Медия без
политическа реклама

Ски курорти и самолетни билети докараха декемврийска инфлация

15 Яну. 2024
Цените в ски курортите през декември са нараснали средно с 11% спрямо предния месец.
Илияна Кирилова
Цените в ски курортите през декември са нараснали средно с 11% спрямо предния месец.

Надуването на цените по коледните и новогодишните празненства, както и самолетните пътувания по празниците докараха декемврийска инфлация от 0.4%. По данни на НСИ през декември най-много са поскъпнали услугите и стоките в групите развлечения и култура (+2.4%), ресторанти и хотели (+0.7%). Хранителните продукти като цяло са поскъпнали с 0.7%.  Най-голямо увеличение на цените е отчетено при хотелите във ваканционни центрове и курорти - с 11%.

Намаление е регистрирано в групите: транспорт (-1.5%), облекло и обувки (-0.6%), и съобщения (-0.3%).

На годишна база инфлацията през декември (спрямо декември 2022 г.)  пада до 4.7% от 5.4% през ноември. Средногодишно за цялата 2023 г. тя обаче остава висока - 9.5%.

От хранителните продукти през декември най-много са поскъпнали оранжерийните краставици и домати, а също зеле, яйца, моркови, гъби. Лек ръст на цените се наблюдава и при бира, месо, вино, кафе, сирене, прясно и кисело мляко, бял хляб и газирани напитки.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано най-голямо увеличение на цените на хотели във ваканционни центрове и курорти - с 11%. Почти с толкова са поскъпнали и международните полети през декември. Повишение на цените има и за пакетните услуги за почивка в страната и заведенията.
По-високи цени са регистрирани за горива като метан, газ пропан-бутан за ЛТС , а също централно газоснабдяване, газ за бита и пелети. Повишение на цените има и при услугите на банките, на фризьорските салони, такситата. 

В същото време през декември са намалели цените на дизеловото гориво - с 3.8% и бензините с над 3%.

Лекарствените продукти са поскъпнали с 0.1%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги остават на равнището си от предходния месец.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

инфлация

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?