Quantcast
Пътните строители си искат неплатените пари до 30 юни | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Пътните строители си искат неплатените пари до 30 юни

Заплашват със съд и спиране на работа в края на месеца
512
 Илияна Кирилова

Пътните строители си искат неплатените пари до 30 юни. Това става ясно от писмо до медиите, изпратено от Браншова камара „Пътища“ до медиите.

В него пише още, че след редица преговори, протести и след решение на НС, държавата в лицето на АПИ размрази плащания по 50 на сто от дължимите за последната година суми по договорите за текущ ремонт и поддържане. Изпълнителите по тях подписаха допълнителни споразумения, с които възложителят се задължи да разплати и остатъка, след направена проверка на изпълненото и договорите от междуведомствена работна група. Проверката трябваше да приключи на 7 май 2022 г. Резултат от нея към днешна дата няма. Събитията от последните дни и действията на управляващите показват, че

 

няма политическа воля за справяне с проблемите на нашия бранш.

 

Няма яснота дали до 30 юни 2022 г. ще бъдат разплатени дължимите към бранша средства. Бездействието на държавните институции и властимащите ще доведе до стотици милиони загуби за държавата. Българска браншова камара „Пътища“ напомня, че след изтичането на поставените, в споразуменията от ноември 2021 г. срокове, а именно 30 юни 2022 г., пътно-строителните фирми могат да потърсят по съдебен път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи. Подобни действия ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на 150 млн. лв.

Българска браншова камара „Пътища“ сигнализира и за сериозни рискове в изпълнението на редица други инфраструктурни проекти, изпълнявани с държавни и европейски средства. Забавените разплащания по проектите с държавно финансиране водят до

 

невъзможност за изпълнението им в поставените от възложителя срокове.

 

Неуредените въпроси, свързани с „ин хаус“ договорите, както и липсата на индексация по договорите с публични изпълнители, допълнително влошават обстановката.

Ситуацията за бранша се обостря допълнително с ежедневно растящата инфлация, поскъпването на строителните материали, кризата с енергоносителите, високите цени на горивата и ефектите от войната. Въпреки уверенията на правителството за налагане на индексации и апелирането "работата по всички задания да продължи", реално не бяха предприети действия, а само обещания без покритие.

При липсата на адекватни действия и решаване на проблемите в пътния сектор от страна на управляващите до 30 юни 2022 г., фирмите ще бъдат принудени да преустановят работа по всички проекти по вина на възложителя.

 

Още

Решение на КС отваря пътя строителни фирми да съдят държавата

28.11.2022

Обновена

2539
1,5 млрд. лв. са надписани за пътни ремонти

12.09.2022

Обновена

8549
АПИ се разбърза с търговете за ремонта на 111 км шосета в Родопите

24.08.2022

539