Медия без
политическа реклама

След чистката на Комитова управата на АПИ остана с един човек

Заповедта за блокаж на пътните ремонти на уволнения председател Апостол Минчев още не е отменена

Министър Комитова уволни и заместника си Тодор Анастасов (до нея) , без да съобщи официално причините.  Коментира само, че тъкмо той й е препоръчал Апостол Минчев за шеф на АПИ.
Илияна Кирилова
Министър Комитова уволни и заместника си Тодор Анастасов (до нея) , без да съобщи официално причините. Коментира само, че тъкмо той й е препоръчал Апостол Минчев за шеф на АПИ.

Злополучната Агенция "Пътна инфраструктура" изпадна в абсурдна ситуация - ремонтната й програма остава блокирана, а Управителният й съвет в момента се състои от един-единствен член и той е специалист не точно по шосета, а по летища. Това е положението, след като миналия вторник служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова се ядоса, че председателят на Управителния съвет на АПИ Апостол Минчев своеволно е изпратил "окръжно" до всички поделения в страната да спрат текущите ремонти до второ нареждане, и уволни автора на нареждането.  

В момента УС на АПИ е в моносъстав - според сайта на ведомството в него влиза само Веселин Пейков, редови член на управата. Инж.  Пейков е опитен специалист, но предимно по писти за самолети, не за автомобили, бил е в борда на летище "София", а също и консултант на летищата във Варна и Бургас. Третият член на УС - Ивайло Денчев, бе освободен заедно с председателя. 

Министър Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Междувременно стана ясно, че уволненият от Комитова Апостол Минчев  е в отпуск и не е ясно дали заповедта за отстраняването му е връчена. Ясно е обаче, че управата на АПИ засега остава в недокомплект, а заповедта на Апостол Минчев още не е отменена, тъй като това е в правомощията на новия председател. 

Междувременно проблемът със замразените ремонти остава. В петък министър Комитова се срещна със засегнати от  нелепата ситуация кметове и строителни фирми, за да ги успокои, че работата по кърпенето на шосетата ще продължи. "Спрените ремонти на пътища ще бъдат възобновени до дни, когато ще има и ново ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура", обясни служебният министър. 

 

Cпoрeд отстранения шеф на АПИ, когото Комитова обвини в саботаж, временното замразяване на ремонтите е било неизбежно - заради невъзможността на АПИ да разплаща дори вече извършени работи. Дo cрeдaтa нa юли вече са били натрупани задължения към фирми за нaд 750 млн. лeвa. "Акo тoвa (спирането, бел. ред.) нe беше нaпрaвeнo, прocтo aз щях дa бъдa cлeдвaщият, кoйтo щeшe дa пocлeдвa г-н Тeрзийcки (предния шеф на АПИ) c призoвкa oт прoкурaтурaтa", твърди Aпocтoл Минчeв, цитиран от Fakti.bg. Според него истинските причини за уволнението му са съвсем други, но това е тема, която не желае да коментира. Една от версиите, появили се по медиите, е свързана с конкурса за изграждане на тунела под Шипка (за повече вижте линка): 

Един от заместниците на регионалния министър Виолета Комитова - Тодор Анастасов, е бил отстранен, стана ясно снощи.

ДЕФИЦИТ

Факт е, че има огромен проблем с парите за оздравяването и поддръжката на републиканската щосейна мрежа. Заради големия размах при управлението на Борисов АПИ е раздала задачи за текущи ремонти, за които няма осигурени пари - при бюджет 380 млн. лева са поръчани СМР за 2.8 млрд. лева за тази година, че и за догодина.

Сега в проекта за актуализация на бюджет 2020 финансовият министър Асен Василев предлага държавата да отпусне допълнително 100 млн. лева за текущи ремонти.  Сумата обаче е далеч по-малка от необходимото. Според Василев в момента се преглеждат "договор по договор", за да се види дали кои работи са важни и неотложни и кои могат да бъдат спестени. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата