Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ковид тестовете в училищата остават заради бежанците

"Правилно и необходимо е провеждането на скрининг сред учениците да продължи като превантивна мярка", смятат здравните власти

14 Март 2022
Илияна Кирилова
По последни данни у нас има над 11 000 украински деца и младежи

Въпреки подоброяването на епидемичната обстановка в страната и призивите на много директори и учители тестването в клас като условие за присъствено обучение да се преустанови, от здравното министерство не препоръчват отмяна на тестовете, съобщава БНТ. 

Оттам цитират здравното министерство, което е обяснило, че още на 11 март е изпратило писмо до министерството на образованието. В него се казва, че изискването за тестване на учениците е въведено, за да се гарантира безопасна учебна среда сред учители и ученици. От МЗ напомнят, че в общини със заболеваемост под 250 на 100 000 души не е необходимо тестване на учениците. През миналата седмица на това изискване са отговаряли 60 общини в 13 области на страната. Така над 30 000 ученици са влезли в клас без тест миналия понеделник. Към днешна дата 7 области в България са със заболеваемост под 250 на 100 000 души. 14-дневната заболеваемост в страната е 352 на 100 000 души.

От МЗ посочват, че ако тенденцията за спад на заразените се запази, тестването ще отпадне поетапно за всички ученици в страната. Не е ясно обаче кога ще стане това.

Оттам допълват, че пандемията продължава - само за седмица в много държави в Европа и света са регистрирани 10.5 млн. нови случаи на COVID-19 и почти 52 000 нови смъртни случаи. Заради новите варианти на вируса, новите случаи периодично се увеличават, казват от здравното ведомство. "Поради това е правилно и необходимо провеждането на скрининг сред учениците да продължи като превантивна мярка. По този начин се осигурява по-сигурна и безопасна учебна среда на учениците в съответствие с планираните мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19", казват от ведомството на проф. Асена Сербезова.

По-рано в Пловдив образователният министър Николай Денков заяви, цитиран от БНР, че тестването за коронавирус в училищата засега няма да отпадне заради масовия прием на бежанци от Украйна. До момента убежище у нас са потърсили около 11 300 украински деца и младежи, като за някои от тях вече са организирани курсове по български език. Предстои да се види колко от тях ще подадат заявление за обучение у нас. Според министъра образователната ни система може да приеме без натоварване до 20 000 деца и ученици, както и до 100 хил., но при създаване на нова организация.

Квотата за прием на бесарабски българи в университетите ще бъде увеличена с 1000 души, съобщи още акад. Денков. По думите му, страната ни ще кандидатства за финансиране от общия европейски център за бежанците.

 

 

 

 

Още по темата