facebook
twitter

Първа страница

НАП е проверила само една от трите имотни сделки на Сарафов-син

Въпросът откъде синът на зам. главния прокурор има пари за луксозните апартаменти, продължава да стои
9425
 Снимка: Архив
Борислав Сарафов

Новината за приключилата безпроблемно проверка на имотното състояние на 21-годишния Боби Сарафов - син на зам. главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, се оказа прибързана. Онзи ден прокуратурата съобщи, че данъчните не са установили несъответствие между получените от Сарафов-младши доходи и притежаваното от него имущество. Всъщност ревизията изобщо не е обхванала две от общо трите му имотни сделки. Така въпросът с имотното състояние на Сарафов-младши остава отворен. 

Според съобщението на прокуратурата ревизията за доходите на Сарафов-младши е обхванала периода от началото на 2015 г. до края на 2018 г. 2019 г. изобщо не е включена. Две от най-странните имотни сделки на Сарафов-младши са извършени именно през 2019 г.

Както "Сега" писа, синът на Сарафов започва да пазарува имоти през 2018 г. През август 2018 г. той си купува от "Еделвайс-3 Бояна" ЕООД ателие от 149 кв. м с общите части и две тераси от 87 кв. м за 109 542 евро (735 евро на кв. м без терасите) и гараж за 57 600 лв. Ателието е разположено в затворен комплекс в Бояна, като според сайта на фирмата началните цени в комплекса при разгарянето на скандала тръгваха от 1224 евро на кв. м. 

През март 2019 г. Сарафов купува от същата фирма второ ателие в комплекса от 137 кв. м с общите части и тераса от 10 кв. м, като платената цена по сделката е 98 186 евро, или 192 035 лв. (717 евро на квадратен метър без терасата). Тази сделка изобщо не е изследвана от данъчните. Те не са ревизирали и извършена от Сарафов-младши продажба месец по-рано - през февруари. Тогава синът на Сарафов успява да продаде жилище в "Люлин" от 65.2 кв. м значително по-изгодно - за 68 000 евро, или 1043 евро на кв. м.

От Националната агенция за приходите обясниха, че 2019 г. не е ревизирана, защото още не е приключила и Сарафов-младши тепърва ще декларира доходите си за нея. Проверка за несъответствие ще може да се прави едва след като се подаде декларация за 2019-а, тоест евентуално през 2020 г. Това е на теория - не е ясно дали изобщо ще има продължение на този сюжет, след като беше тържествено приключен от прокуратурата. Не се разбра и кой и защо е определил началната дата на ревизията да е януари 2015 г. - данъчните или прокуратурата.

Проверката за сина на Сарафов бе разпоредена от Сотир Цацаров след медийни публикации и възложена на НАП от ВКП. "Сега" попита бащата Сарафов дали синът му би свалил данъчно-осигурителната тайна за ревизията, така че въпросът за произхода на средствата да не остава висящ, но отговор не беше получен.

Сарафов-младши е последна година студент по право в Лондон. Във фирмените регистри няма данни той да се занимава с бизнес. Купените жилища не са ипотекирани в банка.

В последната си декларация от февруари 2018 г. Борислав Сарафов е посочил, че е продал апартамент от 46 кв. м в "Люлин" за 86 хил. лв. Тогава е имал и 10 хил. лв. банков влог, а бившата му съпруга Евгения - 196 хил. лв. спестявания и пари от продажбата на семейния апартамент. Тогава Сарафов декларира, че изплаща и 63 хил. лв. кредит. Не става ясно откъде са парите на сина му за покупката на двете жилища в луксозната кооперация "Еделвайс" в "Бояна". 

Борислав Сарафов бе принуден да излезе в отпуск, докато трае проверката срещу сина му, но се върна тихомълком на работа още през май.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ревизия на вятъра в устата

20.02.2020

1647 1
НАП отваря специален сайт за наредбата "Недоразумение Н-18"

20.02.2020

1844 4
От понеделник НАП изисква нови софтуери от гражданите и фирмите

15.02.2020

4186 11

Коментари

Хулиган

Въпросът откъде синът на зам. главния прокурор има пари за луксозните апартаменти, продължава да стои

Този въпрос не стои.

Отговорът на всички е ясен.

Истинският въпрос е, ще се намерят ли в тукашната мафиотска територия куражлии да разплетат свинските черва...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

Доц.Трътлев

По-скоро въпросът от къде зам. главният прокурор има пари за луксозните апартаменти, продължава да стои.

geo_19

А бе какво сте налегнали бащата? Синът му е пълнолетен и те не са едно семейство. Сарафов-старши има ново семейство, а синът му е от предишния брак с Евгения. А както научаваме тя през 2019 е продала апартамент за близо 200 хил. и ето ги 1/3 от парите за придобките на сина. 

От мен запомнете - от тази трънка заек няма да изкочи... 

spokobg

geo_19,

Детето бизнес няма - живее в Лондон, а там си е цифромания. Що за аргумент - бил пълнолетен? Отгде са парите за недвижимостите и издръжката в Лондон? Мама продава и синчето купува, ама ти 400 хил. за нищо ги нямаш :)

geo_19

Няма данни за бизнес в България. (то и физически е невъзможно де). А в Лондон може да се изкарват доста пари. Дори и от студенти. Важното е да имаш пипе. 

----

Фактически дописката в "Сега" набляга само за 2019 г. А през тази година мамчето има 200 х. лв. от продажба на апартамент, а синчето също има продажба за 68 хил. евро и покупка за 98 хил. евро. Т. е. търси му се някаква разлика от 30 хил. евро, която мамчето с лекота я покрива от нейните 100 хил. евро... Слаба е аргументацията на любимият ни вестник. Но такава задача му е поставена от собственика - мъчи се да я изпълнява. А сметките са елементарни дори и без Елка. 

Stern

Както наскоро стана ясно, прокуратурата не се меси в частноправни сделки. Както са се разбрали, така са подписали.

Момчето учи в Лондон, значи е мозък. И с ум е успяло да продаде в Люлин за 1000 и кусур квадрата, а е купило в луксозни комплекси по 700.

Вие като не ги умеете тези сделки защо злобеете?

geo_19

Както наскоро стана ясно, прокуратурата не се меси в частноправни сделки. Както са се разбрали, така са подписали.

 

Така беше... Но имаше и едно важно уточнение: да няма принуда. Некой требе да докаже прокурорската принуда за да бъде принудена строителната фирма да продаде евтино. Дотогава може да ни гризят само едни подозрения. 

vvatkov

   Грозна работа са това подозренията.

sega_reader

При бай Тошо имаше само един Владко и една Людмила.

После пък имахме само една Жени Живкова и едно Бате.

А сега ?

Всеки позабогатял законно или в кавички има по едно синче или щерчица.

Аморфната маса от родени със сребърна лъжичка в уста е необозрима.

Може да се каже, че всеки татко или майка, които работят  в горната част от държавната пирамида са ... престъпници.

Защото нито един от тях не може да оправдае законо натрупаните си пари.

А с тези пари си развращават децата.

OldTen
снимка на OldTen

Детето сигурно е попитало сина на Гоцэ, откъде е взел парите за хотела, та и той от там. И в двата случая вони!

Влез или се регистрирай за да коментираш