Медия без
политическа реклама

Бизнесът разгроми част от данъчните "въдици" на Асен Василев

За да спестиш 100 лв. на месец, трябва да харчиш по 4000 лв. всеки ден, предвижда "облекчение", предложено от МФ

БНТ
Част от идеите на финансовия министър Асен Василев за данъчни промени предизвикват недоумение.

Немалка част от промените в данъчните закони, предложени за догодина, са недомислени и дори нелепи. Това става ясно от становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за лансираните от министъра на финансите Асен Василев промени, засягащи приходите в бюджета.

Бизнесът дава като пример предложеното ялово облекчение за данъкоплатците, които съвестно изискват и събират касовите си бележки. В "рекламните" мотиви на МФ се посочва, че всеки гражданин може да спести до 100 лева месечно от задълженията си към хазната, ако сътрудничи на НАП в контрола върху оборотите. "Дребен" детайл е, че за да получи такава данъчна отстъпка, човек трябва да е закупил стоки и услуги в брой на стойност 120 000 лв. месечно, тоест да харчи по 4000 лева на ден. А ако човек може да си позволи такива ежедневни разходи, той едва ли има нужда от 100-те лева месечно, които Асен Василев е готов да "опрости".

Освен това събирането на безчет касови бележки не си струва - предложеното облекчение не е адекватно на усилията, които трябва да се вложат за ползването му, посочват експертите на АИКБ, като добавят, че тази схема по никакъв начин няма да насърчи потребителите да изискват издаването на фискален бон, каквато е целта.

Бизнес организацията критикува и другата идея на МФ за дисциплиниране на данъкоплатците - за "безплатния обяд". т.е. клиентите да имат право да не платят сметката си, ако не получат фискален бон. Това вещае "множество конфликтни ситуации между продавачи и купувачи“ и няма да доведе до изсветляване на оборотите на заведенията, категорични са от АИКБ.

Двойка получава и мярката "бонус срещу донос" - идеята всеки, които представи в НАП доказателства за укрити данъци, осигуровки и прочее в размер над 100 000 лв., да получи награда.

Според АИКБ този механизъм е трудно приложим в български условия и ще се превърне в инструмент за нелоялна конкуренция, освен това НАП едва ли ще има сили да проверява всички сигнали - тя и сега не смогва. По данни на МФ в приходната агенция постъпват по над 5000 сигнала годишно за укрити задължения към бюджета, а само по 100-120 от тях се назначават проверки.

 

На другия полюс

В същото време бизнесът одобрява друга група данъчни промени, предложени от МФ. Сред тях са връщането на ставката на ДДС за ресторантьорския бранш на 20%, признаването на виртуалните валути за финансови активи и въвеждането на 10% нормативно признати разходи при определяне на облагаем доход от продажба и замяна на финансови активи и чуждестранна валута. Асоциацията също така смята за правилно разширяването на данните, които трябва да подават работодателите в НАП, с повече детайли за необлагаемите доходи. Според АИКБ така ще се види, че някои "работещи бедни" всъщност не са чак толкова бедни. 

 

Още по темата