Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАП е проверила само една от трите имотни сделки на Сарафов-син

Въпросът откъде синът на зам. главния прокурор има пари за луксозните апартаменти, продължава да стои

08 Авг. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
Снимка: Архив
Борислав Сарафов

Новината за приключилата безпроблемно проверка на имотното състояние на 21-годишния Боби Сарафов - син на зам. главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, се оказа прибързана. Онзи ден прокуратурата съобщи, че данъчните не са установили несъответствие между получените от Сарафов-младши доходи и притежаваното от него имущество. Всъщност ревизията изобщо не е обхванала две от общо трите му имотни сделки. Така въпросът с имотното състояние на Сарафов-младши остава отворен. 

Според съобщението на прокуратурата ревизията за доходите на Сарафов-младши е обхванала периода от началото на 2015 г. до края на 2018 г. 2019 г. изобщо не е включена. Две от най-странните имотни сделки на Сарафов-младши са извършени именно през 2019 г.

Както "Сега" писа, синът на Сарафов започва да пазарува имоти през 2018 г. През август 2018 г. той си купува от "Еделвайс-3 Бояна" ЕООД ателие от 149 кв. м с общите части и две тераси от 87 кв. м за 109 542 евро (735 евро на кв. м без терасите) и гараж за 57 600 лв. Ателието е разположено в затворен комплекс в Бояна, като според сайта на фирмата началните цени в комплекса при разгарянето на скандала тръгваха от 1224 евро на кв. м. 

През март 2019 г. Сарафов купува от същата фирма второ ателие в комплекса от 137 кв. м с общите части и тераса от 10 кв. м, като платената цена по сделката е 98 186 евро, или 192 035 лв. (717 евро на квадратен метър без терасата). Тази сделка изобщо не е изследвана от данъчните. Те не са ревизирали и извършена от Сарафов-младши продажба месец по-рано - през февруари. Тогава синът на Сарафов успява да продаде жилище в "Люлин" от 65.2 кв. м значително по-изгодно - за 68 000 евро, или 1043 евро на кв. м.

От Националната агенция за приходите обясниха, че 2019 г. не е ревизирана, защото още не е приключила и Сарафов-младши тепърва ще декларира доходите си за нея. Проверка за несъответствие ще може да се прави едва след като се подаде декларация за 2019-а, тоест евентуално през 2020 г. Това е на теория - не е ясно дали изобщо ще има продължение на този сюжет, след като беше тържествено приключен от прокуратурата. Не се разбра и кой и защо е определил началната дата на ревизията да е януари 2015 г. - данъчните или прокуратурата.

Проверката за сина на Сарафов бе разпоредена от Сотир Цацаров след медийни публикации и възложена на НАП от ВКП. "Сега" попита бащата Сарафов дали синът му би свалил данъчно-осигурителната тайна за ревизията, така че въпросът за произхода на средствата да не остава висящ, но отговор не беше получен.

Сарафов-младши е последна година студент по право в Лондон. Във фирмените регистри няма данни той да се занимава с бизнес. Купените жилища не са ипотекирани в банка.

В последната си декларация от февруари 2018 г. Борислав Сарафов е посочил, че е продал апартамент от 46 кв. м в "Люлин" за 86 хил. лв. Тогава е имал и 10 хил. лв. банков влог, а бившата му съпруга Евгения - 196 хил. лв. спестявания и пари от продажбата на семейния апартамент. Тогава Сарафов декларира, че изплаща и 63 хил. лв. кредит. Не става ясно откъде са парите на сина му за покупката на двете жилища в луксозната кооперация "Еделвайс" в "Бояна". 

Борислав Сарафов бе принуден да излезе в отпуск, докато трае проверката срещу сина му, но се върна тихомълком на работа още през май.

Още по темата