facebook
twitter

Просвета

Държавата разиграва вузовете за задочното обучение по право

Висшите училища не са отпуснали места за задочната форма заради безхаберие на правосъдното министерство
806
 Снимка: Архив

Втора поредна година министерство на правосъдието разиграва университетите за приема на студенти в задочно обучение по право. Висшите училища и тази година не са отпуснали места за прием в задочната форма на обучение въпреки уверението на правителството, че това ще бъде възможно. Разминаването между думи и действителност се дължи на безхаберието на правосъдното министерство, което втора поредна година не успява да поправи един абзац в изискванията за изучаване на специалността. 

Това показа проверка на "Сега" по повод дадените миналата седмица уверения от кабинета, че университетите ще могат да приемат задочници по специалност право и това лято. За целта Министерският съвет отмени цяла наредба с държавни изисквания за специалността. Това решение обаче закъсня и заявките на университетите за прием вече бяха одобрени (на 14 май), а в тях места за задочни прависти не съществуват. 

Причината за неуредиците със задочното обучение по право е намерението на правителството да премахне тази форма на обучение с цел повишаване на качеството. До реализиране на тази идея така и не се стигна заради влязло в сила решение на Комисията за защита от дискриминация, според което премахването на задочната форма би представлявало непряка дискриминация по няколко признака - лично положение, имуществено състояние, възраст и наличие на увреждане. Това е второто подобно решение по казуса, което КЗД взима - първото катастрофира в съда, но въпреки неуспеха му второто е било оставено без обжалване, научи "Сега". В законоустановения срок възражение по него не е постъпило и решението на комисията е влязло в сила на 22 май 2019 г. 

Точно по това време - на 17 май, м.г., правосъдното министерство е обявило, че заради висящите процедури по обжалване премахването на задочното обучение се отлага за учебната 2020-2021 г. И миналата година обаче решението на министерството е станало факт твърде късно и вузовете отново не са пуснали места за задочници. Това наложи одобряването на извънредни бройки и организирането на приемна кампания постфактум, насред летните отпуски през август. 

И тази година решението на КЗД за наличие на дискриминация се сочи като обяснение от правосъдното министерство наредбата да се отлага за поредна година. Така излиза, че цяла една календарна година не е достатъчна на юристите на министерство да изготвят съответните промени в нормативната уредба за изучаване на специалността право. Наред с приема на задочници, отлагащата се трета учебна година наредба съдържа нови минимални изисквания към учебните програми по право и по-детайлни правила за провеждането на държавните изпити. Вдигането на летвата, предложено от служебното правителство на Огнян Герджиков, обаче така и не се случва и обучението по право продължава да стои в далечната 1996 г., когато са писани действащите изисквания за минималния хорариум на програмите. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правото измести психологията като най-желана специалност в СУ
Бели полицаи измиха краката на чернокожи пастори в САЩ

08.06.2020

Обновена

9695 153
Кабинетът даде зелена светлина за влизане в право без изпит

Коментари

nottheone

да учат в симеоново. там изискванията са преодолими дори само с една прочетена книга.

както се пееше в една песничка:

до министра дорастёшь.

а в нашия случай - и повече.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×