Медия без
политическа реклама

Популярна дискотека във Варна издавала фалшиви касови бонове

Данъчни и трудови инспектори тръгнаха на проверки по морето

11 Юли 2023

Популярна дискотека във Варна издава на клиентите си фалшиви касови бонове. Това са установили проверки на инспекторите на Нционалната агенция за приходите, които започнаха традиционната си лятна кампания срещу укриване на данъци в търговските обекти по морето. Главната инспекция по труда също засили проверките дали се спазва трудовото законодателство в заведенията по морето.

Тези дни от служители от звеното за фискален контрол проверят активно нощни заведения по Северното Черноморие, съобщават от НАП. Проверява се отчитането на приходите и издаването на касови бележки, както и дали наетите служители имат трудови договори, регистрирани в приходната агенция. 

Фискалните инспектори са установили общо 66 нарушения. Голяма част от тях са открити в една от популярните нощни дискотеки във Варна, където на клиентите масово е издаван „служебен бон“, вместо фискален. Това е опит за избягване на изискванията за отчитане на продажбите, а предвидената затова санкция е „запечатване на обект“, посочват от НАП.  За всяко едно нарушение на собственика е съставен акт и предстои издаване на наказателни постановления. След влизането им в сила, на заведението може да бъде наложена административна мярка „запечатване на обект“ за срок от 1 месец. 

От НАП напомнят, че право на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят справка дали те са получени в сървърите на приходната агенция. Това е възможно с мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.

Главна инспекция по труда също засилва контрола през активния туристически сезон в обектите по Черноморието. Акцент при проверките по време на кампанията е превенцията на работа без сключени договори. Близо 20 процента от всички установени случаи на работа без трудови договори са в хотелиерството и ресторантьорството, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, ГИТ, касови бележки

Още по темата