съюзници на Америка да „компенсират отсъствието на стабилен лидер в лицето на САЩ“. Но Европейският съюз, констатира Мюнхенският доклад, е „много зле подготвен за новата ера на съперничество между великите държави“. В момента ЕС прави първите плахи крачки за „разделяне“ със САЩ, например обсъжда се създаването на „европейска армия“. При това Европа все още разчита на помощта и защитата на Америка.

В частта от доклада, където се прави преглед и на другите сили от средна величина, се отделя внимание на Великобритания и се посочва, че "процесът на Брекзит ще продължи да причинява вреди и от двете страни на Ламанша за години напред". Главният извод на основната част на доклада е, че периодът след края на Студената война и свързаният с нея оптимизъм приключи. "Но какъв ще бъде новият световен ред не е ясно. Във всеки случай светът го очаква период на продължителна нестабилност и неизвестност“, смятат експертите.

 

ПРИЗИВ

Председателят на конференцията в Мюнхен Волфганг Ишингер, бивш посланик на Германия във Вашингтон, призова тези, които вземат политическите решения в средните по големина сили, като Европейския съюз, да направят повече за запазване на либералния международен ред. В интервю за вестниците от германската медийна група "Функе" Ишингер допусна, че френският ядрен арсенал трябва да пази целия ЕС, а не само Франция. Това ще означава, че държавите от ЕС ще трябва да поемат от разноските за поддръжката на френските ядрени оръжия, каза той. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която ще произнесе реч пред участниците в конференцията в събота, използва последния си канцлерски мандат, за да се съсредоточи върху външна политика, имаща за цел да защити и обнови мултилатерализма.

 

 

 

Ключови думи:

световен ред, доклад
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е експулсирала 15 терористи през 2018 г.

17.05.2019

169 1
Ново напрежение във Вашингтон заради доклада на Мълър

19.04.2019

1266 3
Американците очакват трескаво разкрития от доклада на Мълър

25.03.2019

257 3

Коментари

Paco Pacov

Голяма част от тях всъщност са измислили тероризма. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×