Медия без
политическа реклама

Борисов: Масово се лъже за болничните, но се солидаризирам с протестите

И синдикати, и работодатели са гневни на премиера за експериментите с нервите на хората

Министерски съвет

Обичайната тактика на премиера Бойко Борисов да се намесва в името на хората в разгара на предизвикани от подчинените му скандали този път не успя да укроти страстите около болничните. След пет дни мълчание по темата, вчера Борисов очаквано обяви, че няма да има "входирано" предложение за неплащане на първия ден на болничния. В отстъплението си премиерът отсъди, че у нас "масово се лъже", обяви, че не може да се толерират "тарикати", борбата с измамите прехвърли като отговорност на гражданите и медиите, защото "няма как да сложим на всеки, който си вземе болничен, полицай", а цялата каша, забъркана задкулисно от финансовия му министър Владислав Горанов, нарече "спекулации". Страха си от протести пък неглижира с думите, че повече го е страх да не се вдигнат на протести гръцките хотелиери, като останат без болните българи в петък. В резултат на тези откровения не само синдикатите не отмениха планирания за края на месеца национален протест, а с гневни коментари излязоха и работодателски организации.

Развръзката се случи на поредна обиколка на Борисов с джипа из нови заводи и магистрали и в кулминацията на подготовката на синдикатите за национален протест. Попитан от събралите се журналисти за болничните, премиерът ги нападна: "Видели ли сте ги тези промени?". И обяви: "Да се спрат всякакви спекулации. Няма входирано такова предложение, няма и да има. Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Да накажем истински болен да си плати първия ден заради тарикатите". До този момент бе очевидно, че Борисов се е съгласил с промяната на заседанието на коалиционния съвет, където тя бе предложена, защото пет дни не се разграничи от нея. Напротив - при мълчанието му ГЕРБ се впусна да поучава обществото, че трябва да е солидарно с държавата (Горанов) и да редактира промяната с изключения в опит да смекчи ефекта от нея (Менда Стоянова).

Борисов също намери място за наставления към гражданите и медиите. "Хайде като сме нация, като толкова искаме, демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. Дори и медиите, както с Пазарджишката болница. Трябва да ги изловим и това да стане изключение, а не правило. Няма как да сложим на всеки, който си вземе болничен, полицай. Тук масово се лъже - вчера пих нурофен, аспирин, днес съм по-добре, лекарят ми даде три дни. Дори лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати. Искам да видя нетърпимостта в хората. Защото като се вземе болничен, от вашите пари се взима", заяви премиерът, при чието управление отговорните за този контрол институции са засекли за три години 20 лекари, извършили нарушения с болнични листове.

С този премиерски катарзис обаче градусът на напрежението не спадна. "Въпросът не само не е решен, точно обратното - с отмяната на дадено недообмислено предложение се задълбочава съществуващото в момента беззаконие - със случайни предложения да решаваме големи проблеми. При това управляващите не казват какво трябва да се направи. Липсва и признанието, че това е грешка. И второ - за да се направи предложение, трябва да има анализ. И трето - още по-нормално е това решение да бъде съгласувано със социалните партньори. Това означава, че имаме пълно неглижиране на тяхното мнение", коментира пред "Сега" проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара. Той подчерта, че камарата държи първите три дни да се покриват от НОИ, защото за това се плащат осигуровки.

Няма отстъпление и в намерението на синдикатите да протестират. "Няма да отменим провеждането на този протестен митинг, за да им кажем, че повече не бива да си правят експерименти с хората на България. Крайно време е българското правителство да разбере, че не може да си играе с нервите на българските граждани, не може да се подиграва с хората и никой не трябва да си прави експерименти, за да види доколко е популярен или непопулярен", обяви председателят на националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" Любка Георгиева. По абсолютно същия начин ГЕРБ предизвика обществено недоволство и през 2017 г., като тогава тества намаляване на болничния на 50%. Тази схема се прилага още от първия кабинет на Борисов, когато Симеон Дянков редовно шокираше с произволни идеи за данъчни промени.

-----------

САМОЗАБРАВА

 

"250 лв. пенсия! Отколешна мечта!"

 

В комично съвпадение, докато стачните комитети на синдикатите заседаваха за предстоящия протест, премиерът Борисов непремерено ги описа във възторг от пенсиите. "Синдикатите са във възторг, защото минималната пенсия става 250 лв. Отколешна мечта! Това решение, което взехме, да подпомогнем децата за таксите за детски градини и фонд от 70 млн. лв. за строеж на детски градини... Всички са във възторг! Мисля, че това е прекрасно, което сме направили", описа Борисов, чийто финансов министър в последните дни призовава общините масово да вдигат данъци, за да си пълнят хазната. Както може да се очаква, реакцията на синдикатите не беше в описания от Борисов диапазон. Вижда ли се възторг по лицата ни, попита Любка Георгиева и поиска от премиера план-сметка как с 250 лв. българският пенсионер да дочака следващите 250 лв.

Още по темата