facebook
twitter

Първа страница

България ще загуби стотици милиони евро от еврофондовете за 2019 г.

На шестата година от програмния период има "приоритетни оси" със 7% изпълнение
4 509

За поредна година прогнозите на държавата за усвояването на европейските фондове се разминават драстично с реалността. Неизпълнението на тазгодишния бюджет в частта на европейското финансиране официално се очаква да възлезе на близо 400 млн. лв. Много е вероятно сумата да се окаже по-висока заради розови прогнози на управляващите за възможното темпо на изпълнение в последните два месеца на годината.

Това показва анализът на данните за планирано, очаквано и реално изпълнение на оперативните програми и дейността на Държавен фонд "Земеделие" без директните плащания за 2019 г. Бюджетът на европейските програми е част от консолидираната фискална програма на държавата и на него се дължи сериозен дял от неизпълнението в сметките на хазната.

Според първоначалните прогнози разходите по линия на европейските фондове за 2019 г. трябваше да стигнат 4,1 млрд. лв. В мотивите към бюджет 2020 финансовото министерство е понижило тази прогноза и вече очаква разходите да са с близо 400 млн. лв. по-малко - 3,73 млрд. лв. Детайли на какво се дължи неизпълнението няма. Ако се съди по достигнатото до момента ниво, и коригираните очаквания на МФ ще се окажат нереалистично високи. По данни към края на октомври разходите по линия на ЕС в консолидирания бюджет възлизат на 2,4 млрд. лв. За да се сбъднат новите прогнози на МФ, през ноември и декември трябва да се извършат разходи в размер на 1,33 млрд. лв. При тези разходи няма ритмичност, но за същия период на м.г. - ноември и декември, сумата по това перо е стигнала около 710 млн. лв.

Каква е равносметката, ще стане ясно едва в края на януари, когато ще бъдат публикувани подробните данни за изпълнението на бюджет 2019. Големите годишни забавяния в изпълнението обаче създават сериозни рискове за загуба на средства заради отлагане за последния момент на твърде много проекти.

Справка за постигнатото изпълнение по конкретни оперативни програми показва плачевни нива по куп значими приоритети. На шестата година от началото на програмния период има приоритетни оси с многомилионно финансиране и смехотворно изпълнение. Такава е картината при Оперативна програма "Транспорт", приоритетна ос "Развитие на жп инфраструктурата", където изплатените суми възлизат на скромните 171 млн. лв. при бюджет от 1,3 млрд. лв., или 13% изпълнение. Още по-нелицеприятна е статистиката за изпълнението на приоритет "Иновации в управлението и услугите" в транспорта - тук реалното изпълнение на плановете е едва 7,06%.

7,86% е нивото на изпълнение по приоритет "НАТУРА 2000 и опазване на биоразнообразието" по Оперативна програма "Околна среда". За приоритет "Регионален туризъм", част от Оперативна програма "Регионално развитие", реално изплатените средства възлизат на 12,5% от общия бюджет. Скромно е изпълнението по голяма част от приоритетите в Оперативна програма "Добро управление".

Данните могат да бъдат видени на http://2020.eufunds.bg/bg/0/0/Implementation.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поема управлението на европарите за наука

30.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

7289 35
Черната овца си върза черен пояс в Брюксел

22.07.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

12388 10
Протестите в България – тревога за еврофондовете

22.07.2020

4407 14

Коментари

ssto

 

Оперативните програми са неадекватни - много са далече от най-важните обществени нужди.

 

 

Nick F

Така е, няма оператвни програми за закупуване на 3та ръка нов внос премиуми за цялото народонаселение.

Вова

Милиционерско мутренската прослойка,гепила всички кранчета за външно финансиране е тотално некадърна,без елементарни технологични понятия и представи за дългосрочно инвестиране. .

Тия тъпанари знаят само,че се печели сега и веднага от цигари,наркотици, оръжие, проститутки , а напоследък и от икономисване на материали и технологични операции при пътно строителство и топлоизолации с пари от ЕС. 

Да си спомним радостта на Борисов от няколкото  заводи за елементарни авточасти.

Тоя има ли си представа какви заводи с какви технологии имахме през 1989 г?

 

Stern

Не ги е срам тези в Брюксел, да не Му дадат парите, които вече е предвидил как да разпредели, че и ресто да остане.

hamer

Изпуснаха да окрадат и тези 400 млн., ама в "банката кадри" май няма достатъчно добри писачи на фиктивни проекти - все пак програмите са различни и за някои проекти не може само да се преписва?

ПероВТ

Тези пари са нищо на фона на източваните от партньорите ни милиарди, за които никой не говори освен няколко мунчовци от Института за икономика на БАН. България се източва, както никога досега. Заедно с  40-тина хиляди годишно нови български емигранти, на Запад заминава печалбата (минус ДДС и минималния 10% корпоративен данък - доколкото позволяват счетоводните трикове) от търговията на едро и дребно, банките, телекомуникациите, енергоразппределението, добивната промишленост, производството и търговията с петролни продукти (тук и Русия има участие), Софийска вода... съвсем скоро и от ТИР-транспорта. Напоследък - и по 200-250 милиона евро годишно български капитал. Идват, като приспаднем 500 млн. евро годишна вноска в бюджета на ЕС, по около 1 - 1,5 милиарда "Европа дава пари". От простотия и корупция губим немалка част от тях.

вила

Ама пък лъжецът  с присъда и Супермен продължава да говори за милЯрдите, дето получаваме, поради което народът ни при него стана и вече  10 години си остава най-бедният в Европа. Ура? 

Влез или се регистрирай за да коментираш