facebook
twitter

Първа страница

НОИ обяви ощетяването на 31% от хората за "неутрален" ефект

От института съобщиха предварителни резултати от нов анализ за последиците от промените в пенсионната формула
3929
Илияна Кирилова

До края на тази седмица експертите на НОИ ще завършат анализ на новата формула за изчисляване на пенсиите. Това обяви социалният министър Бисер Петков, след като най-накрая наруши мълчанието си по скандалното орязване на правата на бъдещите пенсионери. Реакцията му идва три седмици след публикацията на "Сега", която насочи вниманието към проблема с новите правила за определяне размера на пенсията. 

Часове след изявлението на Петков НОИ публикува на сайта си предварителни резултати от "последваща оценка на ефектите от влезлите в сила разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.". Ощетените вече не са 37%, както твърдеше НОИ преди месец, а 31.3%. И това институтът го оценява като "неутрален ефект".

Според НОИ "изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент води до увеличение в размера на коефициента за 56.8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на коефициента на 11.9%, а при 31.3% се получава намаление". Новата прогноза е правена въз основа на данни за 67 881 осигурени лица, на които от НОИ са изпратени уведомителни писма през 2018 г., че им предстои да навършат изискуемите години за пенсия през следващата година. 

Ощетяването на 31% от бъдещите пенсионери НОИ определя като "неутрален ефект" за системата, очевидно стъпвайки върху усреднените данни, че общо промените ще доведат до увеличение с 0.3% на индивидуалния коефициент на хората, които трябва да се пенсионират тази година. Оттам изчисляват, че "от гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9.1 млн. лв. за 2019 г., което е само 0.09% от общия разход за пенсии, заложен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година".

Не е ясно в последните прогнози включен ли е ефектът от другата промяна във формулата, гласувана през 2015 г., но влязла в сила от тази година - отпадането на трите най-благоприятни години преди 1997 г. Тя беше направена от Ивайло Калфин и в съобщението на НОИ не се споменава.

"Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя, или тези опасения, които бяха изложени на база на изнесената от НОИ непълна информация, съответно не се подкрепят от данните, които ще получим", заяви министър Петков. Той обеща да бъде направен по-пълен анализ, който да покаже в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсиите на хората и на база на този по-задълбочен анализ въпросът ще бъде допълнително обсъден.

ЗА ЕДНИ МАЙКА...

Зад нищожните за института суми и зад "неутралния за системата" ефект се крият индивидуални случаи, върху които "Сега" полага усилия да хвърли светлина от три седмици. Сред тях има хора, които ще загубят една трета от очаквания си доход след пенсиониране благодарение на новата формула. Те не бяха предупредени за това - промените бяха прокарани през декември през бюджета на държавното обществено осигуряване. Това също ги ощетява - в някои случаи дори ранното пенсиониране с намалена до живот пенсия е по-изгодно от новата формула.

За разлика от тези граждани, чиито права социалният министър едва сега забеляза, редица привилегировани категории получиха по 3 години отсрочка при неблагоприятни за тях пенсионни промени - така беше при полицаи, военни и целия сектор "Сигурност", така беше и при съдебната власт, когато им се въвеждаше възраст за пенсиониране.

Вчерашните изявления на НОИ и на социалния министър Бисер Петков потвърждават за пореден път и негативите на още една порочна практика на управляващите - да прокарват фундаментални промени без финансова обосновка и без оценка на въздействието. Прогнозите до какво ще доведе промяната във формулата тръгнаха от 48% ощетени (според Бисер Петков, декември 2018 г.) до 37% (според писмен отговор до "Сега" от НОИ на 11 февруари 2019 г.), до 31.3% сега.

 

ФАБРИКА ЗА ТРОЛОВЕ

Скандалът със засегнатите от новите правила бъдещи пенсионери прескочи и в социалните мрежи след публикация на Гроздан Караджов във "Фейсбук". В нея авторът повдига неудобната за политиците тема и ги обвинява за мизерията, на която обричат хиляди хора. Караджов кори депутатите, че те, както и социалният министър Бисер Петков, са минали в дълбока нелегалност, след като скандалът излезе наяве. "Логичният въпрос е защо се прави всичко това? Щеше да е смешно, ако не беше цинично обяснението на НОИ, че така спестявали на хората обикалянето по фирмите в търсене на документи! Истината е, че така се спестяват пари – както видяхме по-горе, между 2 и 4 млрд. лв. за двадесетина години! За гигантския държавен бюджет това е капка в морето. Особено като се има предвид как с лека ръка управляващите прахосват пари за обречени проекти като АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, пише в статията си Караджов.

Под предлог, че статията съдържа обидни думи, "Фейсбук“ блокира текста му. "Няма как да не се съглася с „Фейсбук“! При тази пенсионна система пенсия наистина е обидна дума – за всички, които години наред съвестно са се осигурявали, за да бъдат за пореден път ощетени от държавата, която гледа на техните бели пари за достойни старини като на касичка за попълване на дупки всякакви. Очевидно е обаче, че „Фейсбук“ не се е водил от подобни размисли и страсти, още повече че в текста ми няма обидни думи. Администраторите на социалната мрежа реагират така, когато голям брой потребители протестират срещу дадената публикация. Всичко това ни води към единствено логичния извод, че става дума за злонамерена организирана атака на фабрика за тролове", написа вчера Гроздан Караджов в поредната си "Фейсбук" публикация, озаглавена "Пенсия стана обидна дума".

