Медия без
политическа реклама

МФ се размечта за милионите от еврофондовете

Прогнозата за загуба скочи с 245 млн. евро, но министерството счита ситуацията под контрол

Асен Василев
Илияна Димитрова
Асен Василев

Финансовото министерство започна да представя противоречащи си прогнози за риска от загуба на средства по линия на старите оперативни програми. Програмите с европейско финансиране по стария програмен период приключват в края на 2023 г., като това е крайният срок за разплащане на проектите. Данните на МФ се разминават сериозно и с информацията в Информационната система за управление и наблюдение на еврофондовете. В МФ обаче не се притесняват и считат, че ситуацията е напълно под контрол и няма да има реални загуби. 

Това стана ясно на изслушването на финансовия министър Асен Василев в парламентарната комисия по въпросите на ЕС за проблемите по оперативните програми и изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Според първоначалната справка, представена на депутатите, рискът за загуба на средства по стария програмен период се оценяваше на 311 млн. евро. От изказването на Василев стана ясно, че той вече е 556 млн. евро. Разликата може да се дължи на предоставянето на първата справка на по-ранен етап, защото изслушването на министъра се забави. Въпреки че картината се влошава, в МФ считат, че ситуацията е под контрол, защото са предприети мерки за реализиране на алтернативни проекти или прехвърляне на рискови суми към алтернативни програми.

Най-голям е рискът за загуба на средства по оперативна програма "Транспорт" - 178 млн. евро, стана ясно от справката на МФ. 142 млн. евро е проблемната сума по програма "Околна среда", 126 млн. евро са рискови по "Региони в растеж". По програмите за иновации и наука и образование под въпрос са по 36 млн. евро, както и 24 млн. евро по програма "Човешки ресурси" и 13 млн. евро - по"Добро управление". 

"За всички тези програми управляващите органи пренасочват суми към алтернативни проекти, а ако това е невъзможно, ще бъдат прехвърлени суми към инструмента SAFE в подкрепа на малките и средни предприятия", обясни Василев.

Данните на МФ и оценката за риска бяха определени от бившия вицепремиер Томислав Дончев от ГЕРБ като много оптимистични. Дончев изтъкна, че според Информационната система за управление и наблюдение на програмите до края на годината следва да се разплати огромна сума - 8 млрд. лв. "Знаете, че няма капацитет за изплащането на такава сума в тези кратки срокове", каза Дончев. Той даде за пример оперативна програма "Транспорт", по която има да се плаща около 1 млрд. лв. "За две години по програма "Транспорт" са платени общо 500 млн. лв. А сега за няколко месеца трябва да се плати милиард", посочи Дончев. 

Тези твърдения бяха оспорени от финансовия министър Асен Василев, според когото общо за разплащане по оперативните програми до края на годината остават около 1,8 млрд. евро. От допълнителните данни, цитирани от Асен Василев, обаче стана ясно, че той вероятно не включва в статистиката си средствата от Програмата за развитие на селските райони, при която изпълнението е много ниско. Наличните данни в ИСУН показват, че заедно с ПРСР общият бюджет по програмите за стария период е 24,3 млрд. лв., от които реално са разплатени близо 16,4 млрд. лв. 

 

ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Финансовият министър Асен Василев призна, че България ще има проблем с изпълнението на отделни инвестиции и мерки по Плана за възстановяване и устойчивост и вероятно ще се стигне до частично второ плащане. Той обаче смята, че частичното плащане ще е около 95-98% от цялата сума. Останалото не се губи, а просто ще се забави във времето. Министърът продължава да е оптимист, че България ще може да прати искане за второ плащане до края на септември и да получи парите в рамките на бюджет 2023. 

МФ твърдят, че ще се избегне и най-сериозния риск - за загуба на средства от фонда за справедлив преход за въглищните региони. "Енергийното министерство работи по плановете за териториален преход и те ще бъдат пуснати за обсъждане през август", съобщи Василев. Правителството се надява, че ще може да ги прати за първоначална оценка в ЕК през септември. Асен Василев обяви, че по плановете за териториален преход при служебния кабинет не е свършена работа и за една стотинка. Почти нулев напредък имало и по изпълнението на плана за възстановяване. 

Още по темата