Медия без
политическа реклама

"Спящата" "Монтажи" прибира парите за ремонт на язовирите

ДКК е прехвърлила около 500 млн. лв. на почти неизвестното дружество

Икономическият министър Емил Караниколов на няколко пъти заяви, че парите за ремонт на язовирите ще се харчат прозрачно. Към момента обаче няма официално съобщение от министерството или самата ДКК как, кой и на каква цена ще прави това.
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Икономическият министър Емил Караниколов на няколко пъти заяви, че парите за ремонт на язовирите ще се харчат прозрачно. Към момента обаче няма официално съобщение от министерството или самата ДКК как, кой и на каква цена ще прави това.

Почти неизвестната държавна компания "Монтажи", която регистрира загуба за първото полугодие на тази година, е на път да се захване с ремонта на проблемните язовири в страната. Почти цялата сума от 500 млн. лв., която правителството отпусна на Държавната консолидационна компания (ДКК) преди година за ремонт на водоемите, е преведена на дъщерното на компанията дружество. По принцип то се занимава с изграждане и монтаж на енергийни и промишлени обекти, съобщи "Капитал".

В началото на годината от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съобщиха, че язовирите, които имат нужда от незабавен ремонт, продължават да са над 400, а други над 800 чакат текущ ремонт. Справка на в. "Сега" показа, че прехвърлените големи суми ще се харчат от "Монтажи" през следващите две години. До момента официално становище от Министерството на икономиката няма.  ДКК, която е под шапката на министерството, продължава да бъде най-непрозрачната компания, която дори няма сайт и чиито директори никога не са се явявали публично. През миналата година бе създадено и специализирано държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", но засега не е известно каква дейност развива то.

Изпълнението на подобни задания от страна на "Монтажи" е спорно. От една страна, не е ясно дали дружеството има капацитета да се справи с ремонтите, а, от друга, съществува риск от опорочаване на поръчките. Законова вратичка позволява възлагането на такива задания без публичен търг в случаите, в които възложителят е 100% собственик на изпълнителя. Подобен бе случаят с държавната "Автомагистрали", която получи 1.34 млрд. лв. да строи автомагистрала "Хемус", без да се налага да обявява обществени поръчки, тъй като е дъщерна фирма на регионалното министерство.

Преди около година от ведомството на икономическия министър Емил Караниколов обясниха за в. "Сега", че ремонтите на язовирите ще се поверят на други две на практика спящи фирми от антуража на ДКК - "Еко Антрацит" и "Еко Инженеринг РМ". Сега обаче явно нещата са се променили.

"Монтажи" се представя слабо през първите шест месеца на годината, показва финансовият отчет на дружеството. Към края на юни то е на минус от над 1 млн. лв. спрямо минус 791 хил. лв. година по-рано. Приходите нарастват от 1.6 млн. лв. на 12 млн. лв., но разходите също скачат - от 2 млн. лв. на 13 млн. лв., повечето за външни услуги.

 

ТРАНСФЕР

Разходите около поддръжката на язовири набъбват с всеки изминал ден. Така например новосъздаденото държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" ще получи 12.1 млн. лв., реши правителството вчера. Парите ще бъдат дадени за "ресурсно осигуряване на дейността и на язовирите - изплащане на разходи за персонал на работниците и служителите, административни разходи, както и закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи", става ясно от съобщението на Министерския съвет.

 

Още по темата за язовирите - на стр. 12

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата