facebook
twitter

Първа страница

Борисов: Масово се лъже за болничните, но се солидаризирам с протестите

И синдикати, и работодатели са гневни на премиера за експериментите с нервите на хората
832
 Министерски съвет

Обичайната тактика на премиера Бойко Борисов да се намесва в името на хората в разгара на предизвикани от подчинените му скандали този път не успя да укроти страстите около болничните. След пет дни мълчание по темата, вчера Борисов очаквано обяви, че няма да има "входирано" предложение за неплащане на първия ден на болничния. В отстъплението си премиерът отсъди, че у нас "масово се лъже", обяви, че не може да се толерират "тарикати", борбата с измамите прехвърли като отговорност на гражданите и медиите, защото "няма как да сложим на всеки, който си вземе болничен, полицай", а цялата каша, забъркана задкулисно от финансовия му министър Владислав Горанов, нарече "спекулации". Страха си от протести пък неглижира с думите, че повече го е страх да не се вдигнат на протести гръцките хотелиери, като останат без болните българи в петък. В резултат на тези откровения не само синдикатите не отмениха планирания за края на месеца национален протест, а с гневни коментари излязоха и работодателски организации.

Развръзката се случи на поредна обиколка на Борисов с джипа из нови заводи и магистрали и в кулминацията на подготовката на синдикатите за национален протест. Попитан от събралите се журналисти за болничните, премиерът ги нападна: "Видели ли сте ги тези промени?". И обяви: "Да се спрат всякакви спекулации. Няма входирано такова предложение, няма и да има. Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Да накажем истински болен да си плати първия ден заради тарикатите". До този момент бе очевидно, че Борисов се е съгласил с промяната на заседанието на коалиционния съвет, където тя бе предложена, защото пет дни не се разграничи от нея. Напротив - при мълчанието му ГЕРБ се впусна да поучава обществото, че трябва да е солидарно с държавата (Горанов) и да редактира промяната с изключения в опит да смекчи ефекта от нея (Менда Стоянова).

Борисов също намери място за наставления към гражданите и медиите. "Хайде като сме нация, като толкова искаме, демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. Дори и медиите, както с Пазарджишката болница. Трябва да ги изловим и това да стане изключение, а не правило. Няма как да сложим на всеки, който си вземе болничен, полицай. Тук масово се лъже - вчера пих нурофен, аспирин, днес съм по-добре, лекарят ми даде три дни. Дори лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати. Искам да видя нетърпимостта в хората. Защото като се вземе болничен, от вашите пари се взима", заяви премиерът, при чието управление отговорните за този контрол институции са засекли за три години 20 лекари, извършили нарушения с болнични листове.

С този премиерски катарзис обаче градусът на напрежението не спадна. "Въпросът не само не е решен, точно обратното - с отмяната на дадено недообмислено предложение се задълбочава съществуващото в момента беззаконие - със случайни предложения да решаваме големи проблеми. При това управляващите не казват какво трябва да се направи. Липсва и признанието, че това е грешка. И второ - за да се направи предложение, трябва да има анализ. И трето - още по-нормално е това решение да бъде съгласувано със социалните партньори. Това означава, че имаме пълно неглижиране на тяхното мнение", коментира пред "Сега" проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара. Той подчерта, че камарата държи първите три дни да се покриват от НОИ, защото за това се плащат осигуровки.

Няма отстъпление и в намерението на синдикатите да протестират. "Няма да отменим провеждането на този протестен митинг, за да им кажем, че повече не бива да си правят експерименти с хората на България. Крайно време е българското правителство да разбере, че не може да си играе с нервите на българските граждани, не може да се подиграва с хората и никой не трябва да си прави експерименти, за да види доколко е популярен или непопулярен", обяви председателят на националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" Любка Георгиева. По абсолютно същия начин ГЕРБ предизвика обществено недоволство и през 2017 г., като тогава тества намаляване на болничния на 50%. Тази схема се прилага още от първия кабинет на Борисов, когато Симеон Дянков редовно шокираше с произволни идеи за данъчни промени.

-----------

САМОЗАБРАВА

 

"250 лв. пенсия! Отколешна мечта!"

 

В комично съвпадение, докато стачните комитети на синдикатите заседаваха за предстоящия протест, премиерът Борисов непремерено ги описа във възторг от пенсиите. "Синдикатите са във възторг, защото минималната пенсия става 250 лв. Отколешна мечта! Това решение, което взехме, да подпомогнем децата за таксите за детски градини и фонд от 70 млн. лв. за строеж на детски градини... Всички са във възторг! Мисля, че това е прекрасно, което сме направили", описа Борисов, чийто финансов министър в последните дни призовава общините масово да вдигат данъци, за да си пълнят хазната. Както може да се очаква, реакцията на синдикатите не беше в описания от Борисов диапазон. Вижда ли се възторг по лицата ни, попита Любка Георгиева и поиска от премиера план-сметка как с 250 лв. българският пенсионер да дочака следващите 250 лв.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С фалшиви мерки управляващите ще борят "фалшиви" болнични

20.02.2020

ЯНА НИКОЛОВА

2221 1
Държавата няма намерение да поема първите 3 дни на болничните

13.02.2020

618 2
Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

28.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2949 22

Коментари

Хулиган

Борисов: Масово се лъже за болничните

Казано от професионално плямпало, с издадена присъда за лъжовни твърдения, безспорно трябва да се приеме като експертна оценка...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/02/grajdan...

