Quantcast
36 души загинаха при свалчища в Индия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

36 души загинаха при свалчища в Индия

113
 БГНЕС
Махаращра преживява най-тежкия мусонен сезон за последните 40 години, което според експертите е пряк резултат от измененията в климата.

Поне 36 души загинаха при свлачища, причинени от силни мусонни дъждове в Западна Индия, а още десетки са в капан, съобщи Би Би Си.

Три свлачища удариха район Райгад в четвъртък, каза местен представител. Непрекъснатият дъжд остави хиляди заседнали в щата Махаращра, дом на финансовата столица на Индия, Мумбай. Спасителните операции са възпрепятствани заради силните валежи и мъглите. Индийският флот и Националните сили за управление при бедствия помагат на спасителите, които се борят да намерят оцелели под развалините на срутилите се заради наводененията сгради.

Махаращра преживява най-тежкия мусонен сезон за последните 40 години, което според експертите е пряк резултат от измененията в климата.

Властите помолиха жителите да се излязат по покривите на домовете си, откъдето спасителите да ги качат на хеликоптери, тъй като е невъзможно лодки да стигнат до там. Според метеоролози силните дъждове ще продължат през следващите няколко дни.

Проливните дъждове в Мумбай не са необичайни. Градът се бори с наводнения всяка година по време на мусонния сезон, но интензивността на дъждовете се увеличава с всяка следваща година. Експертите обвиняват изменението на климата и променящите се метеорологични модели за екстремните условия.

Ключови думи:

Индия, наводнения, свлачища

Още

Автомобили се озоваха в морето след големи наводнения в Испания

02.09.2021

1083
Наводнения и свлачища взеха жертви във Венецуела и Колумбия

26.08.2021

100
Колите и умната техника ще поскъпнат заради тежките наводнения

03.08.2021

1947