facebook
twitter

Първа страница

Предстоят още арести заради хакването на НАП

АЕЖ-България предупреди прокуратурата, че следи внимателно как постъпва с журналистите от Биволъ
4 416
Гл.комисар Ивайло Спиридонов: за шлифера ни хванаха, ха ха!

Предстоят още арести заради хакването на НАП, което бе квалифицирано от спецпрокуратурата като кибер тероризъм. Шефът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов съобщи, че обвинените от Таб груп са работили по поръчка отвън и заяви, че ще има още арести. Той предположи, че Кристиян Бойков ще бъде привлечен в разследването като свидетел, защото бил използван. Спиридонов описа как ГДБОП е успяла да проникне в компютрите на фирмата - "с хитрос и лукавство". Службите са прегледали записите на видеокамерите в офисите на Тад груп и така се видели какви пароли се въвеждат в устройствата. Спиридонов каза, че в компютъра на Бойков "има много неща". Гл.комисар напълно оправда действията на спецпрокуратурата, която вчера рапространи доказателства от разследването. "Първо обвиняемите обиколиха тв студиата да обясняват. Нека сега обществото си създаде представа какви хора ходят. НАП е оставила една врата, за да влизат хората да си правят справки. За тяхно удобство. Но са се намерили недобронамерени, които са откраднали ключа.", каза Спиридонов. 

Видимо доволен от работата на подчинените си, гл. комисар каза пред бТВ: мислеха, че са ни хванали ...в ъгъла... как се казва...ха-ха...за шлифера ни хванаха". 

"Публичното оповестяване на факти и доказателства по разследвания на прокуратурата ще продължи и занапред", каза във Враца единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев, съобщи "Нова телевизия". Гешев уточни, че оповестяването на доказателства пред медиите ще се прави в случаите, когато защитата или някой друг говори неистини пред обществото. Според него това действие на прокуратурата няма да попречи по никакъв начин на съдопроизводството, нито на разследването, защото само малка част от доказателствата са оповестени. Тепърва ще се събират и още, поясни той.

Адвокатът на Бойков Любен Казанлиев коментира пред бТВ, че няма оснавания да смята, че Бойков ще стане свидетел на обвинението. По повод изнесените от спецпрокуратурата  т.нар. доказателства Казанлиев коментира, че след като е изнесена техниката от Тад груп, оттам нататък "никой не ги е уведомявал какво е открито в софтуера и дали е намерено или е прибавено нещо."

Адвокатът на собственика на Тад груп Иван Тодоров Ина Лулчева определи действията на спецпрокуратурат като недопустими, удиви се, че се предоставят доказателства, които не са показани в съда. А адвокат Михаил Екимджиев каза пред БНР, че акцията на спецпрокуратурата е бурлеска, от която лъсва некомпетентността й. "Те всъщност клатят държавността. Интересно дали ще се намерят прокурори, които да разследват колегите си, които допуснаха теча на лични данни на над 2000 прокурори и следователи", заяви Екимджиев. 

От прокуратурата заявяват, че са открили доказателство, че „Биволъ“ е получил изтеклите данни две седмици преди изпращането им до други медии. Уебсайтът отрича това, като той не е публикувал информацията, както направиха други медии.

Международният прес институт (IPI) призова България незабавно да оттегли заповедта за разследване и я определи като „претекст за запушване на устата на „Биволъ“, който е публикувал няколко разследващи репортажа за злоупотреби с еврофондове и корупция в правителството“.

Асоцията на европейските журналисти - България разпространи декларация, че  наблюдава с повишено внимание действията на прокуратурата, които могат да застрашат свободата на словото. 

В четвъртък Специализираната прокуратура издаде европейската заповед за разследване срещу главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов.  При разглеждането на тази заповед френските власти е добре да имат предвид следните обстоятелства:

– влошената медийна среда в България, констатирана от редица международни организации;

– проблемите със съдебната власт в България и корупцията по високите нива в държавата;

– структурният проблем с прокуратурата и липсата на отчетност на главния прокурор, отбелязван  многократно в становища, препоръки и доклади на Европейската комисия и Съветът на Европа;

– фактът, че през май 2019 г. „Биволъ“ излезе с публикация, разкриваща имотна придобивка на главния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор;

– фактът, че след тази публикация по анонимен сигнал срещу Чобанов и Йорданов започна проверка от Върховна касационна прокуратура; 

Нещо повече, прокуратурата излъчва  противоречиви сигнали с действията си. В сряда наблюдаващият разследването прокурор Евгения Станкова заяви, че има данни за комуникация със собственика на Биволъ, който видно от търговския регистър е Асен Йорданов. Днес прокуратурата вече твърди, че доказателствата са относно главния редактор на изданието. 

