Quantcast

Медия без
политическа реклама

Седмица отне на КЗК да влезе в щаба на петролната асоциация

27 Май 2020Обновена
Илияна Кирилова

Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-накра бяха допуснати в офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Миналата седмица КЗК искаше да влезе в "щаб-квартирата" на едрия петролен бизнес, но се оказа, че домакините ги няма и инспекторите просто запечатаха офиса. Странното е, че веднага след акцията на антимонополния регулатор от асоциацията обявиха, че нямат нищо за криене и ще съдействат с всички сили на проверката. Но ето че отне цяла седмица държавната комисия до получи достъп до централата на БПГА.  

 

КЗК търси евентуални злоупотреби при ценообразуването.  Проверката се извършва на фона на законови промени, внесени от правителството в Народното събрание, с които се създава Държавна петролна компания. Една от целите й е да създаде верига от държавни бензиностанциии, които ще работят с минимална надценка. В мотивите за необходимостта от държавната компания се посочват големите разлики в цената, на която горивото излиза от данъчните складове, и цената, на която се продава на бензиностанция. Според финансовия министър Владислав Горанов марж от 50 стотинки е прекалено висок.

 

Изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев коментира пред БНР, че членовете на асоциацията не се притесняват от проверката на антимонополната комисия. „Проверка, която ние посрещаме нормално, с разбиране. Тя се случва горе-долу на всеки три години. Знаете какви са резултатите до този момент. Такива ще са и този път. Ние нямаме притеснения от обвиненията в картели, злоупотреба с монополно положение, така че оказваме пълно съдействие“, каза Делчев.

 

Миналата седмица от КЗК обявиха, че акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

 

Сегашното разследване е поредното, в което КЗК се опитва да намери доказателства, че най-големите в бранша се договарят да поддържат високи цени на бензина и дизела и да си гарантират големи печалби.  Досега комисията е правила три секторни анализа и неизменно стигаше до извода, че картел няма. Този път регулаторът на конкуренцията бе спешен от прокуратурата, която настоя да се изясни защо при сриващи се котировки на петрола на световните пазари у нас поевтиняването на горивата е недостатъчно и става с голямо закъснение. 

По повод казаното по-рано днес от президента Румен Радев, че държавата не се справя в борбата с картелите на горива, Андрей Делчев заяви, че няма да коментира политически изказвания.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?