Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН предлага изпитите в 4-и и 10-и клас да отпаднат тази година

Учениците от 7-и и 12-и клас, болни от коронавирус, ще се явят на тест дистанционно, или ще имат алтернативна дата

Илияна Кирилова

Просветното министерство ще предложи тази година изпитите в 4-и и 10-и клас да отпаднат. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Кабинетът ще поиска от парламента да промени закона за предучилищното и училищното образование, защото въпросните изпити са предвидени именно в него.

Към момента не е ясно как ще става приемът в математическите гимназии в 5-и клас, за който се изискваше именно резултата от НВО-то в края на 4-и клас. Не е ясно и как десетокласниците от обединените училища (1-10 клас) ще кандидатстват за гимназия - предвиждаше се това да става въз основа на оценката на НВО-то в края на 10-и клас.

Така, на изпити тази учебна година ще се явят само учениците от 7-и и 12-и клас. Тези, които са болни от коронавирус, ще се явят дистанционно на тестовете или ще има алтернативна дата, посочи министър Вълчев.

Вчера на Отраслов съвет в МОН бе взето решение учебната година за всички да приключи дистанционно, а датите за матурите и НВО-то в 7-и клас да бъдат конкретизирани в следващите дни при вземане предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната и постъпващите в министерството становища. Вероятно това ще стане във вторник. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че системата е готова за провеждане на изпити при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност. Бе решено и в училищата да бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими.

Другата седмица се очаква да бъде оповестен и материалът, който ще се включва в изпитите. Той ще се определи на база данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми, което тече в момента. По думите на министър Вълчев учениците няма да бъдат изненадани с повече материал, напротив - могат да бъдат "изненадани с по-малко материал".

 

 

 

Ключови думи:

ученици, матури, изпити, 4, 10 клас

Още по темата