facebook
twitter

Първа страница

Бизнесът и армията са на нож за доброволния резерв

Министерството на отбраната и работодателите влизат в спор кой има по-голям кадрови дефицит
1 806
 Илияна Кирилова
За пореден път МО си признава, че има голям кадрови проблем.

Бизнесът и Министерството на отбраната са на път да се скарат заради промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, с които армията се опитва да позатвори поне малко голямата кадрова дупка. Измененията вече са качени за обсъждане в портала за обществени консултации.

МО предлага създаването на „срочна служба в доброволния резерв“, която да включва период от време (до 6 месеца), през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от Въоръжените сили като резервист. Според военните това щяло да "спомогне за реализиране на подготовката на по-голям брой български граждани за защита на отечеството, което съответно ще подобри и окомплектоването на военните формирования с резервисти, а военновременните формирования - със запасни". В същото време МО признава, че изпитва все по-големи кадрови затруднения. Оттам посочват в прав текст: "Анализите показват, че в рамките на следващите 10–15 г. България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования". Като пример се привежда обстоятелството, че "за периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на отечеството от 2015 г. до днес начална военна подготовка са преминали 337 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на въоръжените сили - едва 27".

Част от промените предвиждат договорите за служба в доброволния резерв вече да изключват работодателя от споразумението. В настоящия момент тези договори са тристранни. Те се сключват между министъра на отбраната, резервиста и неговия работодател. Липсата на съгласие на последния често е пречка за сключване на този договор, което препятства комплектуването на военните формирования в мирно и военно време, аргументират се авторите на законопроекта от Министерството на отбраната. Отпадането на работодателя като страна по договора щяло да бъде компенсирано с въведеното задължение за уведомяването му за сключения договор и с осигуряване на обезщетение за времето на отсъствието на резервиста от работа поради ползване на неплатен служебен отпуск в размер, определен в акт на министъра на отбраната, пише още в мотивите.

Това предложение обаче е посрещнато на нож от бизнеса в лицето на Българската стопанска камара (БСК), тъй като според новите правила военните ще уведомяват работодателя постфактум, че негов служител е станал доброволен войник. 

От БСК посочват, че в сегашния текст на закона е спазен изцяло принципът на доброволността, тъй като се засягат интересите и на трети страни, с които резервистът се намира в договорно правоотношение, в случая - със своя работодател. В самия договор за служба в доброволния резерв е предвидено да се посочват видът и размерът на обезщетението за работодателя за времето на изпълнение на активна служба от резервиста и предвидените неустойки при виновно неизпълнение на договор. Следва да се има предвид, че продължителността на договора може да достигне 5 години, а може и да бъде удължен за същия срок, посочват страховете си от бизнес организацията. В условията на остър недостиг на работна сила е разбираемо желанието на МО да елиминира всички пречки пред осигуряването на резервисти, но това не следва да става чрез използване на административен подход и за сметка на работодателите, които от години алармират за дефицит на работници, коментира БСК.

За периода на активна служба естествено е резервистът да загуби част от професионалната си квалификация и опит и след завръщането на работа ще е необходим период на адаптация и допълнителна квалификация. Освен това работодателите ще са изправени пред необходимостта да търсят нови служители за определен период (няколко седмици или месеца или година), което в повечето случаи е много трудно и неминуемо ще се отрази на организацията на работа и натовареността на останалите служители, аргументира се камарата.

Ако се наеме нов служител на безсрочен договор, това ще натовари финансово работодателя след приключване на активната служба на резервиста, тъй като съществува забрана за уволнение на служители по време на активна служба, оплакват се още от БСК.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: В ГЕРБ сме само жени, а където има мъж, и той е жена

26.09.2020

Обновена

14244 51
Разходите за труд растат с 10% в кризата

21.09.2020

270 1
Бизнесът: Държавната машина се използва за рекет

10.09.2020

4366 32

Коментари

dobadoba

На снимката виждам две бойни машини в добро състояние.

Да се огледат за още, да ги постегнат за 1 милка бройката и ... готово.

⚓️

За протокола: готвят едни $1.5 милиарда за това, с тях по схемата горе ще имаме(с наши, БГ машини) 1 500 БМП(бойни машини за пехотата), не 150 Хамъра, както се очертава...

dobadoba

След машините видях и заглавието на статията.

Моето мнение - да видят как стоят нещата с националната гвардия на хАмерика(това предлага Воеводата) и да действат по тях. За мен е добра идея да направим БГ аналог.

⚓️

Ще се повторя - в България имаме предостатъчно бронетранспортьори, само една модернизация им липсва!

de_Ruyter

Тоест, купуваме, даваме милиарди за нова техника, обаче нямаме военни кадри. но пък ИМАМЕ недокомплект. ?

Ми то нямаме кадри и за автомобилен завод, ама съпруга на Банова вика, че няма проблеми щото сме стабилни и членове на ЕС. Туй е достатъчно... 

Solace

Бих воювал за Родината, за Отечеството и за България - по начина, по който са воювали предците ни за свобода и идеали. Но не бих воювал за държавния апарат и за да могат дебелаци и тюфлеци да крадат и да обогатяват себе си и приятели на гърба на хората. Не бих воювал за плондерест министър и затлъстели генерали без изстрелян патрон. Не бих воювал за палячовците, окупирали властта. Толкоз.

П.П. не че "бизнесът" е цвете за мирисане...

TheExperience

Какъвто "бизнесът", такава и "армийката"...

Влез или се регистрирай за да коментираш