facebook
twitter

Първа страница

Прокуратурата проверява Гешев за престъпление срещу правосъдието

На 23 октомври разследването на "Биволъ" за странни договорки с "Недосегаемите" бе отхвърлено, но сега започва нова проверка
9988
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Предстои Висшият съдебен съвет да прегласува бързо избора на Иван Гешев за главен прокурор, както съобщи в петък настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Само ден, след като президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет избора на Иван Гешев за главен прокурор, стана известно, че държавното обвинение е разпоредило проверка по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ срещу единствения кандидат за престъпление срещу правосъдието. Причината са записи, публикувани от разследващия сайт "Биволъ", в които се чува как Гешев уговаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през  2011 г.

Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото срещу задържани за участие в огранизирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв. В разследването се твърди, че  Гешев започва "пазарлъци" с обвинения за ръководител на групата Владко Димитров. По закон прокурорът договаря споразумение не с подсъдимия, а с адвоката му. В записите Гешев убеждава Владко Димитров, че всъщност няма данъчно престъпление. В крайна сметка са постигнати споразумения между Гешев и престъпната банда за изключително ниски присъди.

Заради изнесените данни от Върховна касационна прокуратура препращат сигнала на Специализираната прокуратура за проверка на изложените твърдения, като очаква да бъде уведомена за предприетите действия. Освен ВКП, по сигнала на БОЕЦ се е произнесъл и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Негово правомощие е да провери дали Гешев е извършил дисциплинарно нарушение, като е договарял споразумения с обвиняеми, уронващи престижа на прокуратурата.

От ИВСС отговарят, че според разпоредбите от ЗСВ "дисциплинарното производство се образува със заповед, съответно с решение, на дисциплинарно-наказващия орган в срок до 6 месеца от откриването, но не по-късно от 3 години от извършване на нарушението". Тези срокове са давностни и с изтичането им се препятства възможността компетентният орган да наложи дисциплинарно наказание. В тази връзка съдебният инспектор отказва да се произнесе дали Гешев е извършил нарушение, а вместо това прекратява производството заради изтекла давност.

Но фактът, че прокуратурата е образувала проверка на 30 октомври заради изнесените от БОЕЦ данни, е озадачаващ, тъй като държавното обвинение веднъж уж вече извърши такава проверка. Това се случи броени часове след публикуването на записите с "пазарлъците" на Гешев. От пресцентъра на прокуратурата изпратиха до медиите позиция, в която се казваше, че '"изложените факти в статия, публикувана в сайт „Биволъ“ на 23.10.2019 г. късно вечерта, не отговарят на истината". В съобщението се обясняваше още хронологията на събитията по делото на Гешев срещу т. нар. "Недосегаеми". Стана ясно, че през октомври 2018 г. по въпросното дело има издадени условни присъди на 6-има души от Специализирания наказателен съд. После Апелативният съд решава да отмени присъдите и да върне делото отново на първа инстанция, където се намира и към настоящия момент. По време на изслушването на Гешев във ВСС на 24 октомври той съобщи, че изтеклите записи са правени с телефона на следователя Бойко Атанасов. Заключението на прокуратурата от 23 октомври е странно, при положение че досега не са изследвани самите записи.

Преди година пред Фрогнюз следователят Бойко Атанасов казва: „Иван Гешев има защо да се притеснява от мен. Той много добре знае в какви пазарлъци е участвал. Аз съм присъствал на тях. Става въпрос за делото „Недосегаемите”. Това дело е приключило със съдебно решение и мога да го коментирам. С престъпната група се сключи споразумение. Прокурорът Гешев беше вкаран по това дело като трети прокурор от небезизвестния бивш зам.-градски прокурор Роман Василев. По делото най-общо казано преминаха всички престъпни групи, които са извършвали данъчни престъпления в страната. Хванаха се всички разклонения на тези, които обслужваха олигарсите в държавата. Става дума за това, че беше разкрита схемата, по която се укриват големи данъци.  Това не са просто „пазарлъци“ , тези споразумения са чиста форма  далавери и схеми за прикриване и оневиняване на извършителите на данъчни престъпления."

От сдружение БОЕЦ са категорични, че заради образуваната проверка в спецпрокуратурата срещу Иван Гешев той не отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт, за да бъде кандидат за главен прокурор. Там се казва, че ръководителят на държавното обвинение трябва да прилага висок етичен стандарт, да има висока професионална компетентност и да притежава изявена независимост. От правна гледна точка обаче самото обстоятелство на образуване на проверка от прокуратурата не представлява пречка пред Гешев да бъде кандидат.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата се зае с болници с напускащи лекари

06.04.2020

Обновена

3606 21
Прокуратурата разследва дали някой е "джуркал" дела

03.04.2020

Обновена

977 3
Съд нареди мъж под карантина да се следи с електронна гривна

02.04.2020

Обновена

3807 34

Коментари

Stern

Никак не се съмнявам, че Гешев е способен да участва в уговорки и действия извън закона, но пък силно се съмнявам, че кой да е прокурор ще задейства каквото и да е било срещу бъдещия си началник.