Доц.Трътлев

Тук масово се лъже - вчера пих нурофен, аспирин, днес съм по-добре, лекарят ми даде три дни.

Сакън, той си отива? А магистралите? 

mustak

Абе, робовладелци, не разбрахте ли, че този министър-председател вече не ви върши работа и трябва да го сменяте?

 

az_ti
Проблема е в ниското заплащане и лошите условия за труд. Когато си на такава работа, болничните са вид компенсация. Когато си на добре платена работа ти пука дали ще я изгубиш, защото на работодателя може да му писне всеки петък да те няма и ще си измисли причина да те махне. Да не говорим че примера с петъците е предимно за държавните служители
Gautama
снимка на Gautama

Не са само дъжавните служители.

Работя в голяма частна компания. Плащат ни много прилично за българските стандарти. И въпреки това има колеги, които злоупотребяват с болничните. Напр. една уфтсъ си взе болничен и после във фейса видяхме снимките от нейното "лечение" в Гърция. Част от майките с деца също периодично си взимат болнични "за да си свърша една работа" (майка в болничен за гледане на дето, заведе "болното" си дете на тържество в Градината. И се похвали с това). В повечето случаи за злоупотребата може да се разбере само ако Ви го кажат в прав текст. Иначе всичко е "ток и жица".

ПероВТ

Някой съмнява ли се, че целта на занятието бе Борисов да дойде на бял кон и да въздаде справедливост? Избирателите се зарадваха и забравиха останалите няколко следизборни тесли.

Сгугню
снимка на Сгугню

Тук масово се лъже - вчера пих нурофен, аспирин, днес съм по-добре, лекарят ми даде три дни. Дори лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати. Искам да видя нетърпимостта в хората. Защото като се вземе болничен, от вашите пари се взима

Ами прав е - можем ли да си изкривим душата сега и да кажем, че не е прав?

Нали все пак някой ги взима тези фалшиви болнични и за това, че болничния е фалшив си знае много добре самия той, а в доста от случаите - и лекарят.

майор

Прав е, ми.

Обаче казано от най-големия лъжец в дръжавата ни, звучи като "крадеца вика дръжте крадеца".

Щото, тоя въпросния, си взе обезщетение за неползван отпуска за цял един мандат като мин-пред, па всички знаем каков е работлив.

На баце некой трябва да му каже да използва думата"лъжа" колкото е възможно по-малко

Интервал

Ще солидаризира, ще спасява, ще отменя. Видно е, от кого министър Влади добива представа за солидарен българин. Наред са следващите простотии, та увеличението на данъците и разни съмнителни назначения да минат по-незабелязано.

Недоверчив

Извинете ме но написаното тук показва дълбоко непознаване на темата с кражбите от НОИ. Като как отрязването на първия ден болнични, който и без това се плаща от работодателя ще намали измамите? Друг е въпросът защо осигуровките влизат в НОИ, пък първите три дни се плащат от работодателя? Тоест имаме два проблема на сметката на изпълнителната власт. Тази глупост с палщането от работодателите беше въведена преди 10 години като "антикризисна" мярка, но явно се услади на управляващите и те продължават да яздят работодателите, въпреки, че по техни думи "бюджета прелива" имаме огромна събираемост и трупаме колосални излишъци към всеки бюджет.

А кражбите от НОИ са наистина колосални, правят се от организирани групи и с тях държавата може да се справи ако има воля. Регистрират се кухи дружества на името на малоимотни, назначават се 10-ки работници на високи заплати, като се декларират (но не се внасят) високи осигуровки и после всички изненадващо се разболяват от цяла палитра тежки и с продължително лечение заболявания като действително изцеждат осигурителната система. Обикновенно организаторите са счетоводни къщи, или просто лица достатъчно грамотни за да изготвят и движат изцяло фалшив документооборот на фирмичките,  които се колаборират със служители на НАП и НОИ и реката от пари си тече ли тече и се разпределя и преразпределя, като обикновенно за "болния" остават жълти стотинки, а тлъстите суми остават в организаторите. Та да не ми казват, че орязвайки 1 ден болничен, ще спрат измамите. Наивно е. Дори за тъпанарите, които ни управляват в момента...

Justinian2
снимка на Justinian2

?Тиквоний не за първи път се солидаризира с протести срещу ... самия Него .Тази тактика е виртуозна , доказано работеща на територията.?

Weiß

Тази тактика е виртуозна

Виртуозна е, но ще бъде направо фамозна, ако и оглави протестите.

Влез или се регистрирай за да коментираш