Quantcast

Медия без
политическа реклама

Туристи от Израел и 4 страни от ЕС спасяват летния сезон

Очакванията са 5,5-6 млн. българи и чужденци да предпочетат нашите курорти

11 Юни 2022
Илияна Кирилова
От туристическото министерство не очакват през лятото отлив на българи от родните черноморски курорти.

Курортисти от Израел и 4 страни от ЕС Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, от Великобритания и Сърбия, и някои други страни ще са най-многобройни от чужбина за започналия летен сезон по морето, съобщават от ресорното министерство.

„През предстоящия летен сезон очакваме между 5.5 млн. и 6 млн. туристи. Няма да няма отлив на българи, защото те много харесват нашето Черноморие. Това каза министърът на туризма Христо Проданов по време на пресконференция в курортен комплекс "Златни пясъци" по повод официалното откриване на сезона.

„Искаме ясно да дадем послание, че България предлага

 

отлични условия за почивка, и същевременно е сигурна дестинация

 

- нашето Черно море е сигурна и спокойна зона, а ние имаме дългогодишни традиции на качество и гостоприемство в туризма“, каза министър Проданов и допълни, че е оптимист за предстоящия летен сезон въпреки кризите през последните години.

По думите му изключително голям приоритет трябва да бъде насърчаването на всички видове туризъм. Наред с традиционните морски и зимен туризъм, за нас е изключително важно да бъде използван потенциалът и на културния туризъм, на спа туризма, на винения и кулинарния туризъм, на здравния туризъм.

В актуализацията на бюджета, която предстои да се разглежда от Народното събрание, е

 

заложено ваучерите за храна да важат и за почивка на работещите,

 

обяви министър Проданов.

С празнично шествие по крайбрежната алея на курортния комплекс "Златни пясъци" беше официално открит летния туристически сезон. Събитието съвпада и с 65-та годишнина от създаването на черноморския курорт.

По покана на министъра на външните работи Теодора Гeнчовска и министъра на туризма Христо Проданов, над 30 ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в Република България, са на посещение на курортния комплекс, за да се запознаят с туристическия потенциал на страната ни.

Двамата министри и представителите на дипломатическия корпус в България участват конференции, посветени на 65-годишнината от създаването на морския курорт и честването на 20 години от основаването на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“. В програмата на събитието е включено посещение на ръководителите на дипломатически мисии и в град Варна.

Още по темата