Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ковид тестовете в училищата остават заради бежанците

"Правилно и необходимо е провеждането на скрининг сред учениците да продължи като превантивна мярка", смятат здравните власти

14 Март 2022
Илияна Кирилова
По последни данни у нас има над 11 000 украински деца и младежи

Въпреки подоброяването на епидемичната обстановка в страната и призивите на много директори и учители тестването в клас като условие за присъствено обучение да се преустанови, от здравното министерство не препоръчват отмяна на тестовете, съобщава БНТ. 

Оттам цитират здравното министерство, което е обяснило, че още на 11 март е изпратило писмо до министерството на образованието. В него се казва, че изискването за тестване на учениците е въведено, за да се гарантира безопасна учебна среда сред учители и ученици. От МЗ напомнят, че в общини със заболеваемост под 250 на 100 000 души не е необходимо тестване на учениците. През миналата седмица на това изискване са отговаряли 60 общини в 13 области на страната. Така над 30 000 ученици са влезли в клас без тест миналия понеделник. Към днешна дата 7 области в България са със заболеваемост под 250 на 100 000 души. 14-дневната заболеваемост в страната е 352 на 100 000 души.

От МЗ посочват, че ако тенденцията за спад на заразените се запази, тестването ще отпадне поетапно за всички ученици в страната. Не е ясно обаче кога ще стане това.

Оттам допълват, че пандемията продължава - само за седмица в много държави в Европа и света са регистрирани 10.5 млн. нови случаи на COVID-19 и почти 52 000 нови смъртни случаи. Заради новите варианти на вируса, новите случаи периодично се увеличават, казват от здравното ведомство. "Поради това е правилно и необходимо провеждането на скрининг сред учениците да продължи като превантивна мярка. По този начин се осигурява по-сигурна и безопасна учебна среда на учениците в съответствие с планираните мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19", казват от ведомството на проф. Асена Сербезова.

По-рано в Пловдив образователният министър Николай Денков заяви, цитиран от БНР, че тестването за коронавирус в училищата засега няма да отпадне заради масовия прием на бежанци от Украйна. До момента убежище у нас са потърсили около 11 300 украински деца и младежи, като за някои от тях вече са организирани курсове по български език. Предстои да се види колко от тях ще подадат заявление за обучение у нас. Според министъра образователната ни система може да приеме без натоварване до 20 000 деца и ученици, както и до 100 хил., но при създаване на нова организация.

Квотата за прием на бесарабски българи в университетите ще бъде увеличена с 1000 души, съобщи още акад. Денков. По думите му, страната ни ще кандидатства за финансиране от общия европейски център за бежанците.

 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?