Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учениците излязоха в 5-дневна междусрочна ваканция

Следващата им почивка е на пролет - от 8 до 17 април

01 Февр. 2023
Илияна Кирилова
Ако не броим уикенда, който и без това си е почивен, междусрочната ваканция излиза всъщност 3 дни

От днес всички ученици в страната са в междусрочна ваканция. За първи път през 2023 г. междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни - от 1 до 5 февруари. Вторият учебен срок започва на 6 февруари, понеделник.

Следващата ваканция за учениците е пролетната. Всички ученици - от първи до 11-и клас, ще почиват от 8 до 17 април, а зрелостниците - от 12 до 17 април (сред тях са и дните, когато се празнува Великден).

За дванадесетокласниците учебната година завършва на 16 май. За най-малките ученици - от първи до трети клас, тя приключва на 31 май. Учениците от четвърти до шести клас ще учат до 15 юни, а връстниците им в спортните училища - до 30 юни. Учениците от 7 до 11 клас завършват годината също на 30 юни, като в периода от 1 юли до 30 август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.

Както и досега, няма да се учи в дните на задължителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в 7 и 10 клас. Матурата по български език и литература е планирана за 19 май 2023 г., а изпитът по втори предмет по избор, както и този по теория за придобиване на професионална квалификация - на 23 май 2023 г. На 13 юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на седми и десети клас, а на 16 юни е оценяването по математика. 25 май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

 

Догодина учениците ще имат 5 дни междусрочна ваканция вместо един ден, както бе досега. При останалите ваканции няма големи промени.  Това предвижда проект на заповед за учебното време за следващата 2022/23 учебна година, предложен от просветното министерство.

 

 

Още по темата