facebook
twitter

Първа страница

Първите българи с две пенсии вече имат над 4000 лв. в частен фонд

Реалните суми на хората, които ще се пенсионират от 2021 г., са по-скоро към 8-12 хиляди лева, твърдят от пенсионните дружества
16 930
 Илияна Кирилова

Първите българи, които ще се пенсионират с две пенсии, успяха да спестят над 4000 лв. средно в частен универсален фонд, показва официалната статистика на Комисията за финансов надзор. Към 30 юни 2019 г. хората във възрастовата група 55-59 г. имат средно 4075.11 лв. в индивидуалните си партиди. При жените натрупаните средства са 4021.95 лв. - именно жените, родени през 1960 г. ще са първите, които ще получават пенсия и от НОИ, и от частен фонд, като това ще стане от 2021 г. Мъжете в същата възрастова категория имат 4128.92 лв., като за тях вторият стълб ще влезе в действие от 2024 г.

Средният размер на натрупаните средства в универсален фонд на едно осигурено лице към 30 юни е 3284.91 лв., като за мъжете сумата е 3444.44 лв., а за жените - 3115.84 лв. Най-голямата средна сума по партидите имат мъжете на възраст 50-54 г. - 4297.86 лв. При жените най-голямата средна сума също е в тази възрастова група и достига 4147.24 лв. Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове - универсални, доброволни, професионални и доброволни професионални по професионални схеми, е 4 712 456 души, като нараства спрямо същата дата на миналата година с 1.61%. Само в универсалните фондове партида имат 3 765 527 души. В системата вече са акумулирани нетни активи на стойност 14 709 775 000 лв. В сравнение с края на първото полугодие на 2018 г. нетните активи на пенсионните фондове регистрират ръст от 12.23%. Само за половин година фондовете са получили общо 100 263 000 лв., като увеличението спрямо първото полугодие на 2018 г. е с 8.12%.

Въпреки че това са единствените официални данни за събраните средства в универсалните фондове, те показват изкривена картина на реалността заради огромния дял на т.нар. "кухи" партиди - сметки на хора, които някога са се осигурявали за кратки периоди, хора, които отдавна не живеят в България, дългосрочно безработни и пр. На една парламентарна дискусия в началото на лятото Комисията за финансов надзор изнесе информация, че около 1.1 млн. души се водят осигурени във втория стълб, но имат много малки суми в партидите.

Тези почти празни партиди на свой ред изкривяват усреднените данни. "Трябва да се внимава много със средни величини, когато те са изчислени на база голям брой хора, измерващ се в милиони, и на много пари, измерващи се в милиарди", посочи наскоро в интервю за "Банкер" Даниела Петкова, председател на УС на пенсионноосигурителна компания „Доверие“ и член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Според нея, когато се коментира средният размер на натрупаните суми в универсалните фондове, по-вярна представа би дало активите да се делят на 2.6 млн. души, а не на 3.7 млн., както е сега. "И така пресметнатата средна натрупана сума, която става значително по-висока от официалните изчисления, не е особено показателна, защото тя включва активите на различни поколения. По-възрастните, на които им предстои да се пенсионират, естествено имат повече средства в партидите си от по-младите, които работят от няколко години само или буквално от вчера", изтъква обаче Петкова. Тя посочва, че хората, на които им предстои да се пенсионират от 2021 г., всъщност имат в партидите си суми, ориентирани по-скоро към 8-12 хиляди лева, а не официално обявените около 3200 лв.

Преди година социалното министерство отчая родените след 1959 г. с мрачни прогнози какво могат да очакват от втория стълб. Тези първи официални разчети показваха, че за 70% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., натрупванията в личната им партида не биха осигурили пенсия в размер от 50 лв. 55% от тях ще получават най-много до 30 лв. Всички тези хора са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Голяма част от тях имат и неритмични постъпления на вноските, а за някои дори липсват такива. Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от фазата на изплащане от втория стълб ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., показваха анализите. Това са хора, които към края на 2017 г. са имали натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 и 10 000 лв. Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години ще имат пожизнена пенсия над 100 лв.

Към момента все още няма регламент как ще се плаща втората пенсия от 2021 г. Преди година бе представен проект на концепция, но законопроектът с изменения в Кодекса за социално осигуряване все още се пише, като уверенията са, че работата е на финала. От интервюто на Петкова става ясно, че основните принципи в концепцията са запазени. Натрупаното ще се изплаща по два начина - пожизнена пенсия или разсрочено плащане, като изборът е ограничен според размера на спестеното. Дружествата ще гарантират на своите клиенти, че към момента на пенсионирането всеки ще има в индивидуалната партида най-малко толкова, колкото е сумата на получените брутни вноски през годините. С други думи, проектозаконът ще задължи дружествата да гарантират положителен доход към момента на пенсионирането, който да е най-малко равен на сумата на таксите, които са удържани от всяко лице, уточнява Петкова.

