Медия без
политическа реклама

Розопроизводители унищожават насажденията си заради ниска цена

08 Май 2020
БНТ

Броени дни преди началото на розобера, розопроизводители от Карловско започнаха да унищожават насажденията си, защото са обречени на фалити заради ниската изкупна цена на цвета тази година. Те алармират, че без помощта на държавата отрасълът е обречен да изчезне, предава БНТ.

Розопроизводителите вече трета седмица алармират, че тази година се очаква изключително ниска изкупна цена за килограм розов цвят - между 1.50 и 2 лева. Един от най-големите производители в областта вчера изкорени с багер над 25 дка дългогодишни масиви с маслодайна роза от сорта "дамасцена".

Зорница Ранчева разказа, че отглежда около 200 дка розови насаждения и това е основен поминък за семейството ѝ. За тази година вложените от нея средства за обработка на розовите градини възлизат на 50 000 лв.

"На този етап ни дават по 1.50 лв. на килограм, като до края на годината ще ни бъде доплатено. Нямаме работна ръка или дори да имаме, трябва да им платим по 70 стотинки на берачите. Едва ли някой ще се съгласи да бере за 70 стотинки. Искаме от държавата да ни даде допълнително обвързано подпомагане на килограм произведен цвят, а не както е както е досега на декар", каза Ранчева.

Според председателя на асоциацията на розопроизводителите Христо Николов решение на проблема е да се постигне такава изкупна цена, която да удовлетвори както розопроизводителите, така и преработвателите.

"Не може компромисът да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя. Ние сме звеното, което ако не продължи да работи по нормален начин и с необходимата грижа, секторът е обречен", категоричен е Николов, който добави, че повечето розопроизводители въобще няма да започнат да прибират цвета, ако изкупната цена е под 2,50 за кг.

Същевременно от министерството на земеделието съобщиха, че стартира идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната. Със заповед на министър Десислава Танева са назначени комисии, включващи представители на изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури, както и служители от съответната Областна дирекция "Земеделие".

Проверките на място са детайлни. Те се извършват в присъствието на собственика на насажденията или на негов представител. Основната цел е да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с "роза дамасцена" и колко "роза алба" и да се запази качеството на българското масло. Идентификацията стартира от Южна България и ще продължи до средата на юни.

Още по темата