Ключови думи:

НОИ, формула, пенсии
14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бисер Петков обеща по-висока покупателна способност на пенсионерите от 1 юли

12.06.2019

Искра Ценкова

164 2
Средният осигурителен доход за страната за април е 991.12 лв.

11.06.2019

584 11
Диагноза „Без глас"

Коментари

Stern

НОИ обяви ощетяването на 31% от хората за "неутрален" ефект

Следващият път опитайте с неутронен ефект. Избива наглите пенсионери, но не засяга асфалта.

Хулиган

После тези безхаберници да не се чудят, че внуците на ограбените пенсионери ще си отбиват номера с минимални вноски към  пенсионния фонд.

А когато имат възможност, изобщо няма и да правят никакви вноски...

.........................................

http://www.drago.info/

ablepsia

Според НОИ "изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. 

 

През следващите две години ще се пенсионират хора, работили ПРЕДИ 1989 г. Техните пенсии въз основа на кви доходи ще се изчисляват от ноитата? Щото все още недоразграбеното в България тогава е градено!

Миряна Б.

 

Предлагам на пенсионерите химн - хорът на евреите от операта "Набуко" от Верди. той започва с фразата: "Ва, пенсиеро, сул али дорате", в превод - "Лети, моя мисъл на златни криле". Нататък евреите се жалват от изгнанието си във Вавилон край реките Тигър и Ефрат. Те жалят за родината си Юдея и са готови за бой.

 

Ако някой богослов преведе псалма, по който Верди е писал, ще получим химн, италианците са се борили за независимост с него.

 

Нашият ще започва с фразата "Ва, пенсионери, сул тежки бастуни......"

Begemot
снимка на Begemot

За да си отговорим на въпроса "Защо се прави всичко това", логично е да се попита - Кой се облагодетелствува? Бюджета на кяр ли е от тази поредна "риформа" - ами не, за бюджета това е неутрално, едни взимат повече, други - по малко, общата температура по болницата, вкл. в моргата и в инфекциозното, е все същата.

Значи - облагодетелствуват се тези, които са се осигурявали по минамална вноска или въобще не са се осигурявали: например всичкото сиганин, или тарикати - дребни бизнеси и всякакви сиви сектори и туризма. А, ами тези не са ли традиционни гласоподаватели на ГЕРБ? Май да...

генек

Професионално тия 37% се водят "неутрализирани"...

-----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

mick

Да не се окаже, че просто тия 37% са имали неадекватно високи пенсии и сега ги коригират и са по-справедливи за обществото/не за тях/?

 

 

Гларyс

България и високи пенсии? Сигурно се шегуваш.

Пенсионната ни система е откровен грабеж. Цял живот те доят с осигуровки и ако имаш наглостта да доживееш пенсионна възраст те оставят с доходи под прага на бедността. Как се оцелява с 200 лв пенсия на тия цени?

letec55

Не мога да разбера едно. Добре, имало такива, които мамели. Е ми просто е - като не можеш да докажеш с ведомости доходи, годините ти отпадат. Нека записите в трудовите книжки да е необходимо, но не достатъчно условие. Но тези, които са работили и са били осигурявани по безспорен и доказуем начин, защо да не могат да се възползват от тези години, ако са в техен интерес? Заради потенциалната опасност от измама от страна на мошеници? Ми когото хванат - айде на съд. Като осъдят по бързата процедура няколко, както и техни съучастници, мераклиите за далавери ще намалеят.

Manrico
снимка на Manrico

Ако пенсионерите-болшевики искат да си изберат за химн хор от опера, мисля, че по-подходящ ще е "Кормилец, батюшка! подай Христа ради!" от "Борис Годунов".

https://www.youtube.com/watch?v=MqsfA8_cQQ0

От савецките опери сигурно и по-подходящ може да се намери, но не ги познавам.

Rasmussen

Преекспонира се това, че на много хора щели да бъдат намалени пенсиите по новата формула. Всички, които са си взели ПИК от НОИ, а най-вече тези с предстоящо пенсиониране, могат да видят какъв ще им бъде прогнозният размер на пенсията на сайта на НОИ, където има такъв симулатор. Особено пък ако са си направили труда да проверят това и през миналата година на същия симулатор, докато действаше старата формула. Тогава лесно ще видят разликата, а тя е, че за голямото болшинство от хората новата формула е много по-благоприятна за размера на бъдещата им пенсия. Нека не забравяме, че най-сериозният ръст на заплатите в България бе в периода 2001-2008 години.

len

За всеки различно, наистина. На мен лично ми излиза доста по-изгодно по новия начин, но пък сигурно има хора, на които пенсиите ще бъдат по-ниски спрямо стария начин на изчисление. На тези хора трябва да се даде право на избор.

Дежурния

При отмяна на сегашното положение, ощетените ще са поне 60%, според писанията.

Това ли трябва да се направи?

LXXX

САТЪР
снимка на САТЪР

10 лв данък не съм внесъл в булгаристан з апенция  страшно съм горд!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×