Медия без
политическа реклама

Съмнителни сделки на БАБХ стигнаха до прокуратурата

Лобистки текстове от 2016 г. са трасирали неравната битка между инсинератори и екарисажи

Илияна Кирилова

Съмнителни сделки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще бъдат разследвани от Специализираната прокуратура. Това разпореди в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров. Повод е разследване на журналистката Генка Шикерова за обществените поръчки на БАБХ за третирането, превозването и обезвреждането на огромни количества животински отпадъци, поверени на дребни фирми, използващи инсинератори, вместо на двата големи екарисажа - в Шумен и Варна. Прокуратурата ще проверява има ли длъжностни престъпления на служители на БАБХ. 

Малко след новината, че ЕК ще помогне на България с милиони евро за борба с чумата по свинете, стана ясно, че държавата е дала на малки мобилни инсинератори огромни суми за обезвреждане на животински трупове  - над 30 млн. лв. от март 2018 г. насам. БАБХ обявила голямата обществена поръчка  в края на 2017 г. А след като постъпили жалби срещу процедурата, агенцията преминала към директно договаряне, като поканила само "Еко БГ СЖП" ООД и "Син кръст 2016" ООД. Именно тези фирми периодично са получавали от агенцията милиони чрез анекси. Как са използвали инсинераторите и какви количества са обработили, не е известно. 

В пика на епидемията, която заплашва с погром свиневъдството в България, умъртвените животни повсеместно се загробват, въпреки че БАБХ уж има договори за по-безопасно третиране на отпадъците. В разследването си Генка Шикерова посочва, че е поискала от БАБХ данни каква работа са изпълнили фирмите “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”, какво им е платено и за какви обработени количества. Агенцията е отказала информация, под претекст че темата не била от обществен интерес. В. "Сега" също изпрати въпроси на БАБХ - какви количества са изгорени в инсинераторите на тези фирми, как се контролира процесът, как се отчитат изпълнителите, как и колко точно им се плаща. Отговори на тези въпроси не получихме.  Няма отговор и на въпроса ни защо мобилните инсинератори не се включват в битката с африканска чума сега, когато в цяла България има огнища на заразата.

В съобщението си прокуратурата уточнява, че ще се проверяват документите по обществената поръчка, обявена през 2017 г., договорите от 2018 г., които БАБХ е сключила с фирмите с инсинератори, както и последвалите анекси. На проверка ще бъдат подложени и документите за всички плащания към изпълнителите, данни за капацитета на инсталациите, информация за състоянието на двата екарисажа в България и за причините, поради които те не се използват в битката с африканската чума.

 

ПОПРАВКА 

Дейността на мобилните инсинератори е регламентирана с промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност през 2016 г. Тогава се приемат допълнителни текстове, включително и за мобилните инсталации за горене на отпадъци. Техни автори са група народни представители от БСП начело със Светла Бъчварова-Пиралкова. Водещата парламентарна комисия приема без спорове и без коментари тези поправки. Председател на комисията е Румен Христов от СДС, сега коалиционен партньор на ГЕРБ. В закона е записано, че обезвреждане на животински отпадъци може да се извършва при необходимост и в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните, вкл. и мобилни инсинератори.

Според закона в мобилните инсталации може да се обезвреждат странични животински продукти и продукти на територията на цялата страна. За да влезеш в бизнеса, не се изискват много усилия. Докато за екарисажите съществуват тежки административни пътеки, за да заработят изобщо, при инсинераторите е напълно достатъчно собственикът  да уведоми писмено директора на областната дирекция на БАБХ, че започва обезвреждане на животински продукти от тази област. 

 

 

Генка Шикерова: Агенцията по храните е удобна и добре пазена

"Българската агенция по безопасност на храните е пазена и удобна агенция - вероятно защото носи приходи“. Това заяви вчера пред БНР Генка Шикерова. В сряда тя публикува съвместното си разследване с Антикорупционния фонд за това как и с кого БАБХ сключва договори за т. нар. мобилни инсинератори, които са неизползваеми в момент, в който страната ни се бори с епидемията от африканска чума по свинете.

Мълчанието на агенцията по храните поражда още повече съмнения. "Най-озадачаващото е липсата на информация. Изчисленията, направени в разследването, са на база платени суми и договорената цена за обезвреждане на отпадък, защото от БАБХ смятат, че информацията, свързана с това какви пари ние, данъкоплатците, плащаме за обезвреждането на трупове, как се контролира този процес, изобщо какво работят в агенцията, харчейки нашите пари от данъците, те смятат, че това не е информация от обществен интерес. Тази политика на БАБХ получава подкрепа от високо ниво, защото продължаваме да не я получаваме тази информация“, допълни Шикерова. 

По думите на журналиста кризата е била прогнозируема и това, което се случва, е преминаване на граници. "Това, че цялото това нещо ще бъде вкарано в обслужване на нечий политически интерес, също беше ясно предварително. Доверието е категорично срутено“, заяви тя.

Протестиращи срещу поголовното избиване на здрави животни в 20-километровите зони около големите свинекомплекси от дни призовават за оставка на шефа на БАБХ Дамян Илиев. Досега реакция от страна на правителството няма. Директорът на агенцията се назначава от министър-председателя по предложение на министъра на земеделието. Изпълнителният директор на БАБХ е на този си пост от 2015 г. Вече 70-годишният шеф на агенцията продължава да управлява една от най-важните за потребителите институции, без да има обяснение защо властта упорито го държи въпреки серията провали в работата на ведомството му в последните години.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?