Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата проверява Гешев за престъпление срещу правосъдието

На 23 октомври разследването на "Биволъ" за странни договорки с "Недосегаемите" бе отхвърлено, но сега започва нова проверка

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Предстои Висшият съдебен съвет да прегласува бързо избора на Иван Гешев за главен прокурор, както съобщи в петък настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Само ден, след като президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет избора на Иван Гешев за главен прокурор, стана известно, че държавното обвинение е разпоредило проверка по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ срещу единствения кандидат за престъпление срещу правосъдието. Причината са записи, публикувани от разследващия сайт "Биволъ", в които се чува как Гешев уговаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през  2011 г.

Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото срещу задържани за участие в огранизирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв. В разследването се твърди, че  Гешев започва "пазарлъци" с обвинения за ръководител на групата Владко Димитров. По закон прокурорът договаря споразумение не с подсъдимия, а с адвоката му. В записите Гешев убеждава Владко Димитров, че всъщност няма данъчно престъпление. В крайна сметка са постигнати споразумения между Гешев и престъпната банда за изключително ниски присъди.

Заради изнесените данни от Върховна касационна прокуратура препращат сигнала на Специализираната прокуратура за проверка на изложените твърдения, като очаква да бъде уведомена за предприетите действия. Освен ВКП, по сигнала на БОЕЦ се е произнесъл и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Негово правомощие е да провери дали Гешев е извършил дисциплинарно нарушение, като е договарял споразумения с обвиняеми, уронващи престижа на прокуратурата.

От ИВСС отговарят, че според разпоредбите от ЗСВ "дисциплинарното производство се образува със заповед, съответно с решение, на дисциплинарно-наказващия орган в срок до 6 месеца от откриването, но не по-късно от 3 години от извършване на нарушението". Тези срокове са давностни и с изтичането им се препятства възможността компетентният орган да наложи дисциплинарно наказание. В тази връзка съдебният инспектор отказва да се произнесе дали Гешев е извършил нарушение, а вместо това прекратява производството заради изтекла давност.

Но фактът, че прокуратурата е образувала проверка на 30 октомври заради изнесените от БОЕЦ данни, е озадачаващ, тъй като държавното обвинение веднъж уж вече извърши такава проверка. Това се случи броени часове след публикуването на записите с "пазарлъците" на Гешев. От пресцентъра на прокуратурата изпратиха до медиите позиция, в която се казваше, че '"изложените факти в статия, публикувана в сайт „Биволъ“ на 23.10.2019 г. късно вечерта, не отговарят на истината". В съобщението се обясняваше още хронологията на събитията по делото на Гешев срещу т. нар. "Недосегаеми". Стана ясно, че през октомври 2018 г. по въпросното дело има издадени условни присъди на 6-има души от Специализирания наказателен съд. После Апелативният съд решава да отмени присъдите и да върне делото отново на първа инстанция, където се намира и към настоящия момент. По време на изслушването на Гешев във ВСС на 24 октомври той съобщи, че изтеклите записи са правени с телефона на следователя Бойко Атанасов. Заключението на прокуратурата от 23 октомври е странно, при положение че досега не са изследвани самите записи.

Преди година пред Фрогнюз следователят Бойко Атанасов казва: „Иван Гешев има защо да се притеснява от мен. Той много добре знае в какви пазарлъци е участвал. Аз съм присъствал на тях. Става въпрос за делото „Недосегаемите”. Това дело е приключило със съдебно решение и мога да го коментирам. С престъпната група се сключи споразумение. Прокурорът Гешев беше вкаран по това дело като трети прокурор от небезизвестния бивш зам.-градски прокурор Роман Василев. По делото най-общо казано преминаха всички престъпни групи, които са извършвали данъчни престъпления в страната. Хванаха се всички разклонения на тези, които обслужваха олигарсите в държавата. Става дума за това, че беше разкрита схемата, по която се укриват големи данъци.  Това не са просто „пазарлъци“ , тези споразумения са чиста форма  далавери и схеми за прикриване и оневиняване на извършителите на данъчни престъпления."

От сдружение БОЕЦ са категорични, че заради образуваната проверка в спецпрокуратурата срещу Иван Гешев той не отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт, за да бъде кандидат за главен прокурор. Там се казва, че ръководителят на държавното обвинение трябва да прилага висок етичен стандарт, да има висока професионална компетентност и да притежава изявена независимост. От правна гледна точка обаче самото обстоятелство на образуване на проверка от прокуратурата не представлява пречка пред Гешев да бъде кандидат.

Още по темата