Медия без
политическа реклама

Над 12 000 деца у нас живеят в немотия заради войната в Украйна

Детската бедност в региона е скочила с 1/5 след руската инвазия, сочи доклад на УНИЦЕФ

17 Окт. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Войната в Украйна и нарастващата инфлация са довели нови 3,8 млн. деца в Източна Европа и Централна Азия до бедност, сочи доклад на УНИЦЕФ. Според публикуваните днес данни увеличението спрямо 2021 г. е с почти 1/5 (19%).

Анализът, който обхваща данните от общо 22 страни, показва, че децата понасят най-тежкото бреме от икономическата криза, причинена от руската инвазия на украинска територия в края на февруари. В детска възраст е точно 1/4 от населението в изследвания регион (25%), а същевременно над 1/3 от допълнително обеднелите 10,4 млн. души тази година са деца (36,5%).

В самата Русия живеят над 3/4 от всички деца, които са засегнати от поскъпването на живота заради войната, като там бройката на децата, живеещи в домакинства под линията на бедност, се е увеличила с 2,9 млн. Украйна е на второ място с нови над 400 000 деца в нищета, следвана от Румъния с допълнителни над 110 000 деца в бедни семейства, показва докладът. В България засегнати от икономическото въздействие на войната са близо 12 400 деца.

Планираният сериозен скок на линията на бедност за 2023 г. от 413 на 504 лв. не е достатъчен и няма да отрази адекватно инфлацията. За да се отчете екстремното нарастване на цените, линията на бедност следва да се вдигне на 541 лв.
Над 331 000 млади хора в България на възраст 15-34 г. нито работят, нито учат. През 2020 г. делът им надвишава 18% от населението в тази възрастова група, което значително надхвърля средните за ЕС 14%. По този показател България е четвърта в съюза - след Румъния, Гърция и Италия.

"Освен очевидните ужаси на войната - убийствата, осакатяването на деца и масовото разселване, икономическите последици от войната в Украйна оказват опустошително въздействие върху децата в Източна Европа и Централна Азия - цитиран е регионалният директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия Афшан Хан. - Децата в целия регион са белязани от ужасната диря на тази война. Ако не подкрепим тези деца и семейства сега, рязкото нарастване на детската бедност почти сигурно ще доведе до загубени животи, загубено обучение и загубено бъдеще."

Последиците от детската бедност се простират далеч отвъд семействата, живеещи във финансови затруднения. Рязкото увеличение на броя им може да доведе до смърт на още 4500 деца преди първия им рожден ден, а загубата на достъп до училище може да се равнява на допълнителни 117 000 деца, които напускат образователната система само тази година, отбелязва проучването.

"Колкото по-бедно е едно семейство, толкова по-голяма част от доходите му се отделят за битови нужди като храна и гориво. Когато цената на основните стоки скочи, наличните пари за посрещане на други необходимости като здравеопазване и образование намаляват", пишат авторите на доклада. И добавят, че неизбежната спирала в "кризата на разходите за живот" означава, че е още по-малко вероятно най-бедните деца да получат достъп до основни услуги и те са изложени на по-голям риск от насилие, експлоатация и малтретиране.

За мнозина детската бедност продължава цял живот. Едно от три деца, родени и израснали в бедност, ще живее в немотия и като възрастен човек. Което пък води до междупоколенчески цикъл на трудности и лишения, посочва докладът.

Предизвикателствата, пред които са изправени семействата, живеещи в или на ръба на бедността, се задълбочават, когато правителствата намалят публичните разходи, увеличат данъците върху потреблението или въведат мерки за строги икономии в ограничаващи опити за стимулиране на икономиките в краткосрочен план. Това намалява обхвата и качеството на социалните услуги, от които зависят тези домакинства.

Изследването определя и рамкова база, която да помогне за намаляване на броя на децата, живеещи в бедност, и да предотврати изпадането на повече семейства във финансови затруднения:

- осигуряване на универсални парични помощи за деца и гарантирана минимална сигурност на доходите;

- разширяване на социалните помощи за всички семейства с деца в нужда, включително бежанци;

- защитени социални разходи, особено за най-уязвимите деца и семейства;

- защитено предоставяне на здравни, хранителни и социални услуги за бременни жени, майки, бебета и деца в предучилищна възраст;

- въвеждане на ценови регулации на основните хранителни продукти за семействата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

УНИЦЕФ, доклад, бедност

Още по темата