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партидите за втора пенсия се върнаха към нивата отпреди кризата

09.09.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

3067 15
Въпросът за наследяването на пенсионни партиди отива в КС

17.08.2020

901 2
Депутатите окончателно ограничиха наследяването на пенсиите

12.08.2020

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

82475 8

Коментари

Wolf ACE

Това е поредната измама с пенсионните фондове...

"Държавата" даде възможност на определени лица да станат мултимилионери със задължителните вноски на работещите.

Най-вярно било да разделим акумулираните суми на 2.6, а не на 3.7 млн- души, ами няй-вярно си ги делят на 5-6 - така се получава..

Каубой
снимка на Каубой

Балонът се надува. Надувайте момчета, да стане на парчета! /детска песничка/. Пита се НАШИ ли са момчетата?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от фазата на изплащане от втория стълб ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., показваха анализите. Това са хора, които към края на 2017 г. са имали натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 и 10 000 лв. Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години ще имат пожизнена пенсия над 100 лв.

Понеже 'втората' пенсия гълта 30% от осигуровките, тя би трябвало да бъде и 30% от получаваното, т.е. - тези макс 100 лв за най-най-големите вносители отговарят на .... 330 лв обща пенсия.

Егати грабежа !

 

Да не говорим, че за да се платят 100 лв пожизнено (да речем - 20 години) трябва да имаш натрупани поне 25 000 лева.

ПероВТ

Блазе им! Цели три години ще вземат допълнително по 100 лева. 

bay Dragan

Колко ли служители  обслужват един пенсионен фонд и какви са възнагражденията им?

Damyan Diamandiev
снимка на Damyan Diamandiev

Баба ми викаше: "Стани сине военен! Докато разберат, че си идиот - вече ще си майор, а докато се чудят кво да те правят - пенсионер..."

Още подобни вицове на https://haha.bg

Mavrodinov
Аз си направих доброволна пенсионна осигуровка в НН. Внесох по 50 лв месечно общо 3500 лв. От доброто управление на активите, сега имам 7000 лв. Можех да ги изтегля, но сключих анекс и ще ми плащат допълнително по 80 лв месечно 10 години. Отделно от редовната ми пенсия от НОИ. Изводът, има добри дружества, европейските. Пенсионната вноска трябва да е напълно лична.
Minderbinder
снимка на Minderbinder

Аз си направих доброволна пенсионна осигуровка в НН. Внесох по 50 лв месечно общо 3500 лв. От доброто управление на активите, сега имам 7000 лв. Можех да ги изтегля, но сключих анекс и ще ми плащат допълнително по 80 лв месечно 10 години.

Това е абсурдно висока доходност - за 70 месеца средно по 6% или средно над 70% годишна доходност. Или имаш някакъв невероятен късмет или лъжеш.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Имам 5 години работени в Италия (годините са след влизането ни в ЕС, останалите са на черно) и две години на борсата. Годините на борсата служат само за трудов стаж. Всичките ми осигуровки в момента са 37800евро. При навършване на 66 години тази сума ще се изчисли за пенсия. В случай, че не я дочакам или не съм използвала сумата, която е лично моя, наследниците ми имат право да я получат. Осигуровките са внасяни от работодател в държавен италиански пенсионен фонд.

rorik

Мисля че формулата за 30 процента е само от вноските ти към НОИ. Тия трябва да са допълнителни??

Тъй като  постоянно увеличават ниските пенсии , пенсията ти ще се окаже минимална. , наравно с тия дето са работили на черно и не са внасяли лев. 

Нямаше ли едно изискване  за да си получаваш испанската пенсия , трябва да живееш в Испания например.  Разбира се май важеше за основна а не за допълнителна. . 

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Ако живея в Италия ще получавам нормална пенсия като изискването е да имам поне 20 години трудов стаж в България. Но ако живея в България ще получавам като допълнение. Както писах сумата от осигуровки е лична

Интервал

Вариантите са два - или изплащаната сума ще е смехотворна, или ще има пукане на пенсионни балони и отново ще покриваме всичко от бюджета. Според мен, друг вариант няма да има. Това си беше доброзорна легализирана схема, за кражба на пари от осигуровки. Ще пръкнем още 20-30 нови бизнесмени-милионери.
Това са реалностите, когато на власт от десетилетия са престъпни групировки.

Влез или се регистрирай за да коментираш