facebook
twitter

Първа страница

Данъчните затягат примката около Лозан Панов

НАП не се трогна от евтините апартаменти на властта, но подгони шефа на ВКС заради бунгало от 37 кв. м
6578
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Въпреки че до този момент данъчните не са реагирали на лавината от разкрития за имотните сделки на видни представители на ГЕРБ, малко бунгало край Варна събира всичкия им гняв. Вече месеци наред председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е обект на проверка за купено през 2013 г. бунгало от 37 кв. м с малко земя в местността Прибой край Варна. Там от години прокуратурата се явява съдружник в търговско дружество, което има за цел да строи почивни бази на бреговата ивица точно до гората на нос Галата. От него купуват имоти мнозина представители на съдебната власт, но никой не е бил разследван за цената. Точно за Лозан Панов обаче Националната агенция за приходите (НАП) реши, че идентични парцели с постройки се продавали на значително по-високи цени от тази, която той е декларирал, и го подложи на мащабна ревизия.

Заради този казус, както и заради 1500 евро приходи от наем, които данъчните вменяват на Панов, тъй като бил съсобственик с 1/6 в апартамента на майка си, сега той е обект на нова ревизия, научи "Сега". Тя е за 2012 г. и първоначално е била по общия ред, но на 6 март е трансформирана и вече се прави по правилата за "особени случаи", регламентирани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Това означава, че данъчните приемат по презумпция, че проверяваният укрива доходи, и обръщат тежестта той да е длъжен да доказва приходите и разходите си, вместо те да търсят разминаване. Заради обърнатата тежест на доказване Панов ще трябва да докаже разходите си за 2012 г., като представи касовите си бележки за този период, включително за всички възможни дреболии. Под лупата ще бъдат гледани всичките му хонорари като лектор на семинари, както и командировки, пътувания, вечери и какво е пазарувал. 

В уведомлението, пратено от НАП на Панов, пише само, че е констатирано, че е укрил доходи. Няма данни какво точно е укрил. Интересен детайл е, че ревизията е наредена в деня, в който излезе интервюто на Панов в "Сега". В него той обяснява и за проверките, които текат срещу него по всички линии. 

"По едно странно съвпадение приблизително към 20 март се очаква да се произнесе инспекторатът по проверката, НАП - по ревизионния акт, административният съд - по глобата на Сметната палата. КПКОНПИ засега е на стендбай режим. Учудващото за мен е, че няколко институции, които не са свързани, действат в удивителен синхрон. Иска ми се да вярвам, че нямат общ координатор, но ми е трудно. Буквално обаче се стряскам при мисълта, че е възможно всичко да има един пулт на управление, което означава, че държавата ни е напълно завладяна", каза тогава Панов.

КОНТЕКСТ

Като един от най-сериозните критици на статуквото Панов е в постоянен конфликт с Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров. Това му осигурява и атака по всички фронтове от цялата държавна машина, подкрепена и от угодните на властта медии. Проверките, които текат срещу него, могат да доведат до процедура по отстраняването му от поста. Административният съд вече се произнесе, че той е глобен правилно от Сметната палата с 1000 лв., защото не е подал две идентични имуществени декларации - пред инспектората към Висшия съдебен съвет и пред Сметната палата, макар че магистратите вече подават декларации само пред инспектората. Съдийската колегия на ВСС поръча на инспектората да отговори дали Панов е накърнил престижа на съдебната власт, като е наредил проверка по делото "Иванчева" в спецсъда. Проверката откри нарушения, но в крайна сметка на мушката се оказаха не нарушителите, а Панов. Ако инспекторатът даде положителен отговор, съветът може да започне процедура по импийчмънт на председателя на ВКС. За да се стигне до отстраняването му, срещу него ще трябва да гласуват 17 от членовете на съвета. Твърдото мнозинство има толкова.

