facebook
twitter

Първа страница

Адвокатите си издействаха да бъдат извадени от закона за мръсните пари

Всички останали гилдии, НПО и свободни професии няма да получат тази привилегия
1 784
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Група адвокати протестираха пред Висшия адвокатски съвет с плакати, че не са доносници.

Адвокатите вероятно ще бъдат изключени от задължените лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и главният секретар Стефка Въжарова се срещнаха в понеделник с шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Според съобщение на ръководството на Висшия адвокатски съвет Данаил Кирилов напълно е споделил мотивите на защитниците. От съвета вече са готови с текст, който да бъде внесен при предстоящ ремонт на закона. 

В четвъртък ще бъде пратено писмо на шефката на парламента Цвета Караянчева. Според адвокатите в закона трябва да се запише, че yпpaжнявaщите aдвoĸaтcĸa пpoфecия нe пpилaгaт мepĸитe пo закона и нe дoĸлaдвaт инфopмaция, пoлyчeнa пpeди, пo вpeмe нa или cлeд cъдeбнo пpoизвoдcтвo, или в пpoцeca нa oпpeдeлянe нa пpaвнoтo пoлoжeниe нa ĸлиeнт, освен когато той тъpcи юpидичecĸи cъвeт, зa да пере пари или финaнcиpa тepopизъм. Защитата на адвокатската тайна е задължение и на държавата, припомнят адвокатите. Те организираха протест в понеделник, подготвят шествие и в четвъртък.

Според юристите текстът от закона, който ги задължава да докладват клиентите си при съмнение за пране на пари, нарушава конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Законът е в сила от миналата година. Той задължава адвокатите за: комплексна проверка на клиентите, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти, разкриване на друга информация за целите на закона за прането на пари. 

Адвокатурата имаше право да оспори разпоредбите в Конституционния съд, но се активизира едва сега, след като много адвокати започнаха да протестират, че законът ги превръща в доносници. Конкретният повод е изискването десетки хиляди души, сред които и адвокатите, да пращат всяка година в ДАНС планове за антикорупционно обучение. В крайна сметка ръководството на адвокатурата се срещна с шефовете на ДАНС и се разбраха, че това изискване важи за Висшия адвокатски съвет, но не и за всеки адвокат поотделно. След това ГЕРБ обеща да промени закона. 

Парадоксалното е, че такава привилегия няма да бъде предоставена на нито една друга гилдия, неправителствена организация или свободна професия, задължена по закона. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев раздаде грамоти на изпълнителната власт и службите

29.05.2020

343 1
Адвокати искат в съда да се влиза само с шлем, маска и ръкавици

11.05.2020

1745 15
ДАНС вече разполага с данните на всеки ученик и студент

22.04.2020

3779 11

Коментари

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

че точно те са в центъра на мръсните $

и само з а тях има минимални такси  няма  роднина няма  приятел 

Sir Mano

Куриозното е, че карат и общинските училища да подават тези декларации и да организират обучения, при положение, че те не извършват търговска дейност и средствата за заплати и издръжка ги получават ежемесечно от общините!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×