facebook
twitter

Първа страница

Хазната е дала едва 1.24 млн. лв. данъчни отстъпки на родителите

Туризмът и селското стопанство са рекордьори по облекчения за бизнеса
910
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
От ведомството на Владислав Горанов изчислиха, че хазната е загубила 634.8 млн. лв. през 2018 г. под формата на различни данъчни облекчения.

Данъчни облекчения за отглеждане на деца в размер на 1 239 493 лв. са ползвали семействата през 2018 г., показва доклад на финансовото министерство. Сумата е пренебрежимо малка и представлява 0.03% от всички приходи от подоходни данъци. По закон за първо дете отстъпката е 200 лв., за две - 400 лв., а 600 лв. - за три и повече деца. Това са суми, които се приспадат от годишния доход на един от двамата родители.

Всяко правителство идва с обещание да въведе семейно подоходно облагане като мярка за насърчаване на раждаемостта. България обаче остава с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС. Финансовото министерство се оправдава, че за сметка на това имаме ниска ставка на облагане на доходите - 10%.

Млади семейства, закупили жилище с ипотечен заем, са получили отстъпка от данъците през миналата година в размер на 1.07 млн. лв. Облекчението на практика покрива платените по кредита лихви. При срива на лихвите през последните две-три години младите семейства едва ли са спестили кой знае колко. Освен това подобна преференция могат да ползват само ако ипотекираното жилище е единствено. В доклада на финансовото министерство не се посочва колко семейства са се възползвали от този данъчен реверанс. 

Още по-скромни са облекченията за дарения - с тях гражданите са спестили през 2018 г. 306 290 лв. от подоходните си данъци. Отстъпката в най-масовия случай е 5%, но когато дарението е за култура, отбивът от данъчната основа е 15%, а ако е за Фонда за лечение на деца - 50%.

Докладът показва и какво са спестили хората с увреждания, които имат право да намалят доходите си наполовина преди облагане. Оказва се, че през миналата година те общо са платили 28.960 млн. лв. по-малко данъци. Родителите на деца с увреждания са получили едва 666 043 лв. отстъпки. Те имат право да намаляват декларираните доходи с 2000 лв. преди облагане.

Оказва се, че има граждани, успели да се възползват от сравнително новата и доста спорна преференция - за извършени през годината безкасови плащания. Те са намалили с 1% дължимия данък (таванът е 500 лв. на човек), като общо са спестили 104 223 лв. Право на преференцията имат тези, които са получавали всичките си доходи само по банков път и са похарчили поне 80% от тях само с банкови преводи и картови разплащания. Проблемът е, че не е ясно как се доказват пред данъчните тези безкасови плащания и губи ли се правото, ако човек е пестелив и не харчи, а оставя над 20% от доходите си в банка. 

Граждани, еднолични търговци и фирми са ползвали през 2018 г. данъчни облекчения за 634.804 млн. лв., показва докладът на МФ. Най-значителни са отстъпките от намалени корпоративни данъци - 267.688 млн. лв. Туристическият бранш пък е спестил цели 142.870 млн. лева от ДДС - защото пакетните услуги се облагат с 9% ставка вместо със стандартните 20 на сто.  

159.7 млн. лв. са опростените от хазната акцизи. На земеделците са възстановени 84 млн. лв. за горивото, което ползват за трактори, комбайни и т.н. На земеделските производители е бил преотстъпен корпоративен данък за 25.8 млн. лв. Агросекторът е втори след туризма по данъчни облекчения.

Заради нулева акцизна ставка върху тока за бита в домакинствата са останали 22.253 млн. лв. повече. От акцизните облекчения за природен газ, използван в бита или като гориво за колата, българите са икономисали общо 44 млн. лв.

Сумата, която бюджетът е отстъпил на гражданите и на бизнеса от данъци за миналата година, е под 1% от БВП (0.59%). Финансовото министерство обаче изтъква, че част от данъчните облекчения при корпоративните данъци не са включени в сметките поради липса на информация.

В България има ниска ставка за подоходните данъци (10%) и малко на брой данъчни преференции - 40, докато в повечето други държави от ЕС е обратното - основните ставки са високи, но пък има много повече данъчни изключения и облекчения, сочи анализът на МФ.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В процедура по студено джуркане на ДДС и финансисти

12.05.2020

1428 1
Скандалът НАПлийк разкри, че институциите не си общуват

05.08.2019

2350 3
МФ си търси 20 млн. лева безлихвени заеми от 8 общини

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

919 1

Коментари

Анонимен7

Хазната е дала

Да ме извиниш, но не е "хазна", а БЮДЖЕТ!

nottheone

хазна-бюджет - все тая. пълни се/събира се от нашия джоб. и служи за преразпределение на наште кинти. аз като си внасям мизерните кинти, искам и всички останали да внасят пропорционално. а не крадливите секакви по черноморието да печелят още повече, а аз да живея още по-мизерно. 

Бург Гаски

А хазартният "бизнес" няма ли данъчни облекчения?

Калинчо

Да играеш хазарт е основно човешко право,  затова се освобождава от данъци и се подкрепя от държавата,  за разлика от отглеждането на деца,  което си е личен въпрос - може да си родител ако искаш,  може да не си,  никой не те насилва!  

MOPT

А за Мюфтийството и БПЦ 30+ милиона ...

Интервал

Гербавите приоритети отново са ясно видни :) Пък и наскоро НАП отписаха едни 10 милиарда, като отказват да дават подробна информация. Светли бъднини! Министър Влади му разбира.
 

Влез или се регистрирай за да коментираш