Медия без
политическа реклама

Ще пътуваме по тунела рекордьор "Железница" през 2022 г.

България няма да загуби европарите за магистрала "Струма", уверява министър Петя Аврамова

22 Май 2020

По тунела "Железница" кипи усилена работа, установи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която направи инспекция на строителството. Когато бъде готов, тунелът ще е най-дългият в България - 4,4 км.  Строи се по нов австрийски метод, като се прокопават около 1,5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. 

 

Тунелът ще бъде със системи за енергоефективно осветление, видеонаблюдение, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъдат изградени градена площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

 

На въпроси на журналисти ще загуби ли  България да загуби евросредства за магистрала "Струма", Аврамова увери, че няма такъв риск - въпреки огромното закъснение заради споровете за участъка през Кресненското дефиле. 

Европейските средства по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ще бъдат използвани, следят се сроковете и рисковете и ако лотът през Кресна не може да бъде изпълнен навреме, финансирането да бъде прехвърлено за други пътни отсечки, поясни министърът.  Ако се наложи пренасочване на ресурс, правителството ще използва за завършването на най-сложната част от АМ "Струма" средства от еврофондовете за новия програмен период или само от националния бюджет. 

 

Петя Аврамова поздрави строителите на "Железника" за напредъка. На свой ред те я увериха, че работят на три смени по 24 часа в денонощието, и обещаха, че през идната пролет тунелът вече ще има първична облицовка. Предвижда се целият участък да бъде завършен през 2022 г.
 

ПРЕДИ И СЛЕД ТУНЕЛА 

Подучастъкът преди тунела е с дължина 720 м. В тази отсечка се изгражда мост, който ще е дълъг 540 м и ще преминава над 6 препятствия - р. Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общинския път и над обслужващия път на тунела. Виадуктът се строи по иновативна за България технология – потактово избутване на горното строене с хидравлични крикове. Характерното при нея е, че се използва работна площадка с мобилни елементи, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един елемент се монтира пред готовия. При строителството на моста няма да се спира движението по първокласния път Е79 София - Кулата.

Подучастъкът след тунела е с дължина 1,4 км. В него ще бъде изградена аварийна връзка, която при настъпване на непредвидена ситуация в тунела ще може да отведе движението в посока София по път Е79. Ще бъдат построени подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения и др.
 

Ключови думи:

железница, тунел, АМ

Още по темата