Медия без
политическа реклама

Туроператори протестираха пред Министерския съвет

Недоволните твърдят, че правителството неглижирало проблемите им, възникнали покрай здравната криза

28 Юли 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Туроператори и туристически агенти протестираха пред Министерския съвет, тъй като смятат, че правителството неглижира проблемите им, възникнали вследствие на здравната криза.

Недоволните настояват да получат помощ от държавата в размер на близо 150 млн. лв, с която да могат да се разплатят със своите клиенти, чиито екскурзии са се провалили от началото на годината. Искат и промени в законите, които да позволят удължаване на срока за разплащане, както с клиентите, така и с техните партньори от чужбина, разказва БНТ.

"Настояваме за среща с г-н Борисов, защото ние пет месеца сме игнорирани от всички институции, до които сме написали по различен повод писма, отворени писма, молби, удостоверения, желания за срещи от различните наши асоциации в бранша. Вчерашните мерки ще бъдат работещи за един работещ бранш, ние обаче сме неработещи и затворени", заяви Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма".

"Изходящият туризъм е един сегмент, който осигурява десетки хиляди работни места и по-голямата част от този продукт остава в България. Затова за нас е неразбираемо защо администрацията като цяло игнорира този сегмент и го постави на колене. Ние очакваме конкретни действия", казва Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

От бранша са били приети от новия министър на туризма Марияна Николова, която ги е уверила, че техните искания ще бъдат придвижени. Получили са и уверение, че ще има среща с премиера Бойко Борисов, но през следващата седмица.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?