Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зимните курорти не бързат да обявяват началото на ски-сезона

14 Дек. 2020

За разлика от предни години нито един от планинските ни курорти не бърза с откриването на ски сезона. Министерството на туризма въведе единни правила за противоепидемични и санитарни мерки, а направените наскоро проверки  потвърдиха, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания при направени от  тяхна страна сериозни инвестиции.

На Банско забавянето на ски-сезона е свързано не само с епидемичната обстановка, но и с липсата на достатъчно сняг. 

"Пуснахме кабинковата линия на 4  декември, но след студенския празник я спряхме, защото няма хора…Пистите не работят, защото времето е топло. Миналата седмица, когато беше студено, направихме доста технологичен снят, но той не стига", коментира пред БНР Иван Обрейков, директор на концесионера на ски зона в Банско.

Той разясни, че са готови да изпълняват всички мерки на Министерството на туризма, които обхващат дейността на кабинковите въжени линии, на седалковите лифтове и на влекове. "В затворени помещения се спазва дистанция и носене на маски, вкюлчително и в кабинките. Така ще бъде и на седалковите линии, когато заработят. Скиорите по принцип носят очила и ръкавици, което помага. Тъй като ресторантите не работят по време на студентския празник бяха организирани т.нар алпийски барове - поръчваш питиета и сандвичи, които се изнасяха навън - тип кетъринг. Всичко се дезинфекцира три пъти на ден, в гардеробите за оборудване е въведен еднопосочно движение, обозначено със стрелки. Има табели, които предупреждават хората да не се събират на едно място“, посочи Обрейков:

Заради високите температури и в курорта Боровец не могат да посочат конкретна дата за откриване на зимния сезон. 25 – 30 сантиметра е снегът по високите части на планината над Боровец. И там протича сериозна подготовка за сезона.

„Според противоепидемичните заповеди сме осигурили дезинфекция навсякъде, наши служители ще следят за дистанцията, имаше много хора през уикенда“, обясни пред БНР Георги Кочов, директор на концесионера на ски зоната. 

В Пампорово са готови да обявят началото на сезона на 18 декември. „Надяваме се да отворят ресторантите към хотелите след 21 декември и те да работят в режим на ковид, така както работеха заведенията през лятото, при това успешно. Очакваме раздвижване след Коледните празници. Да не забравяме, че все пак планината е природа, на открито“, посочи Мариан Беляков от „Пампорово“  АД. Той посочи, че са можели да открият пистите още на 1 декември, но са предпочели да не го правят. "Ще изчакаме още седмица за да видим и смятам, че в периода 18 - 21 декември няколко писти, ако позволят и  метеорологичните условия", заяви Беляков.

През почивните дни беше пуснат Симеоновският лифт на Витоша, съобщи БНР. През сезона той ще работи в събота и в неделя от 09.00 до 16.30 часа. Там също все още няма достатъчно сняг, а високите температури не предполагат производството на изкуствена покривка на пистите. 

„Монтирахме ски пътека на Меча поляна, която ще позволи повече скиори да карат и да се обучават“, каза Костадин Костадинов от „Витоша ски“. Все още времето не позволява това да става по по-високите части на планината.

Сдружение „Българско ски училище“ обявиха, че ще спазват всички предписания за обучението в ски училищата. Ще има осигурен филтър с измерване на температурата на учителите по ски и на служителите на ски училището. Децата ще се записват онлайн и ще бъдат не повече от 6 в група. Няма да има пряк контакт с учителите. Маските няма да се носят само по време на спусканията не са задължителни.

Министерството на туризма получи допълнително 2.4 млн. лв. от бюджета преди няколко седмици, с които да проведе масирана рекламна кампания за популяризиране на зимните курорти в България. Рекламата ще бъде насочена към българските туристите, както и към съседните на България страни. Заради COVID-пандемията и спрените чартърни полети зимните ни курорти не може да разчитат този сезон на традиционни туристи като англичани, германци, израелци. Затова надеждите са насочени основно към гости от съседните Търция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, които пътуват до страната ни със собствен транспорт.

Още през есента браншът отчете 40% спад в записванията за предстоящата зима. Вероятно спадът ще е много по-голям заради влошаването на епидемичната обстановка.