Медия без
политическа реклама

Зрелостниците, учили икономика, са лидери на матурите по професия

В около 40% от професионалните паралелки средните оценки са много добри и отлични

15 Юни 2022
Слабите оценки от изпитите по професии са около 9 на сто
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Слабите оценки от изпитите по професии са около 9 на сто

Добър 4.36 е средният успех на зрелостниците от всички изпити по професии. Това показват резултатите от държавните зрелостни изпити за придобиване на професионална квалификация, които държаха 20 640 ученици.

Зрелостниците с професии в сектор "Стопанско управление" са с най-добър резултат на държавния зрелостен изпит за придобиване на професионална квалификация, показват още данните. Две трети от първите 30 паралелки с най-висок успех са в областта на икономиката. Средният им успех е отличен 5.75, а на първите три места са ученици от специалности "Икономика и мениджмънт", "Оперативно счетоводство" и "Банково дело". Следват зрелостници, обучавани в секторите "Туризъм" и "Електроника и компютърни науки".

През тази година завършващите професионални гимназии и професионални паралелки за първи път бяха задължени да се явят на втори задължителен зрелостен изпит по професия.

В около 40% от паралелките средните оценки са много добри и отлични. 1159 са пълните шестици на теоретичния изпит, които се пишат само при максимален резултат от 100 точки. Слабите оценки на матурата по професия са 1925, или около 9%. "По-голямата част от тях са на ученици от самостоятелна форма на обучение или завършили през минали години", казват от МОН.

За оценка среден 3 на матурата по професия се изискват минимум 50 точки, а не 30, както е на държавните изпити по български език и литература и по профилиран предмет. Причината е, че изпитите за професия се подготвят и провеждат в самите училища, където са обучавани зрелостниците, а останалите матури са централизирани - материалите се подготвят на национално равнище, а зрелостниците се явяват на изпит в други училища, обясняват от министерството.

Резултатите от първата матура по български и от втората по профилиращ предмет за останалите ученици от профилираните гимназии може да видите тук:

 

И тази година дванадесетокласниците изкараха дежурното "Добър 4" на първата задължителна матура по български език и литература (БЕЛ) - 4. е средната оценка на учениците, които са получили средно 52. точки от общо 100 (при 52. за м. г.

 

Последвайте ни и в google news бутон