Освен ако Баце, или пък #Кой, все пак е решил, че избрания Гешев вече се превръща в бреме. А и нищо не се чу за действителната цел на привикването в САЩ на Цаци, Гешев и спецшефовете.

Доц.Трътлев

А и нищо не се чу за действителната цел на привикването в САЩ на Цаци, Гешев и спецшефовете.

 Чу се. Цацаров каза, че пак ще  гласуват за Гешев.

Славянин

А бе, няма ли най-после някой от медиите, ЕС, български политик да извика "Царят е гол". Нима има някой , на който да не е ясно, че политическата върхушка и олигарсите избират за шефове в правосъдната система хора, коите утре няма да им търсят отговорност за зулумите, които са направили по време на властването им.

fisherman

Радой Ралин имаше една не много популярна фраза "Ако се изокам, кой ще ме чуе'', не е ли очевадно, че КОЙ-ТОЙ е на принципа, /а и не само той/като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша.

Вижте, /не по Гешевски де/това видео https://eurocom.bg/shows/video/evrodikof/11656 на 14' 50'', как новоназначения главпрокурор за малко да се изтърве и да каже от къде е назначен.

Хулиган

Да не би някой вече да разпределя яйцата в отделни кошници?

Ще видим.

По-вероятно да е за парлама...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

Erato
Отново греда, тъпня. Аман вече с тоя Гешев. Не разбрахте ли, че не е интересен, досаждате. Някакъв си прокурор, па било то и главен. С прокурори работа си имат айдуците, ама те са много малка част от населението. Защо тогава този нездрав интерес? То е ясно защо, комундаците от двата цвята пак търсят под вола теле и опърдяха наоколо всичко.
Oldten
снимка на Oldten

Гешев, Гешев та Гешев...какво значение за обикновенния човек има кой е главен прокурор-никакво. Аз, като човек изучавал марскизъм-ленинизъм разсъждавам така: Да си зададем въпроса, кому эта угодна и ще разберем нещата. Гешев прибра на топло недосегаеми олигарси. Кои са против, в БОЕЦ финансиран от мустакатия банкир и ДъБъ финансирани от Прокопиев и някои други дежурни клявки. Най-интересна е позицията на Потника, застава както винаги контра, но в случая защитава олигарсите. Това е положението!

аман бе

"...Гешев прибра на топло недосегаеми олигарси...."

Ако можеш да споменеш за някой осъден, плийз... Защото прибирането "на топло" без последваща присъда, обикновено след това означава осъдителна присъда за България в Страсбург. И парите за присъденото обезщетение не ги плаща Гешев и гешевци, а ги плаща държавата, т.е. ние.

Джиджи

Леле мале, OldTen, ква каша ти е в главата ... ???

 

?

Banshee
снимка на Banshee

Е как да няма никакво значение за обикновенния човек кой е главен прокурор? Ти протестите в негова подкрепа виждал ли си? Там не са ли обикновени, трудови, вдъхновени хора?

Banshee
снимка на Banshee

Еротик, ти за един сандвич ли пишеш? Аз - по убеждение. :)

ЗИП
снимка на ЗИП

И аз не разбирам ажиотажа около Гешев.

 

Защо се твърди, че прокуратурата има огромна власт ?

 

Най-голяма власт в държавата има съдът !

 

Прокуратурата мое да напраи проблем на всеки човек, но накрая съдът го "препира" и дори му дава солидно обезщетение...

 

Прокуратурата дори не може да задържи никой за повече от 72 часа.

 

Чисто юридически ме интересува как седи въпроса с разделението на властите и взаимния контрол в отношение на съдебната власт в лицето на съдиите ?

 

Излиза, че съдът е тотален господар ?

 

:)

riapa

ЗИП-е, ти на малоумен ли се правиш? Ако аз откраднс две лимузини и едно яйце и прокуратурата ме дебне само за яйцето, на колко ще ме осъдят(евентуално)? Ай сиктир!

Важна е, разбира се!

Джиджи

ЗИП-е, ти на малоумен ли се правиш?

???

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Най-голяма власт в държавата има съдът !

 

Прокуратурата мое да напраи проблем на всеки човек, но накрая съдът го "препира" и дори му дава солидно обезщетение...

 

Прокуратурата дори не може да задържи никой за повече от 72 часа.

Пълни глупости. Първо, простичният факт, че прокуратурата е тази, която решава дали да започне проверка и да предяви обвинение. Т.е. с нейната пасивност тя тя може да обезмисли всякакво съдебно действие. А тя е доста избирателна:

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

Сетне, иде проблемът как тя действа в своите правомощия - да вземем примера с Бисеров - швейцарските власти изпратха подробни инструкции как прокуратурата да поиска релевантната информация за неговите сметки в Швейцария. И въпреки това, прокуратурата не го спази и нейните искания бяха отхвърлени. 

