facebook
twitter

Първа страница

НАП спря 6 електронни услуги заради слабости в сигурността

1 527
 Илияна Кирилова
Временно е блокирано тестването на новите касови апарати.

Заради слабости в сигурността Националната агенция по приходите (НАП) е спряла временно достъпа до 6 електронни услуги, предоставяни на бизнеса и гражданите. Това съобщиха от приходната агенция седмица след безпрецедентната кибератака срещу информационните й системи, довела до изтичане в интернет на личните данни на над 5 млн. българи.

Не е посочен конкретен срок, в който ще заработи обещаваното приложение, с което всеки ще може да проследи дали и какви негови лични данни са изтекли, въпреки информациите, че това може да се случи още в понеделник. В същото време с данните разполагат множество ИТ фирми у нас и в чужбина, както и всеки, който се интересува и може да борави с тях. Според експерти и адвокати това води до сериозна опасност от злоупотреби и в бъдеще може да доведе до искове за обезщетения.

"За подобряване на информационната сигурност екип от експерти изследва уязвимостта на всички електронни услуги, предоставяни от НАП на бизнеса и гражданите. Възможно е в този процес временно да се ограничава достъпът до е-услуги",  се казва в съобщението.

Засега е ограничен достъпът до списъците на длъжниците със задължения над 5000 лв., до справката за лицата, неоткрити на адрес, на които трябва да се връчат документи, както и порталът за продажби, организирани от НАП. Сред спрените услуги е и възстановяването на ДДС за сделки в чужбина. Именно през тази информационна система бе пробита базата данни на НАП.

Блокирано е също така тестовото подаване на данни от фискални устройства към сървъра на НАП. Няма проблем обаче фискалните устройства в страната да подават данни в реално време, посочват от приходната агенция.

Ограничен е достъпът и до услугата за регистриране на SIM карти от производителите на фискални устройства чрез интернет. Аналогичната услуга за регистриране чрез мрежата на мобилните оператори обаче функционирала без прекъсване.

От НАП за пореден път се извиняват за временните затруднения. И уверяват, че всички електронни услуги за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски функционират нормално.
На 17 юли - ден след избухването на хакерския скандал, за няколко часа бе спряна електронната връзка на касовите апарати и електронните системи с фискална памет на бензиностанциите със сървъра на НАП. Тогава от приходната агенция обясниха, че това не блокира нормалната търговска дейност, защото правилата на Наредба 18 позволяват при технически проблеми данните за продажбите да бъдат изпращани с до 24 часа закъснение. Тогава от НАП съобщиха, че защитата на всички информационни системи в НАП е актуализирана и всички системи работят в нормален режим.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Срокът за 5% данъчна отстъпка за ЕТ и фермери изтича на 1 юни

29.05.2020

320
Данъчните оневиниха и строителя от “Апартаментгейт”

28.05.2020

2084 16
НАП припомня кои срокове за плащане на данъци изтичат

22.05.2020

1789 1

Коментари

Stern

Шефът на КЗЛД каза, че по закон са длъжни да уведомят засегнатите от изтичане на данните им в срок от 7 дена.

Хакването беше на 16.7. Значи трябва да уведомят най-късно днес. Или законът не важи за НАП?

Споко

кои са услугите, 6-те, да ге...?

Споко

НАП са нещо като Джини ин ъ ботъл, духчето с много ръчички, очички и измамни инсайдъри, да ге... ;)  

Mavrodinov
Пише ги кои са шестте. За щастие на счетоводителите най важните работят.
Sapienti_sat

За щастие на счетоводителите най важните работят.

 

В България всичко е "игра на щастието". Ако имаш късмет, може да стане, а ако имаш много късмет, може да получиш електронна услуга от първия опит.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×