Медия без
политическа реклама

Пускането на тунела "Железница" остава за догодина

През лятото строителният министър вече "отложи" откриването за декември

Булфото
Строителството на тунела се проточи и затрудни заради свлачищни процеси.

"Историческото" изграждане на тунел "Железница" на магистрала "Струма" е близо до финала си. Агенция "Булфото" разпространи кадри от строителството на тунела, проектиран като най-дългия в България (2000 метра). 

Пускането на важното съоръжение се забави колосално заради непрекъснато активиране на свлачища около него, като сроковете многократно бяха удължавани от поредица министри на регионалното развитие. През юли сегашният министър Андрей Цеков обяви, че поставеният от предшественика му срок за пуск – през август, теоретично може да бъде спазен, така че автотрафикът да бъде пуснат. Но тъй като работите по укрепването на свлачището продължават, ще се налагат непрекъснати ограничения в движението, така че няма смисъл да се прибързва, обясни тогава Цеков. 

Изглежда, че и новият срок няма да бъде спазен, защото на практика от декември остават само два работни дни, а от МРРБ няма анонс за предстоящо откриване.

Тунел "Железница" е ключова част от "Струма". Той ще съкрати пътуването към границата с Гърция значително, като от София до Симитли ще се стига само за един час. Сега обаче недовършеното съоръжение е тапа на магистралата и трафикът заобикаля строежа. 

"Железница" е най-дългият и най-модерният виадукт, изграждан досега в страната. Изпълнител е обединението ДЗЗД "АМ Струма 2018", в което водеща компания е "Джи Пи Груп".

Ключови думи:

тунел, автомагистрала

Още по темата