facebook
twitter

Икономика

Ще пътуваме по тунела рекордьор "Железница" през 2022 г.

България няма да загуби европарите за магистрала "Струма", уверява министър Петя Аврамова
1 478

По тунела "Железница" кипи усилена работа, установи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която направи инспекция на строителството. Когато бъде готов, тунелът ще е най-дългият в България - 4,4 км.  Строи се по нов австрийски метод, като се прокопават около 1,5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. 

 

Тунелът ще бъде със системи за енергоефективно осветление, видеонаблюдение, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъдат изградени градена площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

 

На въпроси на журналисти ще загуби ли  България да загуби евросредства за магистрала "Струма", Аврамова увери, че няма такъв риск - въпреки огромното закъснение заради споровете за участъка през Кресненското дефиле. 

Европейските средства по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ще бъдат използвани, следят се сроковете и рисковете и ако лотът през Кресна не може да бъде изпълнен навреме, финансирането да бъде прехвърлено за други пътни отсечки, поясни министърът.  Ако се наложи пренасочване на ресурс, правителството ще използва за завършването на най-сложната част от АМ "Струма" средства от еврофондовете за новия програмен период или само от националния бюджет. 

 

Петя Аврамова поздрави строителите на "Железника" за напредъка. На свой ред те я увериха, че работят на три смени по 24 часа в денонощието, и обещаха, че през идната пролет тунелът вече ще има първична облицовка. Предвижда се целият участък да бъде завършен през 2022 г.
 

ПРЕДИ И СЛЕД ТУНЕЛА 

Подучастъкът преди тунела е с дължина 720 м. В тази отсечка се изгражда мост, който ще е дълъг 540 м и ще преминава над 6 препятствия - р. Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общинския път и над обслужващия път на тунела. Виадуктът се строи по иновативна за България технология – потактово избутване на горното строене с хидравлични крикове. Характерното при нея е, че се използва работна площадка с мобилни елементи, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един елемент се монтира пред готовия. При строителството на моста няма да се спира движението по първокласния път Е79 София - Кулата.

Подучастъкът след тунела е с дължина 1,4 км. В него ще бъде изградена аварийна връзка, която при настъпване на непредвидена ситуация в тунела ще може да отведе движението в посока София по път Е79. Ще бъдат построени подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения и др.
 

Ключови думи:

железница, тунел, АМ
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ремонт по ексмагистрала Люлин ще тормози шофьорите до ноември

29.06.2020

1496 4
Борисов към Вучич: До вас съм едно малко премиерче

01.06.2020

Обновена

5881 39
Спират за 6 месеца влаковете по подбалканската жп линия

03.02.2020

2881 4

Коментари

МиТу

Когато бъде готов, тунелът ще е най-дългият в България - 4,4 км.  Строи се по нов австрийски метод, като се прокопават около 1,5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие

4400 метра тунел, по 2 метра на денонощие прави 2200 дни, което е около 6 години. Ако се има предвид 2 метра на ЧАС пък общото пробиване ще излезе 90 дни, което е доста доста бързо

nebenebe

Ще, разбира се. Цъфтим, така да се каже. Айретен желязото, дет' ще изкарат.

Wolf ACE

Вярно, че България е доказателство за съществуването на паралелни вселени..ей, във "Вести" обещават, че тунелът щял да бъде готов догодина.

Ама прокопавали по 2 метра на ден! В на БХ вселената разстоянието между две точки по правата е 4400 м, а по "тангената" само километър! За нула време ще го опаткат.

Всъщност цялата тупурдия е да излъжем ония от Брюксел, че въпреки, че сме изтървали влака, той е дал на задна, пък ние тичаме да го догоним.

Иначе ще трябва да се връщат пари..

 

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Що не викнат китайците - за два уикенда ще приключат целото магистрала... 

Colt 45

Строителят  "GP Group JSC" е заявил срок от 1060 календарни дни за завършване на 185 милионният (без ДДС) проект.Но никъде не пише дали тунелът ще бъде платен след завършване на магистрала Струма.

Влез или се регистрирай за да коментираш