Журналистите се ползват със защита на източниците си и тяхното разкриване може да стане само при изключителни обстоятелства. Опасенията са, че при подобно разследване върху конкретната медия Биволъ може да бъде оказан неправомерен и непропорционален натиск да разкрие потенциални източници на журналистическите си разследвания.

В публични изявления пред bTV и БНР самият Атанас Чобанов заяви, че е готов да съдейства на френските власти, и че смята, че “прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим. … Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни”. 

Ключови думи:

НАП, ГДБОП, Биволъ
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП припомня кои срокове за плащане на данъци изтичат

22.05.2020

1654 1
Прокуратурата: Предотвратихме атентат с бомба срещу действащ съдия

20.05.2020

3636 11
От 21 май се възобновяват спрените дела за неплатени данъци

20.05.2020

399 1

Коментари

Slava
снимка на Slava

Асоцията на европейските журналисти - България, журналистите да не би да са свещени крави?? Над закона ли са? Източник на информация - хакер. Поръчители на хакването - "журналисти" или журналисти?

terza

111то място, въпреки Бивола. Ако го озаптят, може и да се сборим със Северна Корея за последното...

Ураа

Не, само Боко, Гешефтурата и сие са над закона. Те са закона.

Самуил Петков

Интересно е, кои политически среди и медии бяха задействани от Кремъл.
Ето от интервюто на Гешев :
---------------------------
" Гешев подчерта, че новата линия на разследването е, че обвиняемият Кристиан Бойков е изпълнител, а фирмата, в която е работил, се занимавала с киберрекет, като изнудвала фирми, за да станат нейни клиенти. Над фирмата обаче стои и истинският организатор на мероприятието:
"Само погледнете как интересно съвпадна всичко с политическата реакция примерно на "Да, България" – в рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на НАП, а на министър Горанов. Дните в политическия живот представляват милисекунди по същество."

И още: 
"Безспорно е, че тази атака съвпадна с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат "протестърски медии", с активно присъствие по телевизиите примерно на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по време на г-н Костов, министър-председателя Костов."
----------------------------

Светнаха, като подарени руски коледни елхи ..

Самуил Петков

Лъснаха руските маши ..

 

За мнозина- изненадващо .. за други - очаквано ..

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/08/02/3946353...


https://news.bg/crime/ot-demokratichna-balgariya-i... 

.." Гешев направи внушения за участие на "Да, България" и "Демократична България" в атаката срещу НАП и атакува съпредседателите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов....
В интервюто си пред БНТ Иван Гешев каза, че не е категоричен, но безспорно: "хакерската атака съвпадна с активно преекспониране в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат "протестърски медии".
----------------------

Според други, раздухването на целия случай е с цел да ни отклони вниманието, от представянето на "Левски" в турнирите ..

 

 

Самуил Петков

А защо ГРУ активира своите "спящи клетки" и освети агентурата си ?

 

НАП оказа се, е хакнат МЕСЕЦ преди атаката ..

А данните са изнесени веднага , СЛЕД сделката със самолетите ...

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/07/16/3939057...

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/07/16/3939107...
--------------------
"Днес сутринта министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че хакерската атака има политически ефект и застрашава националната сигурност. Той обвърза случилото се с решението на правителството да купуване на осем американски изтребителя Ф-16. По-късно от НАП обясниха, че изтичането на данни най-вероятно е станало през юни - далеч преди решението за самолетите да е факт. Според Маринов обаче пускането на данните точно в деня на решението за изтребителите не е случайно."

"Вчера правителството взе решение за сделката за купуване на самолети Ф-16, а мейлът е руски, откъдето идва информацията, иска се оставката на финансовия министър... Може да се прави и такъв анализ...", каза Маринов, но отказа да коментира версии за намеса от чужди държави с аргумента, че ще навреди на разследването..."

--------------------

И е хубаво да се сетим КОЙ започна да пише с мерак статии по темата, кои политици почнаха да искат оставки , кои телевизии почнаха да ги канят и как всичко се преекспонираше..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×