facebook
twitter

Първа страница

Прокурорите не могат да разберат каква е присъдата на Иванчева

В пламенно интервю Иван Гешев забърка правна каша с цигани, политически залози, олигархични интереси
10084
 Илияна Кирилова
Зам. главният прокурор Иван Гешев засипа държавното обвинение с похвали за добре свършената работа по делото "Иванчева".

Зам. главният прокурор Иван Гешев не се посвени да обсипе държавното обвинение с похвали за добре свършена работа в борбата с корупцията, въпреки че се оказа, че не знае за какво точно са осъдени на първа инстанция бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Гешев обясни пред БНТ, че държавните обвинители по делото са прочели присъдата, но "не са абсолютно сигурни, че тримата са оправдани за получаването на подкупа" от строителния предприемач Александър Ваклин. "За да бъдем сигурни, трябва да излязат мотивите на съда", отбеляза той. По всичко изглежда, че прокурорите по делото изпитват трудности в четенето с разбиране, тъй като диспозитивът на присъдите е на тяхно разположение и от него става ясно кого и за какво признава съдът за виновни и за какво - за невинни.

Отстранената кметица беше осъдена на 20 години затвор и 10 хил. лева глоба, Биляна Петрова получи 15 години и 15 хил. лв. глоба, а спряганият за посредник при предаването на подкупа Дюлгеров беше осъден на 12 години и 12 хил. лв. глоба. В диспозитива, с който "Сега" разполага, пише, че Иванчева е призната за виновна за това, че е поискала от Александър Ваклин подкуп от 187 500 евро, които трябвало да бъдат платени на части, за да изпълни задълженията си по служба, а именно да придвижи преписка за строеж. Съдът заключва, че престъплението представлява особено тежък случай на изнудване и злоупотреба със служебно положение. Подсъдимата обаче е оправдана, че е приела подкупа и че е поискала размерът му да се увеличи на 500 000 евро. Петрова е осъдена, защото е "участвала в срещи на 16 март и 11 април, на които тя и Иванчева постигнали съгласие за размера на неследващия се дар". Според съда Петрова "умишлено улеснила" бившата кметица да поиска подкупа. Петко Дюлгеров е признат за виновен, защото на 19 март се е срещнал с Ваклин и му е съобщил за искания подкуп. По-късно на 11 април е участвал в среща с Иванчева и Петрова, на която тримата постигнали съгласие за размера на подкупа. Той също "умишлено е улеснил" бившата кметица. Важна подробност е, че Дюлгеров е оправдан за това, че на 17 април, когато тримата подсъдими бяха показно арестувани с белязани пари, е получил от Ваклин 70 000 евро, които да предаде на Иванчева.

Тези сведения трябва да са повече от ясни на прокуратурата. Но вместо да коментира множеството въпроси, които повдигат присъдите, Иван Гешев предпочете да говори за някакви атаки срещу спецпрокуратурата от "определени политически сили, определени олигархични интереси и определени журналисти, които ги обслужват". Той определи делото като "политически залог", защото при оправдателни присъди щяло да има "брутални искания" за закриване на спецпрокуратурата, за оставки на главния и зам. главни прокурори. Не става ясно защо  държавното обвинение не е успяло да докаже, че Десислава Иванчева е получила подкуп, след като беше държана близо 8 часа с белезници на главен столичен булевард, за да бъдат описани белязаните пари, открити в служебната ѝ кола. Нещо повече, съдът приема дори, че Ваклин не е предал 70 000 евро на Дюлгеров, за да ги даде на Иванчева. Мистерия остава как парите са се оказали в автомобила. Това идва на фона на думите на Гешев от преди година, че всички "светнаха като елхи".

Гешев обясни, че държавното обвинение "калкулирало", че предполагаемият посредник Дюлгеров ще се откаже от показанията си в съда, защото "така правят всички, така правят и циганите по делата, това е масово". Той се зарече, че борбата с корупцията започва и това дело е "една дребна битка в тази война", в която някои хора се страхуват, че с тях ще се случи същото. 

В същото време Иванчева и Петрова, които в момента се намират в Сливенския затвор, разпространиха писмо, в което отбелязват, че са невинни за „условията за получаване на подкуп”. Те твърдят, че са арестувани отново, защото, докато бяха под домашен арест, продължиха да разследват строежи в "Младост",  дейността на бащата на Иван Гешев и жилището на гл. архитект на София. В писмото Иванчева и Петрова са категорични: "Змията хапе най-силно, когато знае, че умира".

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Москва се закани, а Вашингтон приветства гоненето на руски дипломати

24.01.2020

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

22228 334
ЕМКО към прокуратурата: Има още неясноти около отравянето на Гебрев

24.01.2020

382 6
Захарова призова България да работи с Русия по случая "Гебрев"

23.01.2020

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

5709 55

Коментари

Хулиган

Явно и ГешОв вече си наема тролове във форума.

Поради невъзможност да ни сложи белезници на езиците.

Засега...

http://www.drago.info/

RanBosilek
снимка на RanBosilek
па и убави бе, не само умни и пестеливи тип "лѐва ръ̀ка - десен джоб"
Хулиган

На метростанции Сердика, Младост 1 и Стадион Васил Левски в четвъртък от 10 до 20 часа ще се събират подписи за издигане кандидатурата на Десислава Иванчева за евродепутат.

Дори да считате с пълно право изборите за масова измама;

Дори да сте от партията на негласуващите;

Дори да не харесвате Иванчева и никога не бихте дали гласа си в нейна полза;

Сега имате възможност само с един подпис да покажете какво е мнението ви за мафиотската държава.

Когато мафията си е организирала правораздаване, но няма как да се получи правосъдие, отговорът на всички мислещи с главите си е да застанат на страната на политическите затворници.

.........................................

http://www.drago.info/

Force

...ще се събират подписи за издигане кандидатурата на Десислава Иванчева за евродепутат.

Ама вие сериозно ли?...❓

То, затова е девалвацията на всякакви там петиции и "антимафиотски" битки.

 

цензура

ми то и за съдията е загадка... гештафов сега не спи, а трескаво разсъждава относно запекът си ?

 

... абе, отиде коня у ряката ? чудничко!

ШКОЛНИКА МАРЕК

Няма нищо чудно в приказките на Гешев за атаките срещу Спецпрокуратурата. Има си добър учител. ТОЙ говори за пълзяща диктатура от страна на определени сили визира опозицията. Като каква диктатура е това и ТОЙ  не може да определи. Но  "Блажени са вярващите"! А тези, които им пробутват подобни приказки, не спират на "блажат". А тоя Гешев не може ли да се поразрови в родословното си дърво? Има един Гешев, който се е борил с противниците на властта. Я да провери, че може да имат общ корен. След като някои под път и на път споменават дедите си,  напълно нормално е и Гешев да намери някой подходящ за случая  роднина.

Banshee
снимка на Banshee

Прокурорите не могат да разберат каква е присъдата на Иванчева

 

?  Да питат нашите форумни прокурори, те знаят и ни я обосновават даже. 

Krass_

Ха сега де?!?! Това:

Гешев обясни пред БНТ, че държавните обвинители по делото са прочели присъдата, но "не са абсолютно сигурни, че тримата са оправдани за получаването на подкупа"

Не е ли "ниска правна култура" - прокурорите не могат да разберат присъда издадена от съд ?!?!?! Щели да чакат мотивите, че оттам барем схванат нещо???!!! Не се ли държи някакъв изпит по право, за да станеш прокурор???

 

И тези хора повдигат правно обосновани обвинения по цялата правна материя и се наричат "магистрати"?????

 

А за троловете - няма нужда въобще да се коментира. Те са с по-нисък умствен багаж от шефовете си, което е нормално. Има едно-две изключения само, за тях ми е жал.

Krass_

На съдията се чудя - трябва да са го натиснали с нещо много "голямо и тежко", за да си плюе така на реномето, като издаде присъда, за която предварително е наясно, че ще падне на някоя от следващите инстанции (по-вероятно на трета).

А може и точно за това да е прекомерна - за да е сигурно, че ще скандализира и ще бъде отменена.

RanBosilek
снимка на RanBosilek

ще се събират подписи за издигане кандидатурата на Десислава Иванчева за евродепутат

това е безпредметно, т.к. въпросната другарка ще бъде прекалено заета с един неотложен бизнес в Сливен през следващите четири петилетки, язък...

Justinian2
снимка на Justinian2

Дали ? Или след някой месец бизнес , ама в Брюксел ? А ти - в нелегалност ??

Влез или се регистрирай за да коментираш

×