facebook
twitter

Първа страница

Фалиралият "Томас Кук" повлече и "Астрал Холидейз"

В туристическия бранш допускат, че верижната реакция ще повлече и други български фирми
585
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В туристическото министерство нямат информация за предстоящи нови фалити на туроператори, но според експерти трусове в сектора ще има. На снимката: министър Николина Ангелкова.

Две седмици след като най-старият британски туроператор "Томас Кук" фалира, съдбата му последва и българският му партньор - "Астрал Холидейз". В понеделник от компанията изненадващо обявиха, че прекратяват дейността си и започват процедура по несъстоятелност. Дружеството е на пазара от почти 24 години и е един от най-големите туроператори у нас. Колко са действителните задължения на "Астрал" към други фирми, не бе съобщено. Бе разпространено единствено съобщение за туристите, на които им предстои да пътуват с туроператора.   В средите на хотелиерите се говори, че може да последва верижна реакция, тъй като много от тях досега са работили именно с британската компания.

С фалита на "Астрал" на практика се потвърждават мрачните прогнози след спирането на "Томас Кук". В края на септември британците обявиха, че прекратяват дейността си. Тогава се разбра, че дружеството работи с 58 български хотела, в които в момента на обявяването на несъстоятелност бяха отседнали над 5900 доведени от дружеството туристи и че то дължи около 36 млн. евро на различни обекти. 

По данни на Института за оценки и анализи в туризма обаче сумата може да достигне колосалните 100 млн. лв., затова и експертите заговориха за цунами в сектора. "Въпросът беше не дали, а кога ще бъде обявен този фалит", коментира директорът на института Румен Драганов пред БНР. Той обяви, че не очаква други туроператори "да бъдат засегнати по този начин от казуса "Томас Кук", но все пак не изключи напълно тази вероятност. От Министерството на туризма определиха ситуацията като "динамична и сериозна", но не съобщиха точно какви мерки ще предприемат за спасяването на наближаващия зимен сезон и за лято 2020.

"Ефектът на доминото повлече и нас. Няма турист в България или в чужбина, който ще остане на улицата. Ние сме платили за всички полети, хотели и трансфери", заяви в понеделник изпълнителният директор на "Астрал Холидейз" Христо Гълбачев, който участва в брифинг с министъра на туризма Николина Ангелкова и шефа на застрахователната компания "Уника" Николай Генчев. Според неговите данни засегнати са около 250 души, като 51 от тях в момента са на почивка в чужбина. 100-те души, които в момента работят в компанията, ще бъдат съкратени.

"Това решение е взето след изключително много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството. Причините да се стигне дотук са комплексни", заявиха в официално писмо от туроператора. "Астрал холидейз" има валидна застраховка към "Уника" с покритие от 700 000 лв.

Бъдещите пътувания на част от клиентите  ще се провалят. Хората с предстоящи почивки, "които са заплатени  100% от "Астрал Холидейз Интернешънъл" към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на "Астрал " и ще могат да ги осъществят", става ясно от съобщението. Ще могат да пътуват и хората, които са си купили самолетни билети през турагенцията, тъй като те също са платени на авиокомпаниите. Онези, които са платили изцяло или частично почивките си на туристическата агенция, но тя не е превела парите към хотелите и транспортните фирми, няма да могат да пътуват. Парите им трябва да бъдат платени от застрахователя "Уника". Става дума за 250 души и 350 000 лева.

В понеделник сайтът на "Астрал" съдържаше единствено съобщение за поисканата несъстоятелност и препращаше към имейл, на който могат да се отправят въпроси.

"Всички законови изисквания на туризма са спазени. Застрахователят пое ангажимент спешно, особено за клиенти, на които им предстоят пътувания до края на седмицата, да им заплатят претенциите и те да преценят дали да осъществят пътуването си или не", коментира ресорният министър Николина Ангелкова. Във ведомството нямат информация дали и други компании са застрашени от фалит. 

 

Все още няма коментари

Още

Заведенията се оплакаха и от протестите - сваляли им оборота

06.08.2020

Обновена

9088 62
Спадът на чуждите туристи по морето е над 80%

22.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

6170 38
От днес са в сила новите правила за влизане в Гърция

15.07.2020

770 2

Влез или се регистрирай за да коментираш