facebook
twitter

Първа страница

НАП блокира парите и колата на невинен човек "погрешка"

Комисията за личните данни определи 55 000 лв. глоба за бруталния гаф, приходната агенция оспорва
2 219
 Pixabay

Невинна гражданка стана жертва на "развален телефон" между българските и германските данъчни власти. В резултат на объркване на имена, ЕГН-та и адреси НАП блокира с месеци банковите сметки и колата на Г. Иванова заради неплатени задължения в особено големи размери в Германия. В крайна сметка се оказва, че жертвата няма нищо общо с издирваната от немската страна длъжница. Набедената жена подава жалби в съда и в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Комисията вече излезе с решение, че НАП е злоупотребила с личните данни на Иванова и трябва да плати 55 000 лева глоба. От НАП твърдят, че само са си вършили работата, и оспорват наказанието.

В един обикновен ден Г. Иванова получава инфарктно обаждане - публичен изпълнител от НАП й съобщава, че дължи 169 315 лева данъци в Германия и това налага да бъдат запорирани парите й в банка и автомобилът й. Иванова уверява бирника, че не е пребивавала в Германия и няма как да е натрупала задължения там. Следват мъчителни месеци на кореспонденция между София и Берлин в опит да се установи коя е българската гражданка с неплатени данъци. В това време авоарите на Иванова си остават блокирани.

Удивителният случай е описан в ноемврийския бюлетин на Комисията за защита на личните данни. В работата си по казуса КЗЛД установява, че през януари 2018 г. НАП е получила искане за помощ от Германия за събиране на близо 170 хиляди лева от българска гражданка - управителен директор на фирмата Dogus Food, регистрирана в Дортмунд. Във формуляра са посочени две имена, дата на раждане и адрес на длъжницата. След проверка в базата данни ЕСГРАОН чиновниците от НАП решили, че са открили търсената дама - само заради съвпадение на личното и фамилното име. И я подали в звеното за събиране на вземания, а  публичният изпълнител разпратил писма до всички банки в България да блокират сметките на жената, ако тя е техен клиент.

Последвали отчаяни опити на Иванова да убеди приходната агенция, че са объркали човека. Междувременно НАП прави проверки, "засечки" и запитвания до други институции. Всичко това отнема месеци. Накрая от МВР изпращат на НАП копие от личната карта на издирваната бизнес дама от Дортмунд. Така става ясно, че търсената за данъчни задължения жена вероятно е измамница, която е представила фалшив документ за самоличност, и че жертвата с блокираните сметки няма нищо общо с този криминален случай. Едва тогава НАП вдига запорите.  

 

ТУШ

От НАП коментираха пред в. "Сега", че не се чувстват виновни за патилата на Иванова и че просто са изпълнявали служебните си задължения, включително и за данъчна взаимопомощ с други държави от ЕС. В тази връзка агенцията е оспорила в Административния съд наказанието, наложено й от Комисията за личните данни. Делото още не е насрочено, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.  В своя защита данъчните посочват, че "само" са запорирали банковите авоари на Иванова, но не са теглили пари. "Действията на компетентните органи на НАП по случая са извършени напълно законосъобразно, в изпълнение на законоустановените функции, в съответствие с действащата нормативна уредба и утвърдените вътрешни правила", гласи официалната позиция на приходната агенция.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Експерт блокира делото на НАП срещу глобата за теча на данни

25.09.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4135 4
Директори и МОН на спешна среща заради глобите за неносене на маска

21.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6421 13
НАП: Имате 12 дни да оправите грешки в данъчните декларации

18.09.2020

788 1

Коментари

9101

Само били запорирали... Ми като жената не може да ги използва, то лесно ли й е било? Пък може и пропуснати ползи да има от запора. 

Така че НАП са 100% виновни. Виновни за това, че не правят проверка това ли е търсеното лице, а директно запорират . 

tatyana1

Тъй ами! Можеше да изтеглят всички пари и после да трябва да води дела с години за да си ги върне частично, както правят ЧСИ-тата. А те "САМО" блпокирали сметките на жената за месеци! НАП! Хуманисти!

Г.Иванова

Наглостта на НАП...няма край.При възражението на Постановлениета за налагане на обезпечителни мерки,Административния съд решава и заключва:  "В настоящия случай от събраните по делото доказателства безспорно се установи,че настоящия жалбоподател не е данъчнозадължено лице,съответно не са налице основания за налагане на обезпечителни мерки!",а /а те вече са факт/.Оспорения от жалбоподателката административен акт следва да бъде отменен,като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН". След направени проверки на НАП от страна на КЗЛЗ,същата решава ш заключва:"В събраните по преписката доказателства,се налага извода,че подадената от г-жа Иванова жалба е осователна и личните й данни са обработени от НАП в НАРУШЕНИЕ.Същото не е съобразено с изискванията за ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ И ДОПУСТИМОСТ на обработването на лични данни,извършено е без съгласието на жалбоподателката и без да е налице НИТО ЕДНО УСЛОВИЕ ЗА ДОПУСТИМОСТ на обработването.Същото не е извършено в изпълнение на нормативно установено задължение на администратора на лични данни".Само допълвам от опит,че нито едно правило заложено в "Хартата на клиента на НАП" не отговаря на действията им!Е....това е държавата в лицето на НАП! И в случай,че лицето не беше възразило пред Административин съд срещу Постановлението за налагане на обезпечитени мерки и пред КЗЛД,запора щеше да е доживот/а той нямаше да е дълъг/,следват наследниците... и т.н.За да прикрият грешките си щяха да остават нещата без движение,а лицето ако не възрази или изпусне срока за възражение.....остава длъжник..доживот!!!Трагично и безумно, а НАП отговаря"Действията на ковпетентнити органи на НАП по случая са извършени напълно законосъобразно,в изпълнение на законоустановените функции,в съответствие с действащата нормативна уредба",а доказателствата сочат точно обратното.....е кой още трябва да ги провери...и установи грешките им......без думи,няма такава наглост...и вярвайте  на ИНСТИТУЦИЯТА НАП

Pippin Kurze

Не мога да повярвам, че само по съвпадение на името могат да ти причинят такава гнусна маймунщина !!!

Не вярвам, защото едва ли само едно име е Г.Иванова... защо не са запорирани на всички Г.Иванови щом само по името те дефинират???

И защо само БГ-НАПа да е виновен???

Май германските гъзибуняци са набедили жената а за набеждаване и в ЕС се нови наказателна отговорност за беотговорността!

Така, че германците да плащат!!!

Те и за разрухата на Европа май още не са се изплатили... ✌️ венсеремос!

Pippin Kurze

поста ми се дублира - може би с дабъл клик от моя страна!

ИЗВИНЯВАМ се на форума!

ако може администратора да премахне и това извинение, за да не пълним форума излишно!

Благодаря!

Влез или се регистрирай за да коментираш