facebook
twitter

Първа страница

Депутатите прегласуваха нагло поскъпването 74 пъти на таксите пред ВАС

ГЕРБ, Патриотите, ДПС и „Воля” направиха услуга на правителството в ущърб на гражданите, без да им мигне окото
2754
Снимка: Архив
Делата по екологични казуси са най-омразните на властта. Затова им беше сложена висока преграда.

С пълното съзнание, че ограничават правата на гражданите да атакуват незаконните актове на управляващите, депутатите увеличиха таксите за обжалване във Върховния административен съд драстично. Реално така беше ограничен достъпът до правосъдие и затъмнен съдебният процес. 

Широко парламентарно мнозинство, включващо 146 депутати от ГЕРБ, „Обединените патриоти”, ДПС и „Воля”, отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), в които се предвиждат и други безобразия - едноинстанционно производство, гледане на дела при закрити врати, промяна на подсъдността. Против бяха 69 народни представители от БСП.

Таксите скочиха 14 пъти за гражданите и 74 пъти за фирмите и неправителствените организации (НПО). Промяната беше направена под благовидния предлог да се разтовари ВАС, но всъщност има за цел да ограничи активността срещу правителствените действия. ВАС е последна инстанция по делата срещу подзаконовите актове на правителството, за мръсния въздух, незаконните строежи в планините и по плажовете, за отказан достъп до информация и др. 

Делата на еколозите очевидно са основната причина, тъй като в дебатите по ветото ГЕРБ и ДПС, които действаха в пълно единодушие, обявиха, че противодействат на "зеления октопод". Така те наричат противниците си природозащитници, които пречат на управляващите да позволят незаконно застрояване на природните паркове и дюните. 

„Те, които генерират огромни приходи от проекти и грантове, на сметките им може да се завидят дори български фамилии, станали печално известни през последните седмици, те говорят, че няма откъде да намерят 370 лв. да платят такса за касационно обжалване”, нападна ги Хамид Хамид от ДПС.

Тона му подхвана и шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който заяви, че 8 от 10 организации на обсъждането били „с интерес в екологичния сектор” и ползвали само становището на председателя на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, който е изявен противник на управляващите.

ГЕРБ и ДПС не смятат, че таксите ще представляват проблем за гражданите. Кирилов обясни, че материално затруднените жалбоподатели ще ползват облекчения. А Хамид изтъкна, че хората вече ще могат да подават жалби в административния съд в своята област, което ще им спести пътните разходи. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще пратят поправките в Конституционния съд веднага след като излязат в Държавен вестник.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

834 18
Политиците купуват с държавни пари индулгенция за греховете си

13.02.2019

Людмил Илиев

2019 1
БСП ще сменя управлението, на което е съучастник

12.02.2019

Таня Петкова

6584 21

Коментари

редник

Широко парламентарно мнозинство, включващо 146 депутати от ГЕРБ, „Обединените патриоти”, ДПС и „Воля”, отхвърли ветото на президента Румен Радев... 

 

 

И сега к`во - зорлем ни карат да гласуваме за БСП?...

Вълкодав

Гласуването за БСП е все едно да си направиш харакири, на теб и семейството ти...

Дежурния

1.1.1 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.

Гражданите решили "да атакуват незаконните актове на управляващите" на първа съдебна инстанция продължават да дължат скромната съдебна такса от 10 (десет) лева. Ако са бедни и без доходи, дори и тази такса не се дължи. Таксата става 70 (седемдесет) лева, ако първата съдебна инстанция е решила, че не са прави. Повишената такса на касационна инстанция не е за жалбите срещу "незаконните актове на управляващите", а срещу съдебно решение, което вече е взето, че жалбите са неоснователни.

Другите повишения не касаят гражданите, а групички от 10 човека представящи се като 20 различни организации. За тази фалшификация вече ще трябва да се бъркат по 370 лева на организация, вместо по 10, а саботирането на проекти чрез съдебно протакане ще им струва малко повече.

Когато гражданите, а и НПО са прави, таксите, а и многократно по-големите от таксите адвокатски хонорари им се връщат. Болката е, че при съдебен саботаж на проекти, тоест когато още отначало НПО дейците знаят, че не са прави, вече няма да губят едни 10 лева на първа инстанция и 5 лева на втора, а повече.

Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.

 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

?

D4D5
снимка на D4D5

Ма тва ли била болката... 

 

Широко парламентарно мнозинство, включващо 146 депутати от ГЕРБ, „Обединените патриоти”, ДПС и „Воля”, отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), в които се предвиждат и други безобразия - едноинстанционно производство, гледане на дела при закрити врати, промяна на подсъдността. Против бяха 69 народни представители от БСП.

Или не била тва?  

Danibus

Материалът трябваше да е придружен със снимка на Д.К. - титан на юридическата мисъл. Така щеше по-нагледно да се отрази новината и "експертизата" която лъха от извършените промени.

ONOGUNDUR

Е тъй де ша ми са жалват някои! Са сега се жалвайте да ви видим!

D4D5
снимка на D4D5

Гласуването за БСП е все едно да си направиш харакири, на теб и семейството ти...

Даже след подобна гавра, тикволюбците продължават да любят силно Тиквата. Тва е възможно само в Тикволандия. 

GoDov

Интересно как вървят към конвергенция тук там мненията.

Влез или се регистрирай за да коментираш