Относно обезщетенията: http://legalworld.bg/37783.eksgubernator-osydi-pro...

 

 

kaily
снимка на kaily

аз не виждам какво има да се пише по тая тема, гешеф не е гол, гешеф е разпнат от доказателства

обаче наглеците продължават да отричат

това не е ератично

това е жива порнография

ssto

 

Erato, OldTen, ЗИП,

съдът не може да се самосезира и самостоятелно да започне наказателно производство.

 

При производства от частен характер, които са с ниска степен на обществена опасност, съдът образува дела по тъжба на пострадалите. При производства с по-висока степен на обществена опасност, съдът образува дела по внесен обвинителен акт от прокуратурата.

 

Прокуратурата отваря чадър над престъпниците по два начина - отказва да разследва, като не образува досъдебни производства, и образува такива, когато не успее да ги откаже, но така разследва, че да не събере годен доказателствен материал за присъди.

 

Прокурорите би трябвало да си имат работа с айдуците, но не искат. Правят се на слепи, глухи и разсеяни за делата на онези, по върховете на държавата, които определят посоката на общественото ни развитие. Правят същото и по отношение на по-ниските нива на криминалния контингент. Със споразумения го вербуват и поставят в зависимост от големите престъпници. Държавата сега е изградена на мафиотски принципи, а не на конституционните демократични.

 

Криминалната армия сега се прави на мирна и скромна, при управлението на ГЕРБ, защото се контролира от нея, но ако тази партия излезе от властта, криминалната армия от престъпници може и най-вероятно ще бъде употребена, за да дискредитира новите управляващи. С неподходящ за обществото главен прокурор тази армия ще коли и граби без държавен контрол и противодействие. Създават се предпоставки прокуратурата да може да бъде употребена в битката за политическата власт.
 

Назначението на Гешев най-вероятно има за цел да подмени едни и да блокира други основни конституционни принципи. Той се изказа в този смисъл на няколко пъти. Резултатът от осъществяването на тези намерения ще е поставянето на криминалния елит над закона. Той и сега е над закона, но целта е това да продължи още 7 години след евентуалното излизане на ГЕРБ от изпълнителната власт. Така ще изтекат и давностните срокове. Разбираме защо се правите на неразбрали. Вие сте говорители на тази партия в този форум.
 

Назначаването на Гешев ще доведе до блокиране на основни държавни функции и от болната ни държава съвсем нищо няма да остане. Дълъг анализ е. Ще стигнем и до него.

Erato
От поредния чаршаф се разбира, че спасението на България е равносилно с назначаването на който и да било, освен зловещия демон Гешев, както и че ГЕРБ щяла да излезе от властта, при което пак ще си изберем ВАШАТА Партия-кърмилница за още 45 години. За обещания 'дълъг анализ' пък ме е страх и да си помисля даже, като се има предвид свойствената ви лаконичност. Нека като изляза за месец в отпуск да е, не ми се изпускат шедьоври.
blue_fish

ssto ?

Ад мин

?

ssto

 

Erato, вие юрист ли сте?

Имате ли лични наблюдения или сте от облагодетелстваните, за които партията винаги е права, дори когато греши?

 

Идеологическите ви внушения са наивни.

Нямам симпатии към политически партии и не съм бил партиен член.

За разлика от вас, предполагам?

Erato
Не съм юрист, иначе щях да пиша постинги по 100 реда, в които нищо да не казвам. Не съм айдук, че да имам лични впечатления, а партията, дето е винаги права е вашата Партия. Предположенията ви са грешни, а в достоверността на изповедната част силно се съмнявам.
kaily
снимка на kaily

така така

а сега пишеш по 2 реда, в които пак нищо не казваш

Oldten
снимка на Oldten

Разбрахме, че според олигарсите, Потника и някои други от файтона Гешев не става, ами кажете, кой става, че да знаем и ние. Някои хора не разбират, че ги водят за носа, но при тях това е било цял живот, так заказано!

Джиджи

Разбрахме, че според олигарсите, Потника и някои други от файтона Гешев не става

Пак си Збъркал, драги!

 

Според ОЛИГАРСИТЕ става. Става и още как!!! ???

fractal
снимка на fractal

ГЕРБ

ГЕ шев Република България

fractal
снимка на fractal

Когато няма кандидати значи сегашния прокурор си върши работата добре и трябва да се кандидатира за втори мандат

За да е само една кандидатура за нов прокурор никои не може да гарантира че не са отказвани под натиск други кандидати

Oldten
снимка на Oldten

Другари, дайте още конспиративни версии.

Banshee
снимка на Banshee

Към твоите партайгеносета ли се обръщаш, от партията -дъщеря?  :)

Не помагат конспирациите, Гешев се набива на очи като изгорял бушон за смяна в таблото ви.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×