Ключови думи:

Лозан Панов, ревизия, НАП
15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата е инструмент за управляващите и бухалка за управляваните

06.12.2019

Лозан Панов*

551 10
Съдия N1: Борисов и Цацаров да бъдат разследвани за търговия с влияние
Съдът остави за постоянно в ареста шефа на "ТАД груп"

05.12.2019

417

Коментари

kramar

Нито един коментар. То и аз нямам думи. Дръж се, човече!

dral4i

Заради този казус, както и заради 1500 евро приходи от наем, които данъчните вменяват на Панов, тъй като бил съсобственик с 1/6 в апартамента на майка си, сега той е обект на нова ревизия, научи "Сега".

  Иначе казано го разследват, че е взимал наем от майка си, а не го е декларирал. А нещо за един министър дето живее от години в апартамента на кръстника си и не плаща наем? На кръстника няма ли да му вменят нещичко от кумова срама поне?

Памфуций
снимка на Памфуций

Не го разследват за това. В "Правен свят", който - след смяната на собствеността си - стана рупор на Шиши и Цаци, четем:

"НАП установява и недекларирани 1500 евро приходи от наем. Обяснението на Панов: той притежавал само 1/6 от отдавания под наем имот. Договорът за наем бил сключен от майка му, а парите били за ремонт, който бил поет от наемателя. Обстоятелство, което противоречи на масовата практика, при която подобни ремонтни дейности се заплащат от наемодателя, защото става въпрос за трайни подобрения."

 

И тук "масовата практика" е съвсем условно понятие. Практика има и в двете посоки, в зависимост как са се договорили двете страни - дали наемодателят да извършва ремонти и да заплати за тях или наемателят да ги прави, а разходите да се приспадат от наема. Аз съм, например, живял под наем в жилище, където смених цялата електрическа инсталация и съответно хазяйката ми приспадна разходите от наема.

Миналата година избухна скандал по повод ниската цена, с която фирмата на Гинка Върбакова наела сградата на Соф. митрополия на "Съборна". Едно от условията в договора беше наемателят да извърши ремонт на сградата, срещу което му се приспада част от наема.
 

dral4i

И пак има противоречие. Той взел ли е пари или не е? Те са били за ремонт т.е. пара на ръка не е видял. Поне така го тълкувам и тогава възниква въпросът дали подобренията на апартамента са доход или не са? То е ясно, че опитват патаклама да правят, че едни други апартаменти на кръстници и с асансьори станаха много актуални. 

Прабулгар

Този човек е един от малкото с принципна позиция срещу мутро-властта. Проблемът е, че не е лявоориентиран, има истинска проевропейска позиция и мислене, а това за масовия читател/писател тук е неатрактивно. Виж, ако беше някой комсомолец от червените ескадрони щеше да се напълни форума.

mr_self_destruct (непроверено)

значи началниците ще му помогнат. или те на друг помагаха?

Pstr

👍

Не очаквам, че другарите са способни да подкрепят честен и принципен човек. Пък и как да се обадят, като толкова тъпо нападаха Лозан Панов докато бяха на власт. 

Гретел

👍

inventus

Усещат се че са на изхвъргача и скоро няма да ги бъде във власта за това със сетни сили се опитват да му напакостят.Вече се чудят какво да измислят . 

Доц.Трътлев

Една лястовица пролет не прави. Ще го унищожат и никой няма да го защити. Жалко.

Банкянският тулуп никога няма да му прости, че показа на журналистите онзи смс.

Magi

Ще го изкарат , че закусва деца, ще измислят най гнусни неща, до като го унищожат. Аз лично го подкрепям и му пожелавам здраве да може да се бори с тази изгнила  паплач , която ни притиска.

buratinob

Тия дни НАП би трябвало да е ангажиран с едни други 1500 евро на квадрат.

Много необложени квадрати.

Амира

👎НАП, осветени в неприлични пози от прожектора на Артекс-гейт.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Добре де, ще инсталират Цаци за един мандат главен съдебен инспектор. А после?

Тъй тя. Не е лесно за бандюгите, докато има тук мъже и жени от яките.

Лозан Панов е моралният победител. Друго се не брои накрая.

Гледаш го една кльощава сиджимка, ама колчав дух.

Яна

Да Лозан Панов е моралният победител. Но на нас ни трябва фактически победител, за да се махне най-накрая местната мафия: ББ, Флориан, майката и сие шайка. За това Л. Панов трябва да бъде подкрепен от всички независимо от възгледите им.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×