Quantcast

Медия без
политическа реклама

Австралия намери миниатюрна радиоактивна капсула в 1400 км пустош

01 Февр. 2023
БГНЕС
Екипи тъпсят капсулата, съдържаща радиоактивен материал.

Властите в Австралия намериха миниатюрната радиоактивна капсула, за чието изчезване се разбра на 25 януари, предаде Си Ен Ен.

"Намирането на този обект беше монументално предизвикателство – екипите буквално намериха игла в купа сено", каза министърът на извънредните ситуации Стивън Доусън на пресконференция. Големината на капсулата е 6 мм.

Властите смятат, че капсулата със силното радиоактивно вещество цезий-137 някак си е паднала от задната част на камион, докато минавала разстоянието от 1400 километра. Екипи започват да претърсват магистралата със специализирани единици за откриване на радиация. Веществото цезий-137 може да причини сериозни изгаряния при контакт с кожата. Капсулата е била открита на два метра от пътя южно от малкия град Нюман. Около нея е създадена 20-метрова забранена зона и ще бъде прехвърлена в оловен контейнер. В четвъртък капсулата ще бъде занесена в здравно заведение в Пърт, където е и крайната й точка. Главният здравен директор на Австралия Андрю Робъртсън каза, че няма данни някой да е бил изложен на радиация, тъй като капсулата е паднала в пустошта.

Миналия петък властите в Австралия предупредиха за наличието на радиоактивен разлив в североизточните предградия на Пърт, където живеят около 2 милиона души. Според властите капсулата е била поставена в пакет на 10 януари и взета от мина на британско-австралийския минен гигант "Рио Тинто" от изпълнител на 12 януари. След четиридневно пътуване камионът с капсулата пристига в Пърт, но е разтоварен за проверка едва на 25 януари, когато става ясно, че веществото липсва.

 

Ключови думи:

Австралия, капсула

Още по темата