Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се изгаври със семейството на лидера на БОЕЦ

Държавното обвинение първо забрани, после разреши Георгиев да пътува в чужбина за животоспасяваща операция на съпругата му

Георги Георгиев
Лидерът на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев и неговата съпруга Мариела планират да пътуват за Франция, където тя ще бъде приета в клиника за животоспасяваща операция. Прокуратурата обаче замалко да осуети лечението.

Лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който месеци наред организира протести срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, стана мишена на абсурдни действия от страна на държавното обвинение. Във вторник прокуратурата му е наложила изрична забрана да напуска страната, въпреки че след по-малко от седмица той трябва да замине заедно със съпругата си Мариела за Франция. Там на жената трябва да бъде направена животоспасяваща трансплантация, чийто донор е самият Георгиев.

След като в медиите се вдигна шум, в късния следобед прокуратурата обяви, че забраната е отменена, и се оправда, че не е знаела за какво става дума. Твърдението й веднага бе опровергано от адвоката на Георгиев Николай Хаджигенов.

Председателят на БОЕЦ вече половин година е с повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на двама души от екип на Канал 3, които в продължение на няколко дни преследваха с камера и микрофон семейството му във Видин. Не е ясно защо за такова провинение изобщо се налага забрана за напускане на страната.

Пред "Сега" Георгиев разказа, че забраната му е била наложена преди месец и е била обжалвана. Адвокат Хаджигенов уточни, че е поискано разрешение за напускане на страната само за конкретен период, като изрично е посочена целта на пътуването в чужбина - жизнено необходимо лечение. Съпругата на Георгиев Мариела е в терминален стадий на бъбречна недостатъчност и от година и половина двамата се опитват да намерят лечение в чужбина. Накрая клиника във Франция се е съгласила да осъществи трансплантацията. "За добро или лошо нямаме друг вариант. Аз съм донор и трансплантацията е от мен към нея. Подготвили сме всички документи, закупили сме билети", посочи Георгиев. 

Магистратите във видинския съд обаче се забавили с постановлението. Едва във вторник на Хаджигенов му било съобщено, че забраната е отменена. "Днес аз научих, че му е вдигната забраната, но в същото време му е наложена друга", коментира адвокатът. Противно на всякаква логика окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова, която освен това е и наблюдаващ прокурор по делото срещу лидера на БОЕЦ, издава нова забрана на Георгиев да напуска страната. В постановлението си тя е отбелязала, че е "постъпила докладна от РУ Видин, в която се съдържат данни, че обвиняемият възнамерява да напусне пределите на страната".

Потърсена за коментар от "Сега", Ненкова отказа да отговори на въпроса дали е била запозната с причините, които налагат пътуването на Георгиев. Вместо това тя заяви, че се води разследване и не може да даде данни, след което затвори телефона. Няколко часа по-късно говорителят на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев обясни пред "Сега", че на 31 октомври е постъпил сигнал от местната полиция за това, че Георги Георгиев възнамерява да напусне страната и да се укрие. На това основание на 1 ноември окръжният прокурор издава забраната той да напуска границите. Той категорично отрече държавното обвинение да е било запознато с действителните причини, които налагат обвиняемият да напусне страната. След като се вдигна шум в медиите, в следобедните часове забраната беше отменена. „Все пак не сме мракобесници, разбрахме за какво става въпрос и отменихме забраната", оправда действията на прокуратурата Влашев пред OFFNews. Той заяви още, че не знае да е имало друга забрана на Георгиев да пътува в чужбина. "Това ми е казано от наблюдаващия прокурор. Не гарантирам за достоверност", оправда се Влашев.

Думите му бяха опровергани от адвокат Хаджигенов, който добави, че в началото на октомври е искал отвод на прокурор Ненкова, защото не приемала пълномощното му, с което представлява Георгиев. "Пълномощното ми е законно. То е преписано буквално от Закона за адвокатурата. Отделно имаме изрично волеизявление на Георгиев, което го накарах да направи, за да го има в протоколите по делото, защото НПК предвижда възможност упълномощаването да бъде направено устно. В понеделник получих постановление от Апелативната прокуратура в София, с което ми казват, че няма да отведат прокурора във Видин, и в същото време, че пълномощното ми не става. Тоест вече прокуратурата решава кой ще бъде адвокат", коментира Хаджигенов.

Според Влашев обаче адвокатът е представил общо пълномощно, което служи за представляване пред държавните институции, а не изрично такова, каквото се изисква по наказателните дела. Той обаче уточни: "Не съм наблюдаващ прокурор. Това не съм го проверявал".

 

Още по темата