facebook
twitter

Първа страница

Кабинетът е лъгал 5 месеца медсестрите за парите за заплатите им

Министърът на здравеопазването се оплете как обещаните 50 млн. лв. са намалени през май на 6 млн.
3503
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Този протест е от септември и според сестрите увеличението на заплатите - последно уредено по линия на НЗОК - не е стигнало до тях.

Гръмко обещаните от кабинета 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри се оказаха лъжа. Месец след като обяви този ангажимент, кабинетът тихомълком е променил постановлението и е намалил сумата на 6 млн. лв., разкри Би Ти Ви.  Месеци наред никой от правителството не призна този скандален факт, докато сестрите продължаваха да подават колективни оставки и да протестират. След като в сряда той излезе наяве, здравният министър Кирил Ананиев призна, че постановлението е променено и се оплете в обяснения къде какви пари са обещавани. До редакционното приключване на броя премиерът Бойко Борисов не коментира въпроса.

На 10 април Министерският съвет отпусна извънредно 50  млн. лв.  за заплати, които да стигнат нивото, договорено в колективния трудов договор - 900-950 лв. "Във всяка една сфера икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем точка 13Б, която гласи – проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. Това са около 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри", обявява тогава преди началото на заседанието на кабинета премиерът Борисов. Здравният министър Кирил Ананиев казва, че допълнителните пари ще бъдат предоставени на болниците под формата на увеличена субсидия, каквато и в момента МЗ плаща - за труднодостъпни райони, психиатрична помощ и т.н.

Тази сума е втора извънредна субсидия за здравеопазването за годината. През февруари след протест на общинските болници кабинетът отпусна допълнително 30 млн. лв. за общинските и областните болници, тъй като "дейностите, които тези болници изпълняват извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с нужния ресурс и е необходимо да бъдат подпомогнати", според обясненията на Ананиев.

По същото време протести започва и Специализираната болница по педиатрия заради ниските заплати и с искане болницата да не е търговско дружество. От МЗ обещаха и на тях ръст на работните заплати от допълнителните средства, отпуснати от Министерския съвет, без да е ясно за кои средства става дума. На 3 май след среща при премиера Борисов беше съобщено, че с 50 млн. лв. от резерва на здравната каса най-недофинансираните клинични пътеки, каквито са педиатричните, ще бъдат увеличени от 1 юни. Така и стана, касата увеличи основно цените на педиатричните пътеки, а също и на някои терапевтични пътеки за възрастни, изпълнявани от по-малки болници.

На 9 май обаче Министерският съвет променя постановлението, с което на болниците се отпускат "до 50 млн. лв." за медицинските сестри и ги сваля на 6 млн. лв. - за отдалечени болници и психиатрия. Нито Кирил Ананиев, нито Бойко Борисов дават публичност на промяната, протестите на медицинските сестри продължават. И до днес сестрите твърдят, че ако някъде е имало увеличение на заплатите, то е с до 100 лв. и далеч не покрива исканията им. На 12 септември, след поредния протест, Борисов заявява: "Ние сме ги пратили тези пари! И аз искам двойно, кой не иска двойно?! Ние влагаме милиарди в инвестиции! Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86 милиона! Ананиев да се оправдава".

Кирил Ананиев се оправдава на 18 септември. "Тези пари бяха отпуснати от правителството в размер на 36 милиона лева, които отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване, което финансира НЗОК. Тоест това финансиране става от Министерството на здравеопазването – тук е финансирането на спешната помощ, на белодробните болници, на психиатричните болници, на болниците, които се намират във високопланински и труднодостъпни райони. И тези пари са предназначени за лечебните заведения, които изпълняват тези функции. Отделно НЗОК отвори своя резерв и предостави 50 милиона лева за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки. Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова увеличение извънредно на този сектор не е имало досега. Казвам на сектора, а не по сметките на медицинския персонал, защото трябва да обясня каква е технологията за получаване на средствата и след това кой определя заплатите на тези хора", казва пред Би Ти Ви и обяснява, че не той определя заплатите в здравеопазването. В голямата си част медицинските сестри работят за търговски дружества, които сами определят на кого и какво да плащат и колкото и пари да отпусне кабинетът или НЗОК, ръстът на възнагражденията зависи от волята на управителите и възможностите на търговското дружество.

Сега, след като стана ясно, че тихомълком 50-те държавни милиона са станали 6, Ананиев изведнъж обясни, че парите за ръст на заплатите всъщност са парите от здравната каса. "Ако бяха останали двете решения на Министерски съвет – 30 млн. и до 50 млн. лв., максималният размер на сумата, която щеше да отиде за увеличаване на заплатите на медицинските сестри, щеше да бъде до 80 млн. лв. Няколко седмици и месеци вече обяснявам, че сумата, която ще бъде предоставена, е по-голяма и тя е 86 млн. лв., от които 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности извън задължителното здравно осигуряване – това са дейностите на болниците в отдалечени, високопланински, труднодостъпни райони, за белодробните болници, психиатричните болници и за спешната помощ. За съжаление обаче тези дейности обхващат 147 лечебни заведения. Идеята да се осигури ресурсът на всички лечебни заведения ни доведе до решението останалата част, която трябва да осигурим, да бъде за сметка на бюджета на НЗОК чрез нейния резерв, тъй като касата има договор с всички 360 болници. Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв. плюс 30 млн. лв. Винаги се е говорело за 30 млн. лв. плюс 50 млн. лв. Дали е от държавния бюджет или от касата – това са публични средства. Те са допълнително дадени за болнична помощ, така че отиват целево в лечебните заведения за болнична помощ, и то предимно за заплати на персонала,“ обясни министърът пред Би Ти Ви.

„Когато излезе първото постановление за 30 млн. лв., вие знаете, че протестите не спряха. Тогава правителството, което винаги е обръщало внимание на проблема със заплатите на медицинските сестри, реши, че трябва да направи втора крачка, за да може наистина да се успокоят, защото ние знаем каква е ролята на медицинските сестри в лечебния процес. Преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е 50 млн. лв., но записахме до 50 млн. лв. и ще ви кажа защо - защото всяка една дейност има своя обем и своята цена и когато ние стигнем до този обем и до тази цена, ние не можем повече да финансираме, защото изпадаме в държавна помощ. По тази причина това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, може да предоставим само 6 млн. лв. и понеже искахме да бъдем честни пред българските граждани, отидохме на разговор с колегите от здравната каса, проведохме този разговор тези ресурси да бъдат осигурени,“ каза още Ананиев.

Това, което не стана ясно в четвъртък, е защо обясненията идват чак сега, а не бяха дадени още през май.

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стартовата заплата на учителите от догодина става 1085 лв.
МВР смята да изхарчи 120 млн. лв. за по-високи заплати
Минималната учителска заплата ще мине 1000 лв. догодина

Коментари

ЗУИ ПАША

Ебаси държавата, всеки лъже както може

Stern

Гербери обещавали, пък после забравяли.

И послъгвали.

И после защо циганите са им най-верния електорат.

PARAGRAF22

Гръмко обещаните от кабинета 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри се оказаха лъжа.

 

 Толкова ,дето аз обещая , никой не може да даде  ...

zumer

Добре дошли в краството на лъжата.

За краството се обърках исках да кажа ........

Тези от ГЕРБ/к/ и частност/ премиер министъра бойко борисов / си ни лъжат вече 10г.,.

Заслужаваме си го, след като онези 80% о----та си го избират.

 

Някой да се сети да е обещал нещо и да го е изпълнил.

Моля кажете. /особенно тези дето го славят и ближат з----- му./

сталкер пустиняк

Хайде бе, герберасти, де сте? Няма ли да се хвърлите на амбразурата и да защитавате поредният некадърник и лъжец? Или свикнахте и не ви прави впечатление?

 

Жалка работа! 

 

Всъщност, защо не закрият всички държавни болници, да останат само частни. Който има пари - ще се лекува, останалите ще мрат. Пенсионерите и без това са в тежест. Ама верният електорат от цигани няма да им хареса- няма да могат да лекуват безплатно сюрията си деца в педиатрията, например. 

Утринен зов

A защо здравната каса да плаща на частни болници? Искаш да правиш болница - търсиш си паценти с пари. 

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Те, лъжите една по една ще започнат да излизат. И други такива обещания имаше през годините.
opa4

Може нещо да не разбирам, но нали направихме Промяната към частна собственост и заплатите на сестрите се плащат от болниците - търговски дружества? Нали всяко ДжиПи стана ЕТ и ако може си назначава и 3 сестри, ако не може -не? Е защо тогава пак чакаме народът чрез бюджета да даде още пари за заплати на сестрите?

 

И друго: тези женици думата "стачка" не са ли чували? Тук-там в специализираната литература :-) се споменава, че едно от най-силните оръжия на класовата борба е (общата) стачка. Не - всяка угнетена групичка хора решава да размахва плакати, да затваря кръстовища и т.н. И на такива седенки управляващите правилно изпращат един напикан дядо-министър, който с фъфлене, че пари за заплати "биха били държавна помощ" овладява т.нар. протест. А БСП се взира в пъпа си и крепи ДПС чрез имитация на опозиция на ББ...

slavabg

То не се налива само на частните болници, частните училища също имат държавна субсидия, едни пари се харчат, дето никой не знае за какво се харчат 😆

 

Хак ви е, да видите, че се мисли като се дава власт в ръцете на бухалкаджии... управлението на държавата от 10 г. насам е както се управлява градски кенеф - просто БОКО толкова си може! 

Дежурния

Всъщност една телевизия (btv) откровено лъже по темата и някои пригласят. Това е интересното, защо се прави и по какви причини. Защо 50-те милиона от постановлението са отишли към болниците през НЗОК вместо през МЗ беше обяснено ясно и разбираемо. В здравеопазването има купчини простотии и проблеми, но текущото нещо е ясен знак и силен сигнал за медийната коректност и за медийните фалшификации, а не за здравната система.

voivodata

Е как така !!!! Нали Тикаваро се е разпоредил.......

Hey Joe
Mrx

 

 Аз от статията нищо не разбрах. Ту 50 милиона, ту 86 милиона, пък накрая те стават 6 милиона. Такава една математика не съм учил.

 

   В голямата си част медицинските сестри работят за търговски дружества, които сами определят на кого и какво да плащат и колкото и пари да отпусне кабинетът или НЗОК, ръстът на възнагражденията зависи от волята на управителите и възможностите на търговското дружество.

 

  Ами обикновен капитализъм Един умира друг му го завира.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×