Медия без
политическа реклама

Адвокат на Клинтън по аферата с Моника брани Кристалина Георгиева

Изпълнителният съвет на МВФ обсъжда тази вечер скандала с манипулираната класация в "Doing Business"

08 Окт. 2021
ЕПА/БГНЕС
Кристалина Георгиева

Юридически съветник на бившия американски президент Бил Клинтън по време на процедурата му за импийчмънт заради аферата "Моника Люински" се е заел да защитава Кристалина Георгиева срещу нападките, че е манипулирала в полза на Китай класация на Световната банка през 2018 г. Адвокат Лани Бройер от юридическата къща "Covington & Burling" изпрати писмо до Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд часове преди днешното му заседание по скандала с класацията "Doing Business", на което ще бъде разгледана ролята на бившата главна изпълнителна директорка на Световната банка Кристалина Георгиева.

Адвокатът твърди, че са били допуснати "фундаментални процедурни и същностни грешки" в разследващия доклад на юридическата кантора "WilmerHale", наета от борда на Световната банка за разкриване на нередностите при съставянето на класацията за бизнес климата в света. Той настоява, че Георгиева е била подведена от пратениците на кантората, че не е обект на разследване. После думите ѝ  били използвани срещу самата нея.

Очаква се в заседанието на Изпълнителния съвет представителят на Франция да подкрепи Георгиева. Самата тя определи констатациите в доклада като "възмутителни и неверни" и каза, че думите й са били използвани извън контекста, в който ги е изрекла. Освен това се защити в обширно писмено изявление, изпратено в сряда до ръководния орган на МВФ.

Точно преди важното заседание днес тя бе сполетяна от нова неприятност. Агенция Блумбърг разкри, че вече като ръководител на МВФ е смекчила през юли оценката за екологичните рискове от бразилската икономика, след като правителстовото на президента Жаир Болсонару възразило срещу някои формулировки. Ръководният състав на МВФ утвърдил доклада на 30 юли, но часове по-късно бил изтеглен по нареждане на Георгиева, за да бъде коригиран. Бразилия е най-големият източник на парникови газове в Западното полукълбо след Съединените щати.

 

Още по темата