facebook
twitter

Първа страница

БАБХ узаконява разходи за борба с чумата с "експресни" поръчки

Агенцията пуска постфактум процедури за загробване на прасета и дезинфекция на ферми
2340
Илияна Кирилова

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да изумява с хаотични, мудни и неадекватни действия. Поредният пример са серия обществени поръчки, обявени от началото на август във връзка с африканската чума по свинете. Става дума за милиони левове за загробването на избитите животни. Поръчките са проведени по "бързата писта" - възложени са директно на поразените от епидемията големи свинекомплекси заради форсмажорните обстоятелства и нуждата от спешни мерки, обяснява агенцията. Парадоксалното е, че БАБХ е обявила "експресните" процедури, след като загробването вече е започнало - т.е. всичко е съвсем формално, за да се оправдаят разходите.

Първата обществена поръчка е за Русенска област, където още през юли пламнаха първите три големи индустриални свинеферми - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Тя е за изкопни работи, товаро-разтоварване, превоз, загробване на труповете и първична дезинфекция на заразените предприятия. Прогнозната стойност е близо 2 млн. лева. Процедурата е обявена на 2 август - при положение че избиването на прасетата в Николово започна още на 21-22 юли.

Още на 30 юли стана ясно, че вирусът е влязъл в още една ферма в Русенско, както и в Силистренска област - в свинекомплексите в Попина и Ветрен, и че и там ще се наложи евтаназиране на десетки хиляди животни и закопаването им на предварително разрешени и подготвени за целта места. БАБХ отново обявява "експресна" обществена поръчка за загробване, без да бърза особено - на 9 август, и само за двете ферми в Силистренско. И в този случай дейностите са възложени пряко на предприятията, засегнати от чумната епидемия. Сумата е 1.3 милиона лева.

"Над 2000 животни от свинефермата "Биляна" в с. Българско Сливово вече са умъртвени и загробени", пишат великотърновските медии на 6 август. Обществената поръчка на БАБХ за погребването на прасетата от предприятието в търновското село е обявена на... 7 август, когато вече всичко е приключило. Прогнозната стойност на дейностите е 850 хиляди лева. 

На 9 август следва поредна процедура - отново за Русенска област. Този път става дума за фермите в шест общини - Бяла, Ценово, Ветово, Иваваново, Борово и Сливо поле, където е един от големите свинекомплекси - "Юделник". Поръчката е за почти 1 милион лева. Както вече стана дума, в Бяла епидемията влезе още в края на юли.

Отделно във всички процедури са предвидени и допълнителни дейности - дезинфекция на всички огнища на заразата около големите поразени от чумата свинеферми. Обезпаразитяването на стопанствата извън свинекомплексите е възложено на една и съща компания -  "Биоконтрол Корпорация". По четирите поръчки за областите Русе, Велико Търново и Силистра за тези дейности са предвидени общо над 1.3 млн. лв. без ДДС, или над една пета от цялата сума, отделена за поръчките.

В последната поръчка е включена и една допълнителна позиция - за направа на огради около местата на загробване на територията на Русенска област. Сумата е скромна - 1500 лева.

Пак със закъснение БАБХ е установила, че не разполага с достатъчно апаратура за анализ на пробите, взети от различни ферми заради съмнения за зараза. Затова на 7 август е пуснала и обществена поръчка за доставка и монтаж на техника на стойност 450 хил. лв. Изпълнителят ще трябва да обучава персонала на агенцията как да използва новата апаратура - в пика на епидемията.

А докато агенцията за безопасност се помайва - и с обществените поръчки, и с разяснителната кампания, и с контролните си действия, африканската чума по свинете се разнесе буквално из цяла България.

СКЪПО 

Само избиването и загробването на десетки и стотици хиляди животни в малки и големи ферми и в "задния двор" ще струва милиони. Отделно промишлените предприятия и дребните стопани ще получат обезщетения, чиято сума тепърва ще се калкулира. Към това трябва да добавим и огромните екологични опасности от неправилното загробване и криминалното изхвърляне на животински трупове в дерета, язовири и речни корита. Тези заплахи дори не могат да бъдат остойностени.

БЕЗОЧЛИВО

В мотивите към обществените поръчки  БАБХ обяснява: "Чумата е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине и е с висока смъртност, липса на лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава, болестта има негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Още повече изкореняването му е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години". 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сливен иска да изхарчи 70 хил. лв. за електрическа кола
АПИ е благословила позлатяването на "Струма" в района на Кресна

02.12.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

2001 2
Тол система няма, но тол звеното ударно пазарува мебели и смартфони

03.12.2019

АЛИСА ИВАНОВА

1098 2

Коментари

JollyRoger's

Държавно управление ли... Поредното поливане на изгоряла къща с жълтици от маркуча Му... По традиция някои ще пируват по време на чума.

Гнус!🎃🎃🎃

ppipi7766

"Над 2000 животни от свинефермата "Биляна" в с. Българско Сливово вече са умъртвени и загробени", пишат великотърновските медии на 6 август. Обществената поръчка на БАБХ за погребването на прасетата от предприятието в търновското село е обявена на... 7 август, когато вече всичко е приключило. Прогнозната стойност на дейностите е 850 хиляди лева. 

 

200 000 кила са загробени за 850 000 лева?

Това с индивидуални ковчези, поп и други салтанати?

tedida

БАБХ ПЕРИОДИЧНО ДА ДАВА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ КОЛКО БРОЯ СА ИЗБИТИТЕ ПРАСЕТА И КОЛКО % СА ОТ ОБЩИЯ БРОЙ ОТГЛЕЖДАНИ СВИНЕ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Измамници и крадци. И Бойко държи Дамян Илиев начело на Агенцията за да лапат пари близките мутренски фирми
TheExperience

Д-р Пламен Пасков: БАБХ готви нова болест: “луда крава” (ВИДЕО)

https://bultimes.com/%d0%b4-%d1%80-%d0%bf%d0%bb%d0...

Д-р Пламен Пасков: БАБХ и етническото прочистване на българите, ВИДЕО

https://bultimes.com/%d0%b4-%d1%80-%d0%bf%d0%bb%d0...

 

Magi

Нароиха страната с абсолютно ненужни агенции, които освен да крадат за себе си и управляващите за нищо не ги бива. Всичко това трябва да се закрие.

kaily
снимка на kaily

КЪДЕ СА МОБИЛНИТЕ ЕКАРИСАЖИ КОИТО ЩЕЛИ ВСИЧКО ДА ПОКРИВАТ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×