Медия без
политическа реклама

Предколедно МОН награди 16 млади учители от професионалните гимназии

За 2 г. учениците, избрали да учат професия, са се увеличили с 13 000, посочи просветният министър Галин Цоков

19 Дек. 2023
МОН
Проф. Цоков посети коледния базар в МОН, на който ученици от професионални гиманзии в страната представиха изработените от тях изделия.

13 000 повече ученици са избрали тази година да учат професия спрямо 2021/22 г., като в момента броят на учениците в професионални паралелки у нас е над 156 000 ученици. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на откриването на коледен базар в МОН. В него участваха 21 професионални училища от цялата страна, представяйки щандове с изработени от ученици и преподаватели изделия. Средствата училищата използват за различни инициативи, включително и благотворителни каузи.

По време на събитието 16 млади учители получиха от министър Цоков грамоти и плакети за принос в професионалното обучение. "Днес символично награждаваме най-младите учители от тези 21 професионални гимназии. С всяка грамота и плакет обаче искаме да отдадем значимото на всеки един български учител. Залагаме на символа на младостта, защото той е носител на обновлението, на съхраняването на тези традиции, които виждаме днес тук и на вярата в по-доброто утре", каза министърът.

"Всички ученици, които избират да усвояват професия още в гимназията, заслужават модерни образователна среда и учебни програми. Това е основен приоритет на министерството на образованието и науката и ние усилено работим, за да могат професионалните гимназии в България да предлагат иновативно образование и обучение за професиите, необходими на пазара на труда", допълни проф. Цоков. Той припомни, че с близо 100 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост 28 професионални гимназии ще бъдат оборудвани според най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Отделно по национална програма "Професионално образование и обучение" тази година други 20 професионални гимназии получават финансиране от 1,5 млн. лв., за да обновят материално техническата си база. Със средства по програмата ще се модернизира и изпитното съдържание, така че гимназистите да получават обучение, отговарящо на изискванията на пазара на труда. 

"Министерство на образованието и науката започна сериозна реформа, свързана с преосмисляне на списъка на професиите, които се изучават в училище, за да можем да бъдем с една крачка напред и по-близо до професиите на бъдещето", посочи още министър Цоков. По думите му над 140 професионалисти в 20 сектора - представители на работодатели, браншови организации, синдикати, висши училища, образователни и обучителни институции - вече са стартирали работа по новия списък.

По време на коледния базар ученици от Втора английска езикова гимназия в София бяха подготвили специална изненада за министър Цоков. Те му подариха коледна картина, която сами са нарисували в рамките на инициатива по националната програма на МОН "Заедно в изкуствата и в спорта".

Още по темата