facebook
twitter

Просвета

Синдикат иска промяна при пенсионната добавка от учителския фонд

Според тях трябва да се увеличи значението на общообразователните предмети, природните науки и изкуствата, "като не се препъваме в STEM инерцията"
352
 Юлиан Петров

Синдикат „Образование“ поема кампания за промяна в механизма за ползване на добавката от учителския пенсионен фонд, съобщават от профсъюза. Оттам настояват тази добавка да се начислява пропорционално към педагогическите специалисти и всички, ползвали ранното пенсиониране, да могат да я получават.

Става дума за добавка към пенсията, формирана в Учителския пенсионен фонд, създаден през 1997 година с участието на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Работодателите на учители и директори внасят задължително осигурителна вноска в размер на 4.3% към професионалния фонд, на базата на което може да се ползва пенсиониране при учителите 3 години по-рано от възрастта и стажа за трета категория труд. През 2020 г. учителите придобиват право на ранна пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 г. и 6 месеца от жените и 61 г. и 3 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете, уточняват от синдиката.

Оттам посочват, че от 31-ви март 2001 г. с промяна на Кодекса на труда и перефразиране на хипотезата за прекратяване на трудовия договор, с отпадане на трактовката за пълна пенсия и нейната смяна с "...при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст", се формира съдебна практика за ранно пенсиониране на учители от страна на техния работодател. "Вредата нямаше да е пълна, ако не се прибавяше и лишаване на учители и директори от добавката от учителския пенсионен фонд, която според чл. 69в, ал.3 е 0.33% за всеки месец вноска, след придобиване на право на ранно пенсиониране. Или казано накратко, философията на добрата пенсионна политика, наречена ранно пенсиониране на учителите, се превръща във вреда", казват от синдиката. Според тях вредите са няколко - ползвайки ранно пенсиониране, учителят получава срочно по-ниска пенсия и се лишава завинаги от добавката, която формира с вноски в учителския пенсионен фонд. Т.е. сега учителите сега са изправени пред избора - или ранно пенсиониране, или ползване на учителския пенсионен фонд, като това решение може да взема и неговият работодател.

От синдикат „Образование“ посочват, че по тяхно предложение скоро предстои прекратяване на част от негативите на ранното пенсиониране, като волята на работодателя се отнеме и учители и директори сами започнат да вземат това важно за тях решение. Това ще се случи, ако парламентът гласува предложения проект за промени на Кодекса на труда, предложен от социалния министър Денца Сачева и с мандата на образователния министър Красимир Вълчев. Справедливостта според синдиката обаче е възстановена наполовина, защото остава наказанието към учители и директори, които, макар и по собствено желание, ползват ранното пенсиониране, като НОИ ги лишава пожизнено от добавката, която те самите формират.

Затова и подемат кампания въпросната добавка да се начислява пропорционално към педагогическите специалисти. "Категорично всички, ползвали ранното пенсиониране, трябва да получават част от добавката от учителския пенсионен фонд. Тогава вече ще можем да преформулираме ранното пенсиониране от вреда към необходим и важен компенсаторен механизъм към учителската професия", смятат от синдиката, допълвайки, че според запознати точно такава е била и философията на създаване на УПФ през далечната 1996 година.

 

ПОДКРЕПА:

Синдикат „Образование“ подкрепя интегрираните изпити в края на 7-и клас, предложени от МОН, става ясно от позицията на синдиката. "Образователната система в България е фокусирана към два предмета, които доминират в изпити и матури. А последните са приоритизирани имагинерно като КПП-та към по-хубави и мечтани средни или висши училища. Разбира се това статукво генерира и разцвет на частните уроци. Това се задълбочава с годините, макар и да говорим за желание да обърнем тази философия", посочват оттам. За да се променят нещата, според тях трябва да се увеличи значението на така наречените общообразователни предмети, природните науки, изкуствата, "като не се препъваме в STEM инерцията, която сякаш ни е обзела". "Защото, ако дигитализацията е мост, то изкуството е цяла ценностна система", смятат от профсъюза.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

1/2 от учителите не са получили допълнителните си плащания

02.06.2020

1071 7
55% от родителите са готови да пуснат децата си на градина от 1 юни
Шефът на НАТО: Оказваме подкрепа на България в борбата с коронавируса

14.04.2020

1985 24

Коментари

Дежурния

Профсъюзните герои упорито се доказват като по-малоумни даже и от МОН. Учителският пенсионен фонд дава възможност или за по-ранно пенсиониране или за по-висока пенсия при нормално пенсиониране. Няма такъв филм по-ранното пенсиониране да е съчетано с по-висока пенсия. Ако някой малоумник вземе да го приеме без да е упражнил четене с разбиране, ощетените ще са именно огромната част от учителите внасяли такива вноски.

С "интегрираните изпити след 7 клас" малоумниците малко поизбързаха. Излязоха резултатите от външното оценяване след 7 клас и резултатите от "фаворизираните" български език и математика отново са потресаващи. По български - 50 точки (обичайна граница между двойка и тройка). Ако се отчете, че в резултата влизат и "софиянчетата" с огромните средно 65 точки, навсякъде другаде средно е масова бездна (значителна част от "София" също). Резултатите са с 6% по-зле и от миналогодишната Марианска падина в това оценяване (53 точки).

По "фаворизираната" математика, (засега) с 36 точки  за България, двойката е твърда и упорита. Като отчетем и тук "софийските" средни 48 точки (под нормалното за тройка), за другата България дума като "бездна" вече е безизразна и незначителна.

Каубой
снимка на Каубой

Обвързване на резултати със заплати. Пиша го за Н-ти път...ха-ха некадърни халтурщчици земат по 2 хилки  и си веят, да не пиша кое. Давайте, давайте илка тарикатка си изкряска...

mercury
снимка на mercury

Учителите, които се пенсионират редовно не взимат по-висока пенсия от Учителския фонд, независимо от внасяните вноска. От този фонд се взимат пари само при по-рано пенсиониране, в периода от ранното пенсиониране до навършването на редовната възраст.

Дежурния

Не е съвсем така. Едната хипотеза е ранно пенсиониране, другата - редовно. При ранно пенсиониране, парите са от учителския фонд, при редовно - надбавката е от там. КСО чл 69в:

На учителите, които са придобили право на пенсия при условията на ал. 1 и се пенсионират при условията на чл. 68, ал. 1 и 2, се изплащат пенсии за осигурителен стаж и възраст от фонд "Пенсии" и добавка от Учителския пенсионен фонд в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване право на пенсия по ал. 1. При представянето на данни за допълнително положен учителски осигурителен стаж след отпускането на пенсия по чл. 68, ал. 1 и 2, към която се изплаща добавка от Учителския пенсионен фонд, броят на месеците, от които е определена добавката, се увеличава с броя месеци след пенсионирането, за които има осигурителни вноски в същия фонд.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×