facebook
twitter

Икономика

Жилищата в София са поскъпнали с 5% за година

Всеки десети купувач е нашенец, пребиваващ в Англия или Германия
1248
 Илияна Кирилова
От няколко години насам средата на живот е един от важните фактори при избор на жилище.

Покупките с цел инвестиция доминират на имотния пазар, като е заселен и интересът към нови жилища. Около 20-30 на сто от купувачите подават "резервации" за покупка на апартамент още преди дори да са видели проекта. Годишното поскъпване на имотите в София е около 5%. Сред най-активните купувачи са сънародниците ни, които пребивават в чужбина. Тези "модни тенденции" очерта пред журналисти Десислава Петрова, член на Националната асоциацията на строителните предприемачи (НАСП).  

Много от купувачите, търсещи имот, се насочват към ново строителство, заради което почти 100% от проектите се продават, преди да получат разрешение за ползване, заяви Петрова. Около 70% от сделките са за двустайни апартаменти, а останалите за тристайни. Сред най-предпочитаните квартали са "Хладилника", "Кръстова вада", Манастирски ливади" и други.

Според експертите купувачите обръщат все повече внимание на сервизните помещения. Почти 80% от клиентите имат изискване за достатъчно място за съхранение на вещи, както и за мокро помещение. Тази потребност е пряко свързана с подсигуряването на битово удобство, особено при семействата с деца“, допълва Петрова. 

На българския жилищен пазар влияе и Брекзит. Една десета от сделките са сключени от българи, пребиваващи и работещи в Германия и Великобритания, като  70% от купувачите са от Англия. Нашите сънародници купуват по два, дори три апартамента с цел инвестиция и заради неясното бъдеще след Брекзит, твърдят експертите. 

Друг феномен на имотния пазар е засилващата се активност на българи от по-малките градове на страната. Те остават да живеят по родните си места, но купуват апартаменти в столицата с инвестиционна цел - за да ги дават под наем и да си допълват доходите или да ги продадат след време с печалба.  

Евтините ипотечни кредити също допринасят за оживлението. Около една трета от купувачите на жилища у нас разчитат на банково финансиране, показват данните на НАСП. Лихвите по жилищните кредитите у нас са безпрецедентно ниски, а влизането на България в чакалнята за еврозоната и присъединяването й след това обещава още спад на лихвените проценти, коментира Десислава Петрова.  

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МРРБ: 703 978 жилищни сгради имат нужда от саниране

13.02.2020

747 8
Спад в разрешителните за строеж на жилища

04.02.2020

646 1
Българите съвсем изместиха руснаците в сделките за "морски" имоти

26.11.2019

АЛИСА ИВАНОВА

848 4

Коментари

Каубой
снимка на Каубой

Леле, как ще Гръмне тоз балон!

Влез или се регистрирай за да коментираш