facebook
twitter

Чужбина

71 депутати поискаха нов референдум за Брекзит

Тереза Мей влезе в историята с унизителна загуба в парламента за сделката с ЕС
563
ЕПА/БГНЕС
Част от депутатите от Лейбъристката партия, които се подписаха под искане за втори референдум за Брекзит.

71 британски депутати се подписаха под искане за втори референдум за Брекзит. Това стана вчера, часове след като късно във вторник британският парламент отхвърли с огромно мнозинство споразумението за Брекзит, договорено от Тереза Мей и страните от ЕС. Мей понесе унизително поражение и влезе в историята като британския премиер, отхвърлен от 230 депутати в долната камара. Минути след гласуването във вторник вечерта лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин внесе искане за вот на недоверие на министър-председателя, който трябваше да бъде гласуван снощи. След изявления на политически лидери прогнозите вчера бяха, че Мей няма да бъде свалена от власт във вота. Това постави страната в още по-дълбок хаос, защото от кабинета на Мей ще се очаква да предоговори условията за Брекзит с ЕС. И вчера от евроинституциите и страните членки се чуха категорични послания, че предоговаряне не може да има. Германия обаче намекна, че на Великобритания трябва да бъде дадено повече време, преди да напусне общността. Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС в полунощ на 29 март тази година. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в коментар на вота в Уестминстър във вторник вечер, че очаква Великобритания бързо да реши какво смята да прави. Какво искат партиите и депутатите поиска да разбере и Тереза Мей, стана ясно от изявлението й след вота. Тя обеща да проведе задълбочени консултации с партиите за бъдещето, но вчера стана ясно, че не е поканила лидера на лейбъристите Джеръби Корбин. Освен това правителството дало ясно да се разбере, че няма намерение да приема исканията на лейбъристите и на част от консерваторите Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС. По време на дебата по вота на недоверие вчера Корбин призова депутатите да гласуват, за да свалят от власт това "правителство на зомбита". Лейбъристите, които се обявиха вчера за втори референдум, призоваха лидера си Корбин в случай, че вотът на недоверие бъде отхвърлен, да се действа бързо за втори референдум.

Ключови думи:

Брекзит, мей
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

239 8
С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

524 4
Брекзит срещу Грекзит, или как да изгубиш в преговорите с ЕС

Коментари

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Правилно и очаквано. Все пак англичаните изумиха света с глупостта си. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Wolf ACE

Всъщност ПМ на UK  беше бламирана от 432 депутата, т. е. разлика от 230 депутата над гласувалите "за". Така, че коригирайте си статията..

Влез или се регистрирай